Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

1321537 Mond Niet Open

 • Auteur
  Berichten

 • Saskia72
  Bijdrager
  #2327539

  Hoi allemaal,

  onze dochter is nu 6 1/2 maand en sinds een paar weken zijn we langzaam begonnen met bijvoeding. het probleem is dat ze haar mond niet open doet als het lepeltje eraan komt. als er per ongeluk toch wat in haar mond terecht komt (ik wil het er ook niet in forceren), doet ze er niks mee. het loopt er gewoon weer uit.
  ik heb ook al eens geprobeerd haar wat in de hand te geven (een stukje banaan of een korstje) en dat brengt ze wel naar haar mond, maar vaak vind ik de kleffe stukjes weer terug in haar nek of tussen de slab.
  Laatst ben ik naar een info avond over logopedie geweest en zij kunnen hier eventueel ook iets doen, maar ik vind dat meteen zo’n drastische stap.
  onze oudste in ruim 3 en ik kan me niet herinneren dat het bij hem ook zo’n gedoe is geweest.

  heeft iemand nog tips?

  Saskia

  #4076940 Quote

  Hoi Saskia,

  Je dochtertje moet wennen aan de bijvoeding. Het heet ook niet voor niets bijvoeding.
  Ze krijgt het erbij en moet er aan wennen. Wij zijn zelf begonnen met stukjes uit het vuistje niets gepureerd of wat dan ook.

  Tot een jaar heeft je dochtertje genoeg aan alleen maar proeven van dingen de meest belangrijke is de melk die ze krijgt.

  Je zal zien dat je bij het blijven aan bieden iedere keer een stukje vooruitgang ziet.

  Misschien is het een idee om bv een week bij jullie aan tafel een sperzieboon aan te bieden, die kan ze goed vasthouden en makkelijk afhappen.
  Door het een week aan te bieden kan ze rustig wennen aan de structuur en smaak.

  succes


  Saskia72
  Bijdrager
  #4077166 Quote

  Hoi Joyceje,

  bedankt voor de tip. het is inderdaad wel zo dat ze heel veel belangstelling heeft als wij aan het eten zijn. sinds kort kan ze ook wel eventjes in de kinderstoel zitten en dan ga ik haar gewoon erbij zetten bij ons.

  ik heb haar ook al met de lepel laten spelen en die gaat ook wel haar mondje in (het is zo’n speciale met een randje aan de steel, dus die kan er niet te ver in).

  we blijven gewoon lekker verder kliederen 🙂

  Saskia

  #4077418 Quote

  Wij zetten Zoë in de wipper op tafel en dat werkte ook erg goed.

  succes

  #4077956 Quote

  Hoi,
  Bij sommige kinderen duurt het gewoon wat langer voordat ze het doel van vaste voeding en lepeltjes begrijpen. Mijn tweede dochter heeft maanden lang systematisch alles uit haar mondje geduwd. Heel langzaam kreeg ze steeds ietje meer binnen. Zelfs op KDV vonden ze het lang duren, maar uiteindelijk (omdat we nooit dwang hebben gebruikt), at ze het eerst helemaal zelf en goed.
  Succes met verder kliederen.
  Ivy


  Saskia72
  Bijdrager
  #4078096 Quote

  Hoi,
  inmiddels heb ik een klein idee waar het aan zou kunnen liggen: Gwen heeft altijd nutriton in de fles gehad tegen het spugen en is dus wat dikker spul gewend. Het hele dunne potjes spul is dus vreemd voor haar.
  nu hebben we er een verkruimeld beschuitje doorheen geprakt of een liga en dan gaat het stukken beter. ze kan dan echt happen en kauwt ook.
  maar… als madam niet wil dan zal ze ook echt geen zin krijgen, dus nog maar even zoeken naar het juiste ritme/schema.
  Saskia

  Lees ook: Voedingsschema baby: het eerste jaar
  #4078148 Quote

  Misschien heb je er nog wat aan…. Toen mijn dochter haar mondje stijf dicht hielp, ‘aaide’ ik met de lepel over haar onderlipje. Ongeveer hetzelfde wat je met je tepel doet om bij borstvoeding het hapreflex te activeren.
  9 van de 10 keer doet ze dan haar mondje open.

  #4078400 Quote

  Waarom geef je het met een lepel? Mijn ervaring met bijvoeding geven is dat het het beste ging als ik de regie aan de kinderen overliet. Pureeprut van een lepel gruwden ze van, mond stijf dicht inderdaad. Maar stukjes die ik voor ze neerlegde en die ze zelf konden oppakken en in eigen tempo naar de mond brengen om te proeven, aflikken, afsabbelen werkte veel beter.
  Lepel hebben we verder overgeslagen. Toen ze wat ouder waren gingen ze gewoon van handen naar vork.
  En ik hoefde nooit te pureren, scheelde veel werk, of potjesprut aan te schaffen, scheelde veel geld.


  Anninas
  Bijdrager
  #4078516 Quote

  hoi hoi,

  Onze meid hoefde fruit uit een potje ook niet hoor. Vooral in het begin niet toen het zo dun was. Ik maakte dus alles zelf en dan was het al wat grover van structuur.
  Wij zijn toen ook vrij snel overgestapt naar stukjes.
  Groente uit een potje heeft ze nooit gegeten, ook nu niet. Ze eet gewoon met ons met de pot mee, al vanaf het begin. Stukjes op een bord en ze eet dan zelf met haar handen. Nu is ze ook aan het proberen om met een vork te eten.

  Probeer het gewoon eens uit zou ik zeggen
  Groetjes Anninas

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct