Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zwanger? Zo richt je de babykamer slim in

Het is een van de leukste dingen als je zwanger bent: de babykamer inrichten. Maar wat is de ideale plek voor het bedje, welke kleuren kies je voor de muren en hoe maak je van de babykamer niet alleen een gezellige, maar ook een veilige plek voor je kind? Hier alles wat je moet weten. Kun je daarna lekker gaan shoppen!

 

 

Ouders van Nu samen met Blokker

Veilig slapen

Of je nou kiest voor een wieg of ledikant het bed van je baby moet een knusse slaapplek zijn. Ook is het super belangrijk dat je kind veilig kan slapen. Kies daarom voor een stevig matras en ademende stoffen. Een dekbed is niet veilig tot je kind twee jaar is en gebruik ook geen kussens, stabilisatierollen of hoofdbeschermers. Maak het bed verder altijd ‘kort op’ zodat je baby niet met zijn hoofd onder de dekens terecht kan komen.

Plaats van het babybed

Het is sowieso belangrijk om je huis elke dag te luchten, maar de babykamer al helemaal. Zorg op de kamer van je kind dus voor voldoende ventilatie. Tocht is niet zo fijn voor je baby, dus zet het bedje ergens neer waar hij daar geen last van heeft. Je baby mag het ook niet te koud of warm hebben, dus zet het bed ook niet bij de verwarming of in de volle zon. De slaapkamer heeft voor baby’s tot twee maanden een ideale temperatuur van 20 graden. Daarna is tussen de vijftien en achttien graden perfect.

Alles bij de hand

Luiers, billendoekjes, luierzakjes, billenzalf, kleertjes, de luieremmer: als je je baby verschoont of aankleedt op een commode, wil je alles binnen je bereik hebben. Zo hoef je je baby nooit op het aankleedkussen achter te laten en zelf even weg te lopen. Met alle risico’s van dien… Nog een handige tip: check als je zwanger bent vast een keer je looproute van het bed naar de commode. Heb je een relaxte workflow gecreëerd?

Stoel naast het bed

Voeden zal, zeker ’s nachts, waarschijnlijk meestal op de babykamer gebeuren. In dat geval wil je: 1. een relaxte stoel om op te zitten en 2. je tevreden baby na de voeding zo soepel mogelijk weer in zijn bedje leggen. Ga dus voor een lekker luie stoel en zet hem vlakbij het bed van je baby neer. Zo kun je comfortabel voeden en zijn jij en je kind daarna zo weer in dromenland.

Duurzaam meubels

Kies bij de aanschaf van meubels voor de babykamer bij voorkeur voor dingen die lang meegaan. Koop bijvoorbeeld een commode die je later kunt gebruiken als ladekast. Zo kan hij, als je kind uit de luiers is, gewoon in de kinderkamer blijven staan. En hoe leuk een wieg ook staat, je baby zal er al snel uitgegroeid zijn. Wil je langer profijt hebben van zijn eerste babybed, dan is een meegroei-ledikant ideaal.

Ga voor een rustige basis

In al je enthousiasme is een muur al snel mintgroen geverfd en huppelen de roze konijnen vrolijk over de pastelkleurige gordijnen. Kan heel leuk zijn natuurlijk, maar bedenk dat zo’n uitgesproken inrichting snel gaat vervelen en niet één-twee-drie is aangepast. Ga je voor een iets rustiger geheel, met een lichtgrijze muur en effen gordijnen bijvoorbeeld, dan kun je naar hartenlust met accessoires in de weer om de babykamer toch dat beetje extra te geven.