Zo wordt de vakantie straks ook écht vakantie

Vakantie hoort synoniem te staan voor bijkomen, relaxen, genieten, slapen, quality time met het gezin en lol maken. Maar in werkelijkheid levert het ook vaak een hoop stress op. Je dochter die misselijk wordt in de auto onderweg naar Italië, een lekkende tent, eindeloos veel inpakken en meeslepen en dan die torenhoge verwachtingen. Zo wordt de vakantie wél ontspannen.

Ouders van nu samen met Canvas Holidays

Temper verwachtingen

Het hele jaar door ben je druk met werk, het huishouden en sociale verplichtingen en heb je weinig tijd voor elkaar. Gelukkig staat de vakantie voor de deur: ein-de-lijk tijd om álles in te halen voor een heel jaar. Lekker samen met de kinderen zwemmen, spelletjes spelen, een middagdutje hier en daar, genieten van de zon, een boek uitlezen: je verwachtingen zijn hoog gespannen. Maar dan blijkt het te regenen of is je zoon zes dagen lang ziek. Laat hoge verwachtingen los, zodat je ook niet zo baalt als ze niet uitkomen. Go with the flow. Dat helpt.

Boek op leeftijd

Over verwachtingen gesproken: heb leeftijdsgebonden verwachtingen. Ofwel: van een driejarige kun je niet verwachten dat hij zich drie uur vermaakt in een oud Frans dorpje. En een zevenjarige maak je blij met McDonald’s, niet met een etentje bij dat bijzondere lokale visrestaurant. Kies een bestemming en activiteiten die passen bij de leeftijd van je kind en sluit compromissen. Jullie willen uiteten? Prima, maar dan mag wel de iPad mee, of zoek naar een restaurant met speeltuin.

Plan ‘niets doen’-tijd

Je wilt vaak van alles uit je vakantie halen, er is zo veel te zien en doen! Maar ehm, ging je niet op vakantie om te ontspannen? Een ochtend lekker lanterfanten, samen met de kinderen ’s middags het bed induiken of allemaal een beetje aanmodderen rondom de tent, is net zo geweldig en waardevol als een dag naar een druk waterpretpark. Gun elkaar ook de tijd en ruimte om alleen dingen te ondernemen. Plus: een kind dat weet dat zijn wensen ook gerespecteerd worden, zal minder mopperen als jullie een keer iets doen wat hij niet zo leuk vindt.

Trakteer jezelf op wat extra luxe

Bedden die al opgemaakt zijn bij aankomst en een snelle check-in: dat klinkt voor veel ouders als muziek in de oren. Want na een lange autorit willen zowel jij als de kinderen niets liever dan zo snel mogelijk een verkoelende duik in het zwembad nemen. Gun jezelf bij het boeken daarom eens wat extra service, dat is je geld straks dubbel en dwars waard. Voor iedereen die van net dat beetje extra houdt, is de Premium stacaravan van Canvas Holidays bijvoorbeeld ideaal. De grote woonruimte met keuken en de ruime slaapkamers zijn uitgerust met airconditioning, de bedden zijn opgemaakt, er ligt een welkomstcadeau klaar en ook duurt het inchecken nooit langer dan vijftien minuten. Relaxen maar!

Verwen je kind (een beetje)

Wees eerlijk: jij bent op vakantie toch ook minder streng voor jezelf? Nog een ijsje: waarom niet? En die armband heb je misschien niet nodig, maar is wel een heel leuk aandenken aan de vakantie. Dus kopen maar. Als jij jezelf wat extra’s gunt op vakantie, dan de kinderen natuurlijk ook. Een keer een dag geen groente en fruit kan zo nu en dan echt geen kwaad. Patat, ijs en chips horen nou eenmaal bij de vakantie. Net als een nieuw waterpistool of heel veel stoeipartijen met papa. Geef ze wat vaker hun zin en pak na de vakantie de draad gewoon weer op. Vakantie voorbij, verwennerij ook. Dat snappen kinderen prima.

Jij relaxt, kinderen relaxt

Kinderen blij, ouders blij, wordt er vaak gezegd. Maar andersom geldt precies hetzelfde. Hoe relaxter jij bent, hoe relaxter de kinderen zijn. Zorg dus dat je zelf ook ontspant en kies voor een vakantie waarvan jij geniet. Heb je een hekel aan all-inclusive resorts? Ga er dan vooral niet naartoe, hoe makkelijk het ook kan zijn met kinderen. En ben je geen kampeerder, ga dan vooral niet zitten mopperen in een tent. Kinderen hebben veel meer aan ouders die plezier hebben.