Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

1753266 Nieuws Advies Foliumzuur Inname Verhogen Naar 600 Microgram

 • Auteur
  Berichten

 • vitanova79
  Bijdrager
  #2759268

  Hallo allemaal!

  Ik las in het Parool van 21 oktober interessant nieuws dat ik graag met (aspirant) toekomstige mama’s wil delen. In het artikel van Martijn van Beeten wordt gesteld dat het hoofd van Het Autisme Kenniscentrum op basis van verschillende internationale onderzoeken adviseert om 600 microgram foliumzuur per dag te slikken (ipv het nu geadviseerde 400 microgram) om de kans op een autistisch kind te reduceren.
  Het advies is ter overname voorgelegd aan de Gezondheidsraad maar het kan nog wel even duren voor die zich erover uit laat en men wil ouders daarom in de tussentijd al hierover informeren. De hogere dosering zou geen kwaad kunnen, de Gezondheidsraad hanteert namelijk momenteel een bovengrens van 1000 microgram per dag.
  Meer foliumzuur zou de kans op een kind met klassiek autisme met 40% verlagen en die op een kind met een autismespectrumstoornis met 27%.
  Het Autisme Kenniscentrum adviseert vrouwen om tussen de 3 maanden en 1 maand voor de geplande zwangerschap te beginnen met het slikken van foliumzuur en daarmee door te gaan tot de zwangerschap 2 maanden onderweg is.
  Mogelijk heeft foliumzuur ook een effect op andere neurologische aandoeningen zoals schizofrenie en adhd (maar dat vergt nog nader onderzoek). Zie ook https://www.autismekenniscentrum.nl/autisme-soms-te-voorkomen/ waar verwezen wordt naar http://www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl/assets/articles/56-2014-10-artikel-spek.pdf.

  Ik zou zeggen check t ff bij je verloskundige/ gynaecoloog!
  Succes en een goede zwangerschap gewenst!


  NoraMae
  Bijdrager
  #4512821 Quote

  Ik heb het ook gelezen en op de radio gehoord! Goed dat je het hier deelt! Had Ik het toen geweten (ben nu 21 wkn) had Ik ook gewoon wat extra foliumzuur genomen, onder het motto baat het niet dan schaadt het niet!

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct