Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

1753564 Ontwikkelingsachterstand

 • Auteur
  Berichten
 • #2759566

  Hoi dames,

  Moet even wennen aan deze site, maar tis me gelukt. Ik zit echt met stress. Mijn dochter word bijna 2 (volgende week) En er komt gewoon geen woord uit. Binnenkort ook naar de psz met een VVE. Lopen al bij intergrale vroeghulp (IGV) en binnenkort karakter en audiologisch centrum. Dit allemaal omdat mijn zoon van 8 autisme heeft en een LVB (licht verstandelijke beperking) Tot zeker dat ze een jaar was merkte ik niks. Behalve van 5 tot 17 maanden gewoon lekker gillen! Hele dag. Niet huilen  maar gewoon gillen, vond ze leuk ofzo. Ze zat met 7 maand, kroop met 11 maand staan ook 11 maand en lopen net 14 maand. Alleen wat me ineens op viel dat ze niet wees, kinderen van rond 1 jaar wijzen meestal wel en “zeggen” daar dan wat over. Zei niet. Mijn zoon liep ook altijd achter, nu nog. Nu merk ik niet alleen dat haar taal/spraak en taalbegrip achter is, maar gewoon de hele communicatie loopt denk minimaal 1 jaar achter. Ook als ik zeg waar is mama? Dan heeft ze geen idee waar ik het over heb, ze kijkt en reageert niet eens. Ook als je zou vragen, Alyssa geef mama de pop eens, doet ze niks. Nu denk ik dus dat zei ook autisme heeft, tis wel erfelijk natuurlijk. Alleen een LVB is niet erfelijk. Weet niet of ze LVB heeft maar goed een ontwikkelingsachterstand koppel je daar snel aan. De laatste 4 weken is ze ook best dreinerig en jengelend. Steeds zeuren, rollen en slap houden op schoot, en er weer af en er weer op, dwingerig, bij nee horen gillen boos worden, hoort ook bij peuter gedrag uiteraard. Herkent iemand mijn verhaal? Kind wat niks deed, amper communiceert. Geen idee van taal hebben, geen woord zeggen, zelfs geen papa en mama, maar tog dat het goed gekomen is? Ja ik wil gewoon horen dat het goed komt…. Hoop dat het ook echt goed komt.

  gebruiker75039
  Bijdrager
  #4515689 Quote

  Ik weet niet hoeveel dit helpt maar mijn broertje (hij is nu 23) heeft niet gepraat tot zijn 4de… Geen mama, of papa gezegd… Letterlijk niks… Als hij ergens geen zin in had deed hij alsof hij doof was… Wilde hij heel graag naar buiten ging hij gillen als een gek voor de deur… Dat was zijn manier van communiceren…. Iedereen zei steeds dat hij een beperking/ achterstand had en dit niet normaal is… Mijn moeder vond het ook knap lastig… Maar omdat zij al twee verschillende kinderen had op gevoed waarbij alles goed is gekomen vond ze het niet echt eng… Ik was al met 14 maanden actief aan het lopen en brabbelen terwijl mijn zusje tot haar 3de heeft gekropen… Ze was een keer goed gevallen toen ze pas liep en daarna durfde ze niet… Lang verhaal kort te houden, mijn moeder is naar de logopodist gegaan omdat iedereen maar iets riep… Uit die testen bleek er niks verkeerd te zijn met hem alleen hij sprak nog steeds geen woord… Tot op een dag hij soep dronk die door de zwarte peper beetje pittig was… Een hele zin… Mama je hebt te veel peper erin gedaan daarom is mijn soep pittig… Mag ik een andere bordje…. Nou je wilt niet weten hoe wij allemaal stomverbaasd waren en nauwelijks reageerden… Toen er aan hem gevraagd werd waarom praatte je niet eerder.. Was zijn antwoord waarom moet ik praten als ik niks te zeggen heb… Als me ouders vroegen waarom deed je iets niet als we vroegen… Was zijn antwoord… Heel de dag doen wat jullie vroegen hield ik geen tijd over om mijn eigen spelletjes te spelen… Mijn advies hierin is ga even naar een specialist die uit gedrag van je kind kan opmaken of alles goed gaat… Aan de hand van het manier hoe een kind speelt weten specialisten al heel veel… Dat kunnen wij ouders gewoon niet zien..

  #4515713 Quote

  Hallo bedankt voor je reactie,

  Moet er best om lachen, klinkt gewoon eng. Wel erg fijn want dan valt er een last van je af. Vind toch heel bijzonder. Zoiets verwacht je dan ook niet. Toch ben ik zelf bang dat mij dat niet overkomt. Ik zie het zelfde verloop als bij mn zoon. Ik denk ook dat zei een vorm van autisme heeft. Ik vind het gewoon vreemd, me nichtje is 3 maanden jonger als me dochter en als ik zie wat die doet en zegt en communiceerd en begrijpt, puffff dan denk ik echt shitttt. Ze begrijp gewoon bijna alles wat de moeder haar zegt. Mijn dochter niet, die kijkt niet eens. Als ik vraag wil je drinken dan snapt ze dat wel maar ze geeft geen antwoord. Me nichtje weet precies wanneer ze ja of nee zegt in een gesprek. Ik baal echt als een stekker, ik houd ziels veel van mn kids dat is het niet maar had zo graag ook een kind gehad wat niks mankeerde, ik zou waarschijnlijk nooit weten hoe dat is. Maar de onzekerheid maakt je ook gek. Hoop maar op net zoeen wonder als jou gezin haha

  gebruiker774279
  Bijdrager
  #10059297 Quote

  Hoi!

   

  Ik ben heel benieuwd hoe het nu is met je dochter! Mijn zoon van 2 jaar en 3 maanden begrijpt er niets van als ik wijs. Hij klapt niet in zijn handen en zwaait niet. Begrijpt dit niet. 

  Hij praat ook heel weinig. Ik weet wel dat hij het kan. Maar hij zegt gewoon heel weinig. 

   

  Hopelijk gaat de ontwikkeling van jouw dochter nu goed. 

   

  Groeten Elisa

  #10571577 Quote

  Beste ouders, 

  Voor een symposium voor dokters zijn wij op zoek naar een ervaringsdeskundige ouder die een vermoeden had dat er iets niet klopte bij zijn/haar kind (LVB) maar niet goed geholpen werd in de zorg of niet wist hoe dit moest en die zijn of haar ervaring hiermee wilt delen. 

   

  Ben jij dit? Mail mij dan aub op wm.put@hotmail.com

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct