Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hoera, zomer! Maar pas op voor deze 7 typische zomerkwaaltjes

Naar het strand, spelen met water en urenlang buiten ravotten: de zomer is voor kinderen één groot feest. Helaas met af en toe een typisch zomerkwaaltje. Tja, het wemelt van de insecten en de zon schijnt fel. Wat zijn dan die zomerkwaaltjes en waar moet je goed op letten?

ouders van nu samen met VSM

1. Muggenbeet

In de zomer stikt het van de muggen, vooral in gebieden met veel water. Daar worden de eitjes namelijk in gelegd. Niet alle muggen steken. Alleen het vrouwtje van de mug steekt. Zij hebben bloed nodig voor het produceren van eitjes. Muggenbeten voorkomen is lastig, maar een hor voor de deur- en raamopeningen kan schelen. Net als het branden van een citronellakaars. Muggen zijn namelijk niet gek op de geur van citronella. Is je kind gestoken? Leer hem dan om niet te krabben, hoe erg de jeuk ook is. Door te krabben zwelt de muggenbult op en wordt de jeuk nog erger.

2. Zonnebrand

De kinderhuid is extra kwetsbaar voor de schadelijke gevolgen van UV-straling. Daarom is het belangrijk om hem goed te beschermen tegen de zon. KWF Kankerbestrijding adviseert om kinderen in te smeren met een zonnebrandcrème met minimaal factor 30. Smeren met zonnebrandcrème is echt een must en wees niet te zuinig. Houd kinderen jonger dan 1 jaar helemaal uit de directe zon.

Een verbrande huid is rood en pijnlijk en gaat later schilferen en jeuken. Soms ontstaan er zelfs blaren en een gezwollen huid.  Wanneer een groot oppervlak van de huid verbrand is, kan je kind daar echt ziek van zijn. Soms met bijvoorbeeld hoofdpijn, koorts, koude rillingen en misselijkheid. Neem in dat geval contact op met je huisarts. Na zonverbranding is het belangrijk dat je kind sowieso een paar dagen helemaal uit de zon blijft, zodat de huid rustig kan herstellen.

3. Insectensteken

Naast muggen, zijn ook wespen, bijen en andere insecten dol op mooi weer. Insecten steken omdat ze zich moeten voeden of vanuit zelfverdediging. Als je gestoken wordt, komt er gif in de huid. Dit gif kan zorgen voor roodheid, een lichte zwelling of jeuk. Sommige insecten, zoals bijen, laten hun angel achter in de huid. Het is verstandig om deze eruit te halen. Het beste is om de angel met je nagel weg te krabben. Dit omdat de kans bestaat dat er nog een gifzakje aan de angel hangt. Met een pincet loop je het risico dat je het gifblaasje aan de angel leeg knijpt.

4. Teken

Teken komen steeds vaker voor in Nederland. Ze zitten vooral in hoog gras en bijten zich vast in de huid. Sommige teken zijn dragers van de ziekte van Lyme. Houd je kind dus goed in de gaten en controleer hem regelmatig. Is je kind gebeten, verwijder de teek dan zo snel mogelijk met een puntige pincet of tekentang en maak het wondje daarna schoon met alcohol. Noteer de datum en de plek waar de teek zat. Als het niet lukt om de teek te verwijderen, neem dan contact op met je huisarts. Doe dat ook als de teek misschien langer dan 24 uur in de huid heeft gezeten of als na enkele dagen tot weken een verkleuring of rode vlek ontstaat.

5. Diarree

In de zomer is de kans groter dat je iets verkeerd eet, met diarree als gevolg. Vooral jonge kinderen moeten bij diarree oppassen voor te veel vochtverlies. Goed veel drinken dus. Neem direct contact op met je huisarts als je kind jonger is dan twee jaar, hij diarree heeft en niets kan binnenhouden, niet meer plast, de plas erg donker is, blijft huilen, suf is en/of bloed bij de diarree heeft. Vanaf twee jaar is het verstandig je huisarts te raadplegen als je kind naast deze verschijnselen drie dagen waterdunne diarree heeft.

6. Wagenziekte

Kinderen hebben vaker last van reis- of wagenziekte dan volwassenen. Zorg voor voldoende frisse lucht in de auto en geef je kind voor de reis een kleine maaltijd te eten. Laat je kind niet lezen, tekenen, computerspelletjes spelen of films kijken in de auto en pauzeer regelmatig.

7. Zonnesteek

Bij een zonnesteek raakt het lichaam oververhit door de zon. Vaak ontstaat dit door een combinatie van inspanning (sporten, spelen) en te lang in de volle zon zijn. Daarom wordt aangeraden om baby’s (jonger dan een jaar) altijd uit de directe zon te houden. Maar naast baby’s lopen ook peuters, kleuters en kinderen tot 15 jaar een groter risico op een zonnesteek dan volwassenen. Daarom wordt ook geadviseerd om jonge kinderen niet op het warmste moment van de dag (tussen 12:00 en 15:00 uur) in de zon te laten spelen. En zet ze een leuk zonnehoedje of een stoere pet op.