Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

katoenen luiers

 • Auteur
  Berichten
 • #1291077


  Volgens mij heeft het hier al eens eerder gestaan, maar vraag het
  toch nog maar een keertje. Ik ga katoenen luiers gebruiken, zijn er
  hier nog meer vrouwen die hier ervaring mee hebben of dit ook
  van plan zijn?
  Voor ons is het een stuk goedkoper, gerekend over de jaren dat de
  kleine luiers draagt, en ik hoor er ook best veel goed verhalen over.
  Ik zag een topic staan over wegwerpluier emmers, wat de ervaringen
  daarmee zijn. Ik ben ook wel benieuwd hoe je de stank zo min
  mogelijk maakt met katoenen luiers….

  xx Syrah (32 wk)

  #3087414 Quote

  Hey Syrah! wat is je mail adres ik heb van een site allerlei info geplukt over katoenen luiers. De vrouw die die site bijhield heb ik ook gemaild en ze heeft me een stuk of wat documenten met info teruggestuurd. Misschien ook wat voor jou?

  Groetjes,
  Wietske

  #3087447 Quote

  Hoi,

  Wij hebben bij beide kinderen katoenen luiers gebruikt. (nu 2 en 4)

  Laat je niks wijs maken door anderen (veel werk, vies, bergen was) het valt allemaal reuze mee!

  Ik heb wèl een paar tips voor je:
  – doe een scheutje azijn in het water van de luier-emmer waar je vieze luiers in         bewaart, dan ruik je er niks van

  – kijk eens bij een tweede-hands winkeltje voor hydrofiel-luiers, en koop er veel! Zo kun je een volle was draaien en dat bespaart energie, milieu en in je
  portemonnee.

  – Gebruik 2 luier-emmers (2 volle luier-emmers is 1 volle was)

  – gebruik inlegvellen (dunne doorzichtige wegwerp-doekjes te koop bij Kruidvat) dit is heel makkelijk met poep-luiers

  -Was de luiers met Neutral (dus zonder parfum stoffen erin)   op 60 graden.

  – Ik deed altijd een voorwas-programma (zonder zeep) dan hoef je de luiers niet zelf uit te spoelen en kan je ze zó van de emmer rechtstreeks in de machine doen.

  Vraag je kraamhulp naar vouw technieken, er zijn in elk geval twee manieren om ze te vouwen.
  Heel veel succes ermee.

  #3087448 Quote

  Hoi,
  Ik gebruik voor mijn dochter (inmiddels zes weken oud) katoenen luiers van Bambinomio en ik ben er zeer tevreden over. Het zijn buitenbroekjes van katoen met een plastic binnenlaagje en daarin doe je een katoenen luier. Net zo makkelijk als een wegwerpluier, maar wel wasbaar dus.
  Het was een hele uitgave (350 euro voor een heel pakket 'van baby tot potje'), maar nogmaals: ik ben er erg tevreden over.

  Overigens had de kraamhulp voorspeld dat ik na een paar weken toch wel wegwerpluiers zou gaan gebruiken, want 'dat deed iedereen', en ik peins er nog steeds niet over!

  Succes met het maken van je keuze!

  Liefs, el.

  #3087449 Quote


  Petra bedankt voor je tips, ik zal ze onthouden.
  Ik ga voor de luiers van Kaatje Katoen, schijnen ook heel
  goed te zijn. Geen vouwluiers maar met knoopjes of
  klitteband, en zo'n buitenbroekje erom heen.
  Ik was gewoon ff nieuwsgierig of er mensen zijn die
  ook geen wegwerp luiers gebruiken.

  xx Syrah

  #3087452 Quote

  Wij hadden 1 proefpakket met een kant en klare katoenen luier aangevraagd. Maar die is ons toch niet zo goed bevallen, bovendien zijn ze erg duur in aanschaf.

  Ik vouwde de luiers rechtstreeks van de waslijn en legde ze kant en klaar in de kast. Met een strikslip erom ging het heel erg goed. Naar die strikslips moet je wel even zoeken trouwens want volgens mij worden die bij de Hema niet meer verkocht, alleen bij Prenatal.

  Moet er trouwens wel bij zeggen dat ik persoonlijk katoenen luiers bij onze dochter beter vond gaan dan bij onze zoon. (jongens hebben als baby al een belabberd richtingsgevoel )

  We gebruiken die katoenen doeken nu voor van alles en nog wat. Dat kan je met die kant en klare gevallen niet. Maar ik kan me voorstellen dat die makkelijker lijken, ik zou je echter wel aanraden het eerst te proberen voordat je er veel geld aan uit geeft.

