Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zó voorkom je luieruitslag

Bijna elk kind krijgt er wel een keer last van: luieruitslag. Geen ernstige kwaal, maar wel heel vervelend voor je baby. De rode, geïrriteerde huid op billen, buik en benen jeukt en doet pijn. Gelukkig kun je het goed behandelen én is het te voorkomen.

 

Ouders van Nu samen met Bonbébé

Zo ontstaat het

Luieruitslag ontstaat als de huid van je baby in aanraking komt met urine en ontlasting. Je doet natuurlijk je best om een vieze luier zo snel mogelijk te verschonen, maar met een kind dat gemiddeld veertien (!) keer per dag plast en twee keer poept kun je het niet altijd droog houden.

De bijtende stoffen in de plas en poep van je baby irriteren de huid. Door het bewegen schuurt de natte stof tegen de huid, wat de irritatie verergert. Het gevolg: je kind krijgt last van luieruitslag. De billen, buik en bovenbeentjes van je kind worden rood en schraal. Soms is het zelfs zo erg, dat de huid stukgaat of er blaasjes ontstaan. Daar heeft je baby dan flink last van.

Luieruitslag voorkomen

De enige manier om een schrale en geïrriteerde huid te voorkomen, is door de billen van je baby droog en schoon te houden. Dat betekent dus: vaak verschonen en je baby met droge billen in een schone luier steken. De volgende tips helpen om de babyhuid te beschermen.

Wassen zonder zeep

Als je baby een poepluier heeft, verschoon die dan zo snel mogelijk. Je kunt de billen vervolgens het best met een washandje met lauwwarm water en zonder zeep schoonmaken. Bij het gebruik van billendoekjes kun je het best parfumvrije doekjes kiezen. Zeker als je kind al luieruitslag heeft kan parfum de beschadigde huid extra irriteren.

Blote billen

Leg je baby regelmatig zonder luier neer na het verschonen. Zo kan de huid aan de lucht drogen en krijgt de huid kans om te herstellen. In de plooitjes in de huid kan makkelijk irritatie ontstaan. In de lucht worden die ook weer even helemaal droog.

Insmeren

Smeer de billen van je baby na het verschonen in met zinkzalf. Dit zorgt voor een beschermend laagje dat voorkomt dat de bijtende stoffen van de ontlasting de huid irriteren. Let er bij het gebruik van huidproducten voor je baby op dat je gaat voor milde, hypoallergene en pH-neutrale producten zonder alcohol.

Kies een goede luier

Bij luiers is het belangrijk dat ze goed absorberen en van een zacht materiaal zijn. Ga bijvoorbeeld voor de luiers van Bonbébé: die zijn ultrazacht, ademend en zonder parfumallergenen. Daarnaast bieden ze extra lang bescherming door de absorptiekanalen die het babyhuidje lang droog houden.

*Onderzoek hettestpanel.nl in opdracht van Bonbébé onder 107 testers (november 2019). Deze analyse is gebaseerd op Bonbébé luiers maat 2 en 3.