Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? Maak een account aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct inloggen.

1294853 Ongerust

 • Auteur
  Berichten
 • #2300855

  Hoi allemaal,

  Ik moet even mijn ongerustheid kwijt. Afgelopen weekend zijn mijn zus en zwager heel ziek geweest (meer dan 40 graden koorts). Ook mijn neefje van 22 maanden was een klein beetje koortsig. Gister constateerde mijn moeder dat hij in zijn gezicht, op zijn buik en rug bont was (rode vlekken). Volgens de huisarts heeft hij hoogstwaarschijnlijk de vijfde kinderziekte gehad. Nu is het zo dat zo'n kinderziekte een week voordat het tot uiting komt, besmettelijk is. En vorige week ben ik er geweest. Mijn moeder belde mij om te vragen of ik dit wilde bespreken met de verloskundige, in hoeverre het gevaarlijk kan zijn voor de zwangerschap. Natuurlijk ben ik ook alvast gaan internetten (niet zo verstandig) en ik kwam het volgende tegen:

  • Voor zwangeren die de vijfde ziekte nog niet doormaakten (dus nog geen antistoffen tegen het parvovirus hebben) kan de ziekte voor de foetus fataal zijn. In het eerste trimester bestaat een verhoogde kans op een miskraam. Bij infecties van de foetus later in de zwangerschap kan zeer ernstige foetale bloedarmoede ontstaan (door remming van de bloedaanmaak) met groot risico op overlijden van het kind. Behandeling is mogelijk door het toedienen van een intra-uteriene transfusie.
  • Bij vermoeden op infectie tijdens de zwangerschap kan in het moederlijke bloed gecontroleerd worden of al immuniteit bestond of dat sprake is van een recente infectie. In het laatste geval bestaat een indicatie om tot acht weken na begin van de infectie wekelijks echoscopisch onderzoek te doen gericht op kenmerken van foetale bloedarmoede. Bij vermoeden hierop vindt meestal direct verwijzing naar de afdeling verloskunde (prenatale diagnostiek en foetale behandeling) van het LUMC, Leiden in Nederland of een universitair ziekenhuis in België plaats.

  Jullie kunnen je voorstellen dat dit mij niet erg gerust heeft gemaakt. Mijn moeder kan me niet vertellen of ik de vijfde ziekte al gehad heb. Daarom moet ik morgen een formulier bij de verloskundige ophalen om bloed te prikken, zodat gecontroleerd kan worden of ik immuun ben of mogelijk toch geïnfecteerd. De verloskundige raadde mij sterk aan voortaan niet meer op internet te kijken, want 'dat maakt onnodig ongerust en bovendien ben ik waarschijnlijk toch wel beschermd'. Ze wilde me ook niet vertellen wat er moet gebeuren als ik niet beschermd blijk te zijn. 'Dat zien we dan wel, in de meeste gevallen valt het reuze mee' was haar reactie.

  Ik ben benieuwd of iemand iets vergelijkbaars meegemaakt heeft?

  Groetjes,
  RdV1984
  16w4d

  #4051516 Quote

  Hoi,

  Ik ben nu 17 wk zwanger en heb 3 weken geleden hetzelfde meegemaakt. Op het kdv van mijn zoontje heerst de 5e ziekte en dit waren ze vergeten te vertellen. Toen ik hem gebracht had belde ze op dat ik hem niet meer mocht halen en brengen. Ook ik ben toen meteen op internet gaan zoeken maar dat kan je idd beter niet doen. Ik heb bloed laten prikken aangezien ook mijn moeder niet wist of ik deze ziekte had gehad. Gelukkig bleek dat ik antistoffen had dus is er niks aan de hand. Volgens de arts heeft 80% van de mensen deze ziekte gehad maar merk je er meestal weinig van.
  Veel succes  en probeer je niet teveel zorgen te maken!

  Groetjes Sam

  #4051517 Quote

  Hoi,
  Hier hetzelfde verhaal. Ik werk op een basisschool en daar komt deze ziekte toch vrij regelmatig voor. Ik had er net zo bij stilgestaan totdat ik weer zwanger bleek te zijn. Ik heb ook bloed laten prikken via de vk. Op de uitslag zit ik nu te wachten. Afgelopen weekend werd onze oudste zoon ziek. Het zou wel eens de vijfde ziekte kunnen zijn…..
  Best even spannend hoor, het bleek een ander virus gelukkig.
  Wat ik weet over de vijfde ziekte is dat mensen/kinderen er eigenlijk bijna niet ziek van zijn. Ze kunnen zich wel 'niet lekker' voelen maar het blijkt wel mee te vallen. Als er eerst hoge koorts was en daarna vlekjes zou het ook de zesde ziekte kunnen zijn en die is ongevaarlijk voor  de ongeboren vrucht. Het blijft spannend hoor dat begrijp ik.
  Gelukkig is de kans ook heel groot – 91%- dat de zwangerschap zonder problemen verloopt en het kindje gewoon gezond is!
  Succes!!!!!!!!!!

  #4051570 Quote

  Hoihoi,

  Hier ook hetzelfde verhaal, misschien dat jullie het al ergens anders op het forum hadden gelezen…

  Alleen, toen ik vanmorgen de vk belde hoefde ik geen bloed te prikken o.i.d. omdat ik zelf nog nergens last van heb.. Beetje raar omdat jullie wel allemaal moeten prikken.

  Is bij jullie de uitslag al bekend?

  Groetjes,
  Jo

  #4051601 Quote

  Vrijdag de uitslag gekregen. Ben gelukkig niet besmet, maar ook niet beschermd! Ik heb dus geen antistoffen in mijn bloed en moet dus oppassen bij kleine kinderen waarvan het vermoeden bestaat dat ze de vijfde ziekte bij zich dragen. Maar het is al een hele opluchting dat ik niet geïnfecteerd ben…

Meepraten op het forum? Meld je aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct inloggen