Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? Maak een account aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct inloggen.

1058785 Gewacht Tot 6 Maanden Hoe Nu Starten Met Bijvoeding

 • Auteur
  Berichten
 • #2064787

  Hoi allemaal,

  Christian begint tegen de 6 maanden te lopen en nu moeten we toch echt plannen maken om bijvoeding te gaan starten (hebben gewacht ivm verhoogde kans allergieen). Maar nu mag een kindje al zoveel met 6 maanden, pap, fruit, groente, aardappelen/rijst, diksap, thee…
  Ik weet niet zo goed hoe ik nu moet beginnen! Christian moet eerst nog leren van een lepeltje te eten en dan moet hij ook nog gaan wennen aan al die smaken… Als ik het rustig, stapje voor stapje, ga doen, ben ik weken bezig voordat ik al die dingen heb geintroduceerd, denk ik dan. Komt hij dan niet snel vitamientjes tekort ofzo? En wanneer die opvolgmelk?

  Ben ook diep aan het nadenken op welk moment van de dag wat en hoeveel…
  Zucht. Eigenlijk waren die 5 flessen wel makkelijk

  Hoe doen jullie dit/ gaan jullie dit doen? (voor de mama's die ook hebben gewacht)

  Groetjes, Karin
  Mama van Christian (5,5 maand)

  #3836895 Quote

  Hoi Karin,

  Wij hebben ook gewacht en wachten nog steeds, emma is nu zondag 5 maanden en heeft alleen een keer een paar hapjes rijstebloempap gehad, daar vond ze niets aan. De potjes staan in de kast en ik vind de verleiding erg groot, maar durf toch nog niet omdat ze erg veel last heeft gehad van krampjes en ben bang dat dan weer terug komt. Maar ja wat je zegt dan moet ze dalijk wel alles tegelijk leren…..dus ik twijfel nog.
  Kan je helaas dus niet helpen, hoop dat er iemand een goeie tip heeft.

  Groetjes Monique

  #3836899 Quote

  hoi

  mijn eerste had koemelkallergie, we moesten toen ook tot 6 mnd wachten
  eigenlijk bij jens ook, maar die had nergens last van

  het handigst is om met 1 ding tegelijk te beginnen
  bv 3 dagen wortels, dan wat anders,
  op het mom dat je kindje gewend is aan groente, zou ik ook langzaam fruit gaan geven
  en pap, ja ik zou niet meteen beginnen met bambix, maar gewoon rijstebloem, eerst 1 schepje, dan opbouwen

  eigenlijk dezelfde volgorde als dat je met 4 mnd begint,
  wat ik niet weet is of je de eerste tijd ook 4 mnd potjes moet geven, denk het wel eigenlijk.

  wij moesten toen heel langzaam opbouwen, en in de gaten houden dat ze geen last ergens van kreeg.

  anders even cb bellen, die kunnen je alles zo vertellen

  groetjes riana

  #3836901 Quote

  Hoi Karin!

  Ik heb ook gewacht en wacht ook nog even, ze is net 5 maanden geweest, maar wat ik tot nu toe heb begrepen is dat het niet echt uit maakt dat ze in het begin niet zo veel binnen krijgen. Melk blijft nog heel lang de belangrijkste voedingsbron en de rest is nog tot ze een jaar zijn bijvoeding. Je hoeft je denk ik dus geen zorgen te maken dat hij iets tekort komt. Volgens mij kun je dus op dezelfde manier beginnen met de introductie van vast voedsel als dat mensen dat doen die al met vier maanden beginnen. Tenminste dat is hoe ik het van plan ben te doen. Op de site borstvoeding.com staat een heel introductie schema voor vastvoedsel en daar gaan ze er  ook van uit dat pas met zes maanden mee wordt begonnen. Mischien kun je daar wat mee? Het maakt volgens mij geen verschil of je nu flesvoeding of borstvoeding geeft wat dat betreft.

