Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

1707243 Hoe Lang Zwanger

 • Auteur
  Berichten
 • #2713245

  Hallo allemaal,

  Ik ben vanochtend voor het eerst naar de verloskundige geweest. Wij zijn voor de tweede keer zwanger, hebben een zoontje van bijna 6.
  We konden heel moeilijk zwanger raken, twee keer iui behandeling gehad zonder resultaat..en nu…spontaan..zwanger geraakt, een cadeautje!
  Morgen hebben we een termijn echo, toch vind ik dat uitrekenen van hoe lang je zwanger bent raar.
  Je moet rekenen vanaf je laatste menstruatie maar toen was je nog niet zwanger dus als je 10 weken zwanger bent dan is je kindje eigenlijk nog maar 8 weekjes oud.
  Ik ben heel benieuwd naar diegene die al een termijnecho hebben gehad hoe lang ze zwanger zijn.
  Dus wanneer je laatste menstruatie was en hoe lang je zwanger bleek te zijn op de termijnecho.
  Liefs

  #4462602 Quote

  De op een na laatste week van april was ik ongesteld, en vandaag ben ik 12w2d.

  #4462608 Quote

  Hoi Clowntje204,

  hihihihihi, het lijkt heel erg ingewikkeld, maar met een beetje uitleg kun je het (denk en hoop ik) wel snappen! Maar het blijft toch wel lastig!

  Bij een normale cyclus begin je met je menstruatie, 14 dagen daarna heb je je eisprong en 14 dagen daarna wordt je weer ongesteld. Maar ja, niet iedere vrouw heeft zo’n regelmatige cyclus. En hoe lang of kort je cyclus ook duurt; de tijd tussen je eisprong en de dag dat je weer ongesteld wordt is altijd (!!) 14 dagen. Dus of je cyclus nou 28 dagen, 33 dagen of maar 25 dagen duurt, de tweede helft van je cyclus duurt altijd 14 dagen. Dit betekent dat je dus eigenlijk op de dag af nauwkeurig kunt zeggen hoelang je zwanger bent. Eén kink in de kabel, vrouwen kennen tegenwoordig hun cyclus helemaal niet meer. Iedereen slikt massaal de pil en daarna (als de kinderwens er is) weet bijna geen enkele vrouw meer hoe het eigenlijk ‘normaal’ gaat.

  Daarom zeggen ze nu; weet je wat, we nemen gewoon als begindatum de eerste dag van de laatste menstruatie, vragen daarnaast ook hoelang haar cyclus (ongeveer) duurt en dan weten ze dus hoelang zij in verwachting is. Of beter gezegd wanneer haar eisprong was. En als ze weten wanneer je eisprong was (en je dus zwanger bent geraakt!) tellen ze daar weer 2 weken van af.

  Even een rekenvoorbeeldje (= mijn situatie):
  Eerste dag van de laatste menstruatie is 25 april 2012 en ik heb een gemiddelde cyclus van 38 dagen. Na 38 dg wordt ik dus weer ongesteld (of zwanger, hihihi!), 14 dg daarvoor heb ik mijn eisprong gehad, dat betekent dan dus dat ik (38 dg – 14 dg =) 24 dg na 25 april, dus op 19 mei mijn eisprong heb gehad. Vandaag is het 24 juli, dan ben ik dus nu (van 19 mei -14 dg = 5 mei en van 5 mei tot 24 juli = 80 dg =) 11 weken en 3 dg zwanger!!

  Gisteren heb ik de termijnecho gehad en ze hadden de vorige keer gezegd dat ik 12/13 februari uitgeteld zou zijn. Gisteren kwam er tijdens de echo uit dat ik op 9 februari ben uitgeteld en dat klopt precies met mijn cyclus en eisprong, dus het klopt echt, als je je eigen cyclus maar kent!!!!

  Als je mij kunt zeggen wanneer jouw eerste dag van de menstruatie was en hoelang jouw cyclus ongeveer duurt dan zal ik het ook voor jou uitrekenen, goed?!

  Hopelijk snap je het nu een beetje!!!!!

  #4462615 Quote

  Mijn laatste menstruatie was op 24 mei en ik heb een gemiddelde cyclus van 32 dagen.
  Volgens de verloskundige ben ik morgen 8 weken en 6 dagen zwanger maar officieel is dat dan 6 weken misschien…

  #4462652 Quote

  24 mei + 18 dg = 11 juni eisprong.
  11 juni – 14 dg = 28 mei 1e dag laatste menstruatie.
  Morgen ben je dus van 28 mei tot 25 juli = 58 dg = 8 wk en 2 dg.

  Je bent dus (als het klopt dat jouw cyclus deze keer óók 32 dg was en je eisprong dus was op 11 juni) 4 dg minder lang zwanger dan de vk denkt. Dit komt omdat jouw cyclus 4 dg langer duurt dan een gemiddelde cyclus van 28 dg. Met deze berekening zou de UD 4 maart 2013 zijn.

  Laat je me weten wat er morgen uit komt???

  PS: Het kindje is dus inderdaad pas ruim 6 weken oud, maar ze tellen altijd in zws-weken en niet in ‘baby’-weken.

  #4462677 Quote

  Dank je voor het uitrekenen haha, maar als ik morgen een echo heb dan komt er dus waarschijnlijk uit dat ik nog maar 6 weken ben of niet…

  #4462770 Quote

  Hoi Clowntje,

  nee, als het goed is komt er uit dat je 8 weken en een paar dg zwanger bent!! Want met het opmeten van het kindje houden ze al rekening met die 2 weken extra. Niemand houdt nog rekening met hoeveel weken je kindje is, maar hoelang je ‘zwanger’ bent en dat is altijd 2 weken langer dan de leeftijd van het kindje!!

  Laat je weten wat er uit gekomen is?
  Veel plezier met de echo!

  Groetjes,

  Prulleke3

  #4462785 Quote

  Hoi hoi,

  bij mij klopte het precies, eerste dag laatste menstruatie was 28-4, dat betekent dat ik nu 12+4 wkn ben, en bij de termijn echo 2 weken terug kwam het precies overeen, toen 10 wkn en 2 dagen. Dus bij mij hebben ze wel de eerste 2 weken mee gerekend bij de echo.

  groetjes

  #4462833 Quote

  Die eerste 2 weken rekenen ze bij iedereen mee!!! Ze rekenen vanaf het moment dat je ongesteld bent geworden, maar ongeveer 2 weken daarna raak je pas echt zwanger. Maar iedereen krijgt die 2 weken extra zwangerschap, dat is nou eenmaal een afspraak bij alle VK en Gyn.

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct