Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zwanger en verbouwen zonder stress: kan dat? (Ja!)

Verbouwen of verhuizen tijdens de zwangerschap: het lijkt gekkenwerk. Toch is het voor veel (aanstaande) ouders noodzaak, omdat gezinsuitbreiding soms nu eenmaal vraagt om extra ruimte. Met deze acht tips kom je zo’n verbouwing stressvrij door.

ouders van nu samen met findio

Groeit je gezin en wil je bijvoorbeeld van één slaapkamer twee kamers maken? Verbouwen is de oplossing. Maar daar komt wel veel bij kijken. Bedenken wat je wilt, schetsen maken, zorgen dat je financiën op orde zijn, vergunningen regelen, bouwvakkers inschakelen… en je moet nu je zwanger bent al aan zoveel denken. Zo hou je je hoofd koel.

1. Stel prioriteiten

Zowel een zwangerschap als een verbouwing is goed voor een ellenlange to-do-lijst. Voeg deze twee samen en zie daar: complete chaos. Prioriteiten stellen is daarom een must. Zet de belangrijkste taken bovenaan je lijst en kleur deze groen. Zodra je alle groene taken hebt afgevinkt (en je hebt nog puf over), mag je verder op de lijst kijken. Een kast met gewassen babykleren is belangrijk, die vintage commode in een andere kleur verven (nu even) niet.

2. Klus verstandig

Ook als je net zwanger bent, is het sterk af te raden om zwaar te tillen en sjouwen. Vooral je buikspieren en bekken zijn kwetsbaar als je zwanger bent. Voorkom gescheurde buikspieren en bekkenpijn en til geen zware dingen. Bij een verbouwing kunnen er bovendien schadelijke stoffen vrijkomen, let hier goed op. Ga je zelf verven? Gebruik dan alleen verf op waterbasis.

3. Delegeer (en voel je nuttig)

Tillen, klussen en verven: als zwangere vrouw kan en mag je minder fysiek werk doen. Kun jij je dan helemaal niet nuttig maken? Zeker wel. Jij bent degene die het overzicht houdt en precies weet wat er moet gebeuren, in welke volgorde en door wie. En natuurlijk kun jij de kluscrew verblijden met een kop koffie en lekkere broodjes. Je schuldig voelen is totaal niet nodig.

4. Eerste dag verlof = deadline

Je zwangerschapsverlof lijkt misschien de ideale periode voor een verbouwing, maar schijn bedriegt. Deze tijd heb je hard nodig om je voor te bereiden op de bevalling (en om bij te komen van de verbouwing). Daarbij ben je waarschijnlijk steeds sneller moe en fysiek tot minder in staat. En tussen de rommel zitten met nesteldrang? Geen goed plan. Hou de eerste dag van je verlof daarom aan als harde deadline voor de verbouwing.

5. Bereid je voor

Probeer van tevoren alles al uitgezocht te hebben: van de kleur verf op de muur tot het laminaat op de vloer. Zo hoef je op klusdagen niet meer bouwmarkt in, bouwmarkt uit en dit scheelt je veel kostbare uren. Ook slim: sleep niet het hele gezin mee naar de woonboulevard of bouwmarkt. De kans dat je overhaaste beslissingen neemt of juist geen keuze maakt met een jengelend kind aan je arm is groot.

6. Maak het leuk voor je kind(eren)

Heb je al kinderen? Die kunnen tijdens het klussen flink in de weg lopen. Helaas lukt het lang niet altijd om onder opvang- of schooltijd te werken of om steeds een oppas te regelen. Heb je oudere kinderen? Betrek ze er dan (op een veilige manier) bij. Koop een klusoverall en bombardeer je zoon of dochter tot hulp van papa of de bouwvakker. Wil je echt kluskilometers maken? Stel een logeerweekend bij opa en oma voor. Twee dagen hard doorwerken schiet meer op dan steeds een ochtend of avondje klussen.

7. Accepteer hulp

Bieden vrienden aan om een paar uur mee te helpen met schilderen? Zeg dankbaar ja en plan meteen een dag in. Onthoud dat je veel dingen zelf niet mag doen (en je een keiharde deadline hebt). Hulp van familie, vrienden en buren is dus altijd welkom.

8. Besteed het uit

Zie je op tegen het gedoe en raak je al in paniek bij het woord ‘verbouwing’: waarom zou je dan niet wat werk uitbesteden? Een laagdrempelige en slimme oplossing voor verbouwen zonder stress is de Findio Verbouwcoach. Deze coach ontzorgt en helpt je stap voor stap op weg, van creatie naar de daadwerkelijke verbouwing. Of je nu hulp wilt van een stylist om vorm te geven aan jouw woonwensen, van een architect om de tekeningen voor je verbouwing te maken of van een aannemer die ervoor zorgt dat je verbouwing vlekkeloos verloopt. De Findio Verbouwcoach biedt het allemaal: betrouwbare vakmensen en gegarandeerd kwaliteit. Kun jij daarna rustig verder genieten van je zwangerschap.

Redactioneel – Offer – Peuterbedden

Peuterbedden

Tussenstap van ledikant naar groot bed
Bekijk ze hier