  Succes! Wel foto's maken van z'n eerste hapjes he! Die willen we allemaal wel zien

  #3836904 Quote

  Oh trouwens, je hoeft geen potjes te geven ofzo. Als je het a la rapley doet kan je zelfs stukken geven die hij dan zelf op mag peuzelen, ook leuk! Met ongeveer 6 maanden zijn de meeste babys oud genoeg om een beetje te kauwen en sabbelen, hoeft niet meer helemaal gepureerd te zijn.
  Wat ik me eigenlijk zelf afvraag, je hoeft toch helemaal geen pap te gaan geven? Als je niet het idee hebt dat hij het de afgelopen maanden gemist heeft… Ik ben het in ieder geval niet van plan, ik geef haar tegen de tijd dat het mag wel lekker een boterhammetje, ook goed. Hoef je daar voorlopig ook even niet over na te denken! Haha

  #3836924 Quote

  nee pap hoeft echt niet persee,
  mn oudste luste het niet eens
  en jens kan van rijstebloem niet poepen

  vandaag jens 6 mnd geworden,
  vandaag zn eerste potje 6 mnd,
  ligt te gillen en te overstrekken in zn bed nu,
  hij kreeg al een aantal weken 4 mnd potjes
  kan het zijn dat hij er nog niet tegenkan?
  hij huilt echt nooit

  #3836936 Quote

  op borstvoeding.com vond ik veel nuttige info over het beginnen met vast voedsel. Daar zou je ook eens kunnen kijken. Daar ligt de nadruk nogal op rapley, vind ik zelf een mooie en logische methode, maar zoals altijd moet je die info zo gebruiken zoals het het beste bij jullie past.

  Wij geven nu soms hele stukken, en soms gepureerd eten, maar zijn ook voorzichtig om dat Berend in het begin ook veel krampjes heeft gehad. Laatst at ik een nectarine en hij gaf heel duidelijk aan dat hij absoluut dat ding wou hebben….Wat schetste onze verbazing; en half uur later had hij dat halve ding opgezogen/opgesabbelt. Nu begint hij al te gillen als hij een nectarine ziet! Erg grappig. Maar wortles eet hij weer alleen als ze gepureerd zijn..
  Ik vond het ook moeilijk om met de bijvoeding te beginnen, maar eenmaal bezig is het erg lollig en helemaal niet meer zo moeilijk.

  En je zou eerst eens pap  kunnen proberen. Dan kan ie al voorzichtig wennen aan wat zwaarder voedsel in zijn buik.

  succes,
  Janneke

  #3836963 Quote

  Ik heb ook moeite om over te stappen op vast voedsel. Ik ben met 4 maanden begonnen met af en toe wat fruit (gepureerd of uit potje). Eerst ging het wel, maar ze begon later meer te spugen. Toen hebben we een weekje gewacht en toen weer geprobeerd. Dat ging wel goed en toen zijn we ook langzamerhand overgegaan op groenten. Worteltjes, sperzieboontjes dat vond ze vreselijk. Bruine bonen met appelmoes van olvarit vond ze heerlijk. Toen ging ze weer spugen. We zijn eigenlijk terug bij af. Morgen naar cb en vragen hoe dit verder voort te zetten.
  Weet je wat ook zo gek is…. ondanks dat ze eigenlijk geen bijvoeding krijgt heeft ze harde ontlasting. We hebben haar omneo gegeven, maar daar wordt het alleen maar harder van en ze gaat meer spugen, terwijl het andersom moet zijn…. Ik weet het eigenlijk niet meer…. pfff Beetje wanhopig eigenlijk.
  Gr. MJ

  #3837279 Quote

  Ik vroeg mij het zelfde af. Mijn zoontje is nu 5 maanden, maar ook wij willen tot 6 maanden wachten met hapjes. En dan……….langzaam introduceren of met het versneld, hoe zit het met opvolgmelk????????????? Veel vragen.

  Vandaag bij het cb geweest. En het gevraagd aan onze wijkverpleegkundige. ZIj is echt top, onze arts vind ik erg onzeker en onduidelijk. Maar goed, de wijkverpleegkundige zei gewoon hetzelfde doen als dat je met 4 maanden zou doen. Ze hebben echt nog voldoende aan de melk. Dus beginnen mett groente of fruit en dit langzaam opbouwen. Een paar dagen hetzelfde geven om te laten wennen en daarna iets nieuws introduceren. Als je dan rond de 7 maanden een flesje weg kunt laten, dan pas opvolgmelk geven. Je hoeft dus niet direct met 6 maanden met opvolgmelk te beginnen. Want van opvolgmelk mogen ze maar 600cc. En als je 4 flesjes geeft redt je dat niet met 600 cc.
  Wij hebben nu dit voedings-schema:             8.00-12.00-16.00-20.00
  Met 6 maanden ga ik langzaam aan fruit en groente aanbieden. En rond de 7 maanden wordt het flesje van 16.00 vervangen door de warme maaltijd met als toetje bijv. yoghurt. En als mijn zoontje dan nog 3 flesjes heeft krijgt hij opvolgmelk.

  Anne

Meepraten op het forum? Meld je aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct inloggen