Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zoemmm! Alles over muggenbeten bij je kind

Vakantie vieren bij het water en bbq’n in de tuin: in de zomer zijn we veel buiten. Muggen hebben jou en je kind dan zo gevonden. Wat kun je doen tegen dit jeukende zomerkwaaltje?

ouders van nu samen met vsm

1. Waarom steken muggen eigenlijk?

Je zou het op een warme zomeravond niet zeggen, maar het grootste gedeelte van de muggen in Nederland steekt niet. Alleen het vrouwtje van de steekmug prikt. Zij heeft bloed nodig voor het produceren van eitjes. Het eerste wat een mug doet bij een steek, is het inspuiten van een antistollingsmiddel. Hierdoor voorkomt ze dat het bloed in het steekgaatje direct stolt. Een muggenbult is de jeukende reactie die je krijgt op de plaats waar een mug bloed heeft gezogen. Zo’n muggenbult wordt gekenmerkt door jeuk, roodheid en een zwelling. Muggenbulten worden bij kinderen vaak groter dan bij volwassenen. Schrik hier niet van.

2. Kun je muggenbeten voorkomen?

Nee, dat is heel lastig. Het meest effectief is om een simpele hor voor de deur- en raamopeningen te plaatsen, zodat muggen niet je huis binnenkomen. Een geïmpregneerde klamboe rondom het bed werkt ook, net als over de kinderwagen. Let wel op dat je baby de stof niet vast kan grijpen. Verder zijn muggen niet gek op de geur van citronella. Een kaars of verstuiver helpt om muggen op afstand te houden. Zo ook bepaalde planten in de tuin die muggen vinden stinken, waaronder lavendel en geraniums. Zorg er daarnaast voor dat er in je tuin geen stilstaand water te vinden is: dus leeg emmers en plantenbakken na een regenbui en dek het kinderbadje af. En kom zo min mogelijk op plekken waar veel muggen zijn, zoals stilstaand water waarin ze hun eitjes leggen.

3. Ik ben gestoken, wat nu?

De ergste jeuk en zwelling piekt 24 tot 36 uur na de beet, daarna verdwijnen zowel de bult als de jeuk geleidelijk. Koel de muggenbult af met een nat washandje, ijsblokje of verkoelende spray voor insectensteken en blijf er daarna van af. Dat is zeker voor kinderen heel moeilijk, maar krabben werkt averechts. Door te krabben zwelt de muggenbult op en wordt de jeuk nog erger. Ook kun je de muggenbulten openkrabben, waardoor infecties kunnen ontstaan. Als je niet aan een muggenbeet krabt, zal de bult binnen een aantal dagen verdwenen zijn. Afleiding werkt het beste bij kinderen als ze geneigd zijn te krabben.

4. Wanneer moet ik naar de huisarts?

Als je kind gestoken is door een mug, kan er in zeldzame gevallen een acute uitbarsting van hevig jeukende bultjes ontstaan. Vaak hebben deze bultjes een rode rand waarbij in het midden een vochtblaasje kan ontstaan. Er kan dan sprake zijn van een overgevoeligheid voor muggenbeten. Neem in dit geval contact op met je huisarts.