  Groetjes, Petra

  Lees ook: Zwanger, en nu?
  #3087453 Quote

  @qwebbel

  wat kunnen kraamhulpen soms heerlijk motiverend zijn hè!
  (onze kraamhulp hielp ons goed hoor, ze wist in ieder geval hoe je de luiers moet vouwen en dat leren ze nu niet eens meer op school.)

  #3087467 Quote

  Wat eer tips. Ik was het ook van plan, maar had geen idee van inlegvellen. Ik weet wel dat ze bij de HEMA per 6 katoennen luiers verkopen. Daar hebben ze ook die bijpassende washandjes voor de 1ste maanden.
  O ja, en vergeet de veiligheidsspelden niet!

  #3087486 Quote

  Wat heerlijk om te lezen dat er meer mensen katoen (gaan) gebruiken. Wij gebruiken het nu ruim een jaar voor onze zoon en het bevalt echt super. Geen gesleep met wegwerpluiers, geen overvolle container en je hebt ze altijd in huis.

  Wat ik het belangrijkste vind aan het gebruik van katoen is het overbroekje. Gebruik zelf die van Mother ease uit Canada. Als ze erg klein zijn en nog van die dunne poep hebben is het van belang dat de luier goed aansluit bij de beentjes. Als dat wat steviger wordt kan je ook heel makkelijk vouwlappen gebruiken. Kost nog minder dan de voorgevormde. Ik vouw zo'n lap 2 x dubbel en aan de voorkant nog een extra randje en doe die los in het overbroekje. Werkt perfect. Wat je ook kunt doen als je een beetje handig bent is zelf voorgevormde luiers maken. Ik heb alle new born luiertjes zelf gemaakt. Prachtig. Van oud flanel met kleine bruine bloemetjes.

  Wat betreft de geur. Wij hebben een hoge smalle vuilnisemmer die in de badkamer staat, dus geen stank in de babykamer (hoewel ik het enorm mee vind vallen) Heb er kantoenen zakken voor gemaakt die je zo uit kunt vouwen door een knoopje los te maken, dus het hele pakket kan zo de wasmachine in. Wij gebruiken wat dikkere inlegvellen die zitten op een rol. Via de luierspecialist besteld. Als er alleen een plasje in zit wassen we ze gewoon mee en anders zo door het toilet (dat mag ook). Zo doe je er nog langer mee. Zit er toch poep op de luier, dan sproei in dat met de sproeier van de douche af. Met die fijne straaltjes lukt dat heel goed. Als je gaat wrijven en boenen wordt het alleen erger (ook handig als het aan de kleertjes zit). Daarna wel het bad/de douche goed schoonmaken natuurlijk.

  Al met al, ik ben blij dat we er aan begonnen zijn ondanks al die negatieve reacties. En we dragen ons steentje ook nog eens bij aan een beter milieu. 100.000 kg afval per kind minder. Dat is ook wat waard!

  SUcces, en mocht het niet gaan zoals je wilt/dacht, vraag mensen met ervaring, wellicht is het zo opgelost. Wij hebben het afgelopen jaar hooguit 3 x lekkage gehad, dus wat dat betreft…

  #3087502 Quote

  Ik heb na het lezen van het testrapport van de Annemiek Bosma (Luierspecialist) vandaag besloten om voor Classic Indi (Indisposables) te gaan. Deze zijn er ook veel tweede hands (ik heb ze nu ook tweede hands besteld voor het eerste jaar (Ik was zelf met 14 maanden zindelijk dus ik durf niet zo erg meer te bestellen)) en volgens het rapport (wat ze op haar eigen kinderen heeft getest) behoren ze tot de 3 beste voorgevormde katoenen luiers. En ze drogen ook nog eens snel!
  Ik ben op deze manier voor minder dan 500 euro van baby tot potje klaar. En dan kan je ze altijd weer doorverkopen als ze nog engizins in goed staat zijn. Daar kunnen de kosten van de pampers en kruidvatluiertjes niet tegen op, dan zit je al snel op zo'n 1100 euro als het al niet meer is.
  En met een wasmachine waar 7 kilo inkan maak ik me ook niet zo'n zorgen over het vele wassