Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

1225623 Borstvoeding Weer Een Drama

 • Auteur
  Berichten
 • #2231625

  Hoi meiden,

  Ik zit nu al weer in zak en as vanwege die stomme borstvoeding. Fien hapte gelijk na de geboorte goed maar vanwege een medicijn om mijn baarmoeder te laten krimpen mocht ik 24 uur geen borstvoeding geven. Van die ene eerste keer aanleggen was mijn tepel al stuk. Ik ben maar gaan kolven om het aanleggen te voorkomen maar ook dat is geen pretje, zelfs de verloskundige zegt dat ze het zelden zo erg ziet. Gisteren ging het kolven in een keer heel goed dus kreeg ik er weer moed in maar vandaag kwam er helemaal niets meer uit. Ik denk dat ik het maar ga opgeven want het is zo frustrerend even kijken of de kraamhulp zo nog met tips komt maar ik heb er een hard hoofd in. In de tussen tijd drinkt fien al naar alle tevredenheid flesvoeding en was gisten na 4 dagen maar 40 gram afgevallen dus die doet het hardstikke goed.

  Zijn er nog meer meiden bij wie het zo moeizaam verloopt en hebben jullie al besloten om op flesvoeding over te gaan?

  Groet van Martiene

  #3984751 Quote

  Martiene, borstvoeding… heel fijn, maar echt niet makkelijk. Ik vond het altijd maar een opgave, die ik er best voor over had, maar om nou lyrisch te worden over hoe makkelijk bv is, nee, dat kan ik niet. De eerste lukte na een week al niet meer met bv, te veel stress waarschijnlijk, borstontstekingen en tepelkloven, brrrr. Gelukkig lukte het wel 3 en 6 maanden bij de volgende kinderen. Niet makkelijk, maar het lukte. Ik heb zelf erg veel baat gehad bij het middel Purelan tegen tepelkloven. Doorzetten was ook wel iets wat ik echt moest doen, want de eerste weken deed het allemaal erg veel pijn. Daarna ging het wel beter… nou ja, je ziet het: ik heb het zelfs een keer een half jaar volghouden. Dus er is hoop. Maar ik vergeet nooit de woorden van onze kraamhulp bij de eerste: liever met liefde de fles dan met tranen en verdriet de borst. Dat heb ik altijd voor ogen gehouden.
  Sterkte ermee!

  #3984752 Quote

  Hoi,

  Ik ben na 3 dagen al overgegaan op flesvoeding…het liep helemaal voor geen meter.
  Bij mijn zoontje vorig jaar was het al een drama. Hij hapte niet goed, ik moest aan de tepelhoedjes en die pijn…..allemachtig wat deed borstvoeden mij ongelofelijk veel pijn, niet alleen het aanschieten, maar constant. Ik zag er met elke voeding tegenop om hem te geven..Toch heb ik het nog vier maanden volgehouden totdat het bureau zei: stop ermee! Mijn zoontje kwam er namelijk niet genoeg van aan en na best wel veel moeite ben ik gestopt en ik had niet eens last van stuwing.
  Bij mijn dochtertje twijfelde ik heel erg of ik aan borstvoeding zou beginnen of niet. Toch ben ik begonnen en zij hapte goed. Maar weer die allerverschrikkelijkste pijn! Ook zij viel veel af, maar dat doen babies altijd in het begin. De pijn was zo erg dat ik haar niet eens meer wilde aanleggen en helemaal verkrampte….
  Dat was voor mij een reden om te stoppen. Ik wilde mijzelf niet plagen en ook geen negatieve sfeer brengen aan het borstvoeden. Het is niet leuk om je kindje uit zijn wiegje te huilen met een bah- gevoel omdat je het moet gaan voeden.

  De verloskundige en de kraamhulpen waren het tot mijn stomme verbazing helemaal eens, voor die verloskundige die mij vorig jaar ook al had zien tobben.
  Borstvoeding is natuurlijk het allerbeste, maar flesvoeding is ook goed. Ik vind wanneer het gewoon te veel getob wordt, je moet stoppen en overgaan op de fles!

  Groetjes Hanneke

  #3984753 Quote

  Hoi Martiene,

  Allereerst van harte gefeliciteerd met de geboorte van je dochtertje! Ik kan me voorstellen dat het geven van borstvoeding je nu ontzettend tegenvalt, zo te horen hebben jullie een moeilijke start gehad helaas . Jij bent de enige die de keuze om door te gaan of te stoppen kunt maken, dat kan niemand anders voor je doen. Wil je wel graag voor borstvoeding gaan en wil je de kans van slagen groter maken, dan is het echt aan te raden om z.s.m. professionele hulp in te schakelen. Je kunt altijd terecht bij de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk of Borstvoedingorganisatie LLL. VBN-contactpersonen en LLL-leidsters hebben, met hun eigen borstvoedingservaring als basis, een opleiding gevolgd via hun organisatie en geven wetenschappelijk verantwoorde informatie over borstvoeding. Beide organisaties zijn zowel overdag als 's avonds en in de weekenden telefonisch bereikbaar voor vragen, informatie of problemen m.b.t. borstvoeding. Je hoeft geen lid te zijn om te kunnen bellen en er zijn geen kosten aan verbonden (je betaalt alleen je eigen gesprekskosten).  De VBN is bereikbaar via nummer 0343-576626 en het nummer van LLL luidt 0111-413189.
  Verder zou je kunnen overwegen om een lactatiekundige te consulteren. Een lactatiekundige kan jou  persoonlijk begeleiden (telefonisch, maar ook  aan huis)  en kan aan de hand van jouw persoonlijke situatie specifieke tips en informatie  geven om de borstvoeding op de rails te zetten. Een lactatiekundige brengt kosten voor een consult in rekening. Gelukkig worden deze kosten door steeds meer zorgverzekeraars (geheel of gedeeltelijk) vergoed. Je kunt de gemaakte kosten dus altijd proberen te declareren. Lukt dit niet, dan is het de moeite waard om de kosten mee te nemen in je belastingaangifte. Op de site van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen, nvlborstvoeding.nl , kun je meer informatie en adressen vinden m.b.t. vrijgevestigde lactatiekundigen. En op de site van de VBN, borstvoedingnatuurlijk.nl , is een overzicht te vinden van vrijgevestigde lactatiekundigen met een VBN-achtergrond.

  Succes met je afwegingen!

  Groetjes van Yvonne

  #3984754 Quote

  hoi,

  wat vervelend dat het niet zo loopt als je had gehoopt. Ik heb zelf bij de eerste behoorlijk wat problemen gehad, maar die zijn gelukkig opgelost.

  Mijn advies zou zijn om er een goede lactatiekundige bij te halen. Pijn en kloven duid erop dat er iets niet goed gaat. Soms is dat heel simpel te verhelpen door er iemand naar te laten kijken die er verstand van heeft (helaas is het meestal niet waar verloskundigen en kraamverzorgsters in gespecialiseerd zijn). Een vriendin van mij heeft bij de eerste twee gekolfd 6 maanden lang, omdat het voeden zo'n pijn deed, kloven, tepels kapot,  echt heel erg.  Bij de derde toch maar weer geprobeerd, weer pijn, en nadat ze er een lactatiekundige bij had gehaald lukte het ineens wel. Ze is zooooo blij dat ze die stap genomen heeft!

  Kolven is trouwens ook iets wat je moet leren. Het lukte mij de eerste weken helemaal niet eigenlijk, en langzaamaan leerde mijn lijf dat het ook melk kon loslaten voor een plastic tuut met een flesje eraan.

  Ik heb mijn ademhalingsoefeningen van de zwangerschapsgym volgens mij meer gebruikt bij het aanleggen dan tijdens de bevalling. Maar als het zo'n pijn doet lijkt mij het beste dat je er professionele hulp bij haalt. Vaak wordt dit ook nog vergoed door het ziekenfonds.

  Ik hoop dat het inmiddels wat beter gaat met je.

  Groetjes,

  Ellen

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct