Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zo creëer je een veilige en gezonde baby- of kinderkamer om te slapen en spelen

Staat ‘project babykamer’ op jullie to-do-lijst? Of schuift de oudste door naar een ‘nieuwe’ kamer?  Voordat je de oude studeerkamer gaat ombouwen of die ene muur opnieuw gaat verven, is het goed om onderstaande tips te lezen. Zodat je voor je kind een veilige én gezonde plek creëert om te slapen, spelen en leren.

Ouders van Nu samen met Velux

Start op tijd

Heb je een nieuwe inrichting voor de baby- of kinderkamer besteld? Zorg ervoor dat je deze ruim op tijd uitpakt en in de kamer neerzet. Nieuw meubilair – maar ook verf, nieuw behang of vloerbekleding – bevat namelijk dampen en schadelijke stoffen. Door de kamer goed te ventileren en voldoende frisse lucht binnen te laten, verdrijf je deze stoffen.

Tip: dit proces gaat sneller als je de ingerichte kamer een week tegelijkertijd verwarmt en ventileert. Bij warmte komen schadelijke dampen namelijk sneller vrij. Nog een tip: maak tweedehands meubilair verder altijd goed schoon vanwege eventuele schimmels en huisstofmijt.

Check: hoe is de luchtkwaliteit

Om op die schadelijke stoffen voort te borduren: als je kind eenmaal in zijn kamertje slaapt, blijft ventilatie belangrijk. Binnenlucht bevat namelijk gassen, stofdeeltjes, biologisch afval en waterdamp, allemaal niet goed voor de gezondheid. Zorg daarom voor voldoende frisse lucht in huis, het liefst 24 uur per dag met luchtroosters, ventilatieroosters of mechanische ventilatie, maar open ook meerdere keren per dag je ramen om de kamer te laten luchten. Zet het dakraam van VELUX (evt. automatisch geregeld) open tegen gevelramen of deuren. Vervuilde, warme lucht trekt zo naar boven en wordt afgevoerd en frisse lucht komt binnen. Insectenhorren voor de ramen en deuren zorgen ervoor dat geen beestjes binnenkomen wanneer je deze openzet.

Voldoende daglicht (en duisternis)

Ook goed om te checken: is er voldoende daglicht op de kamer waar jouw baby, peuter of kleuter straks gaat slapen, spelen en in de toekomst misschien wel gaat leren? Daglicht is onmisbaar om je energiek en gezond te voelen en bevordert eveneens het leervermogen. Te weinig daglicht in het kamertje? Overweeg een dakraam voor meer daglicht én misschien zelfs ook wel (optisch) meer ruimte. Ook belangrijk: raambekleding. Voor het slaapritme van je kind is een duidelijke overgang van licht naar duisternis essentieel. Verduisterende rolgordijnen zorgen zelfs overdag dat je kind goed slaapt.

Juiste kamertemperatuur

Zorg voor de juiste kamertemperatuur. Dit is belangrijk, vooral bij baby’s omdat die erg gevoelig zijn voor temperatuurwisselingen. Ze kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet goed reguleren. Een temperatuur tussen de zestien en twintig graden is ideaal. Zit het raam op het zuiden? Zorg dan voor een goede buitenzonwering om de warmte buiten te houden op warme, zonnige dagen. Op de meeste babyfoons zit tegenwoordig ook een temperatuuraanduiding, ideaal!

Veilige indeling

Alle meubels binnen? Dan is het brainstormen over de indeling. Belangrijk: zet het wiegje of het ledikant nooit pal naast de verwarming of verwarmingsbuizen. Je kind kan het dan te warm krijgen of zich eraan branden.

Wist je dat...

kinderkamers vaak de meest vervuilde kamers in huis zijn? Dit komt omdat er vaak ongezonde stoffen uit plastic speelgoed, elektrische apparaten, verf en meubels aanwezig zijn. Best zorgelijk, aangezien juist kinderen bijzonder kwetsbaar zijn voor de gevolgen van een slecht binnenklimaat. Hun longen en hersenen zijn immers nog niet volledig ontwikkeld. Tijd voor een dubbelcheck van hun kamer dus!