Vergeet niet dat naar school gaan een hele grote impact heeft. Zorg dat je buiten school de prikkels en druktes zoveel mogelijk beperkt. Vraag ook je dochter wat ze niet leuk en moeilijk vindt en bespreek dat weer met de leerkracht en leidsters bso. Dan kunnen zij daar ook op inspelen.
Mijn oudste zoon is vorig jaar augustus naar groep 1 gegaan. Ik heb hem tot de herfstvakantie niet naar de bso laten gaan. Juist in de herfstvakantie voor de eerste keer. Wel meteen een hele dag. Had hij even geen school en kon hij goed wennen aan de leidsters en de andere kinderen. Met de bso had hij in het begin nog wel moeite, maar ik besprak dat altijd met de leidsters en die pakten het goed op. Sinds de kerst vindt hij de bso echt heel leuk en gaat er met plezier naar toe.
Mijn zoon heeft ook veel moeite met nieuwe situaties. Maar hem daarvoor afschermen vindt ik niet goed. Ik bespreek nieuwe situaties met hem en kan vaak al veel angsten wegnemen.
Je dochter voelt het dat jij je schuldig voelt en legt zo de link dat haar gevoel dus klopt. Wat daardoor weer versterkt wordt. Hoogsensitieve kinderen zijn daar nog veel gevoeliger voor dan andere kinderen, en die voelen dat soort dingen al feilloos aan. Probeer er dus wat positiefs van te maken.
Wat ik mezelf altijd voorhoudt is de vraag, hoe wil ik dat mijn kind zich in de toekomst kan redden. Hem thuis houden en beschermen zal hem in de toekomst niet helpen, maar juist tegenwerken. Daarom bereid ik hem voor op nieuwe spannende situaties, overleg ik met de personen die nodig zijn. Bij ons werkt het goed. Want tot nu toe heb ik aan het eind van de dag (bso/schoolreisje enz.) een enthousiast kind op kunnen halen.
Het eerste wat je dus zelf moet doen is om school en bso als iets positiefs gaan zien en je niet schuldig voelen. Met school en bso bekijken wat oplossingen zijn waar iedereen bij gebaat is. Veel succes en sterkte. Want makkelijk is het zeker niet!
Liefs,
Sas