Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

1587390 Hoog Sensitief

 • Auteur
  Berichten
 • #2593392

  Heeft iemand ervaring met het opvoeden van een hoog sensitief kind????

  ik denk nl. dat onze dochter nl. wel eens hoog sensitief zou kunnen zijn. Vanaf haar geboorte heeft ze moeite met ( veel) prikkels. Dan gaat ze huilen, wordt ze boos. Ook praatte ze al heel vroeg en heel wijs (nog steeds) op een manier dat je denkt dat zou een 4 jarige nog helemaal niet moeten weten. Maar goed, tot op heden geen probleem. Totdat ze naar school ging. Grote klassen, spannende dingen (spelletjesdagen, schoolreisjes), en aansluitend ook nog naar een BSO moeten, want mama moet ook zo nodig werken (schuldgevoel !!). Daarna ’s avonds niet in slaap kunnen komen en uiteindelijk zelfs lichamelijke klachten krijgen (koorts, buikpijn, oorontsteking etc.). Nu heb ik een testje gedaan op internet, en van de 20 vragen over een hoog sensitief kind (even googlelen) kan ik er zeker 15 met ja beantwoorden. Nu vraag ik me af, wat moet ik hiermee???? zit een beetje in dubio. Ik ga al minder werken zodat ze minder naar de opvang gaat, maar wat kan ik er verder nog aan doen??? Kan haar moeilijk van school halen toch?????

  Kortom: Hellup…..

  #4342929 Quote

  Misschien naar de huisarts? Deze kan evt doorverwijzen naar een specialist.

  Ze zal toch naar school moeten dus ik zou haar daar niet weghalen. Ze is nog niet verplicht toch? Misschien om de dag, of halve dagen naar school? Rustig aan beginnen. Heb er zelf geen ervaring mee, maar mijn nichtje had hetzelfde probleem. Die is toen een half jaar lang halve dagen gegaan en toen ging het goed!

  Hopelijk heb je hier iets aan!
  Liefs ciomama

  #4353572 Quote

  Vergeet niet dat naar school gaan een hele grote impact heeft. Zorg dat je buiten school de prikkels en druktes zoveel mogelijk beperkt. Vraag ook je dochter wat ze niet leuk en moeilijk vindt en bespreek dat weer met de leerkracht en leidsters bso. Dan kunnen zij daar ook op inspelen.

  Mijn oudste zoon is vorig jaar augustus naar groep 1 gegaan. Ik heb hem tot de herfstvakantie niet naar de bso laten gaan. Juist in de herfstvakantie voor de eerste keer. Wel meteen een hele dag. Had hij even geen school en kon hij goed wennen aan de leidsters en de andere kinderen. Met de bso had hij in het begin nog wel moeite, maar ik besprak dat altijd met de leidsters en die pakten het goed op. Sinds de kerst vindt hij de bso echt heel leuk en gaat er met plezier naar toe.

  Mijn zoon heeft ook veel moeite met nieuwe situaties. Maar hem daarvoor afschermen vindt ik niet goed. Ik bespreek nieuwe situaties met hem en kan vaak al veel angsten wegnemen.

  Je dochter voelt het dat jij je schuldig voelt en legt zo de link dat haar gevoel dus klopt. Wat daardoor weer versterkt wordt. Hoogsensitieve kinderen zijn daar nog veel gevoeliger voor dan andere kinderen, en die voelen dat soort dingen al feilloos aan. Probeer er dus wat positiefs van te maken.

  Wat ik mezelf altijd voorhoudt is de vraag, hoe wil ik dat mijn kind zich in de toekomst kan redden. Hem thuis houden en beschermen zal hem in de toekomst niet helpen, maar juist tegenwerken. Daarom bereid ik hem voor op nieuwe spannende situaties, overleg ik met de personen die nodig zijn. Bij ons werkt het goed. Want tot nu toe heb ik aan het eind van de dag (bso/schoolreisje enz.) een enthousiast kind op kunnen halen.

  Het eerste wat je dus zelf moet doen is om school en bso als iets positiefs gaan zien en je niet schuldig voelen. Met school en bso bekijken wat oplossingen zijn waar iedereen bij gebaat is. Veel succes en sterkte. Want makkelijk is het zeker niet!

  Liefs,
  Sas

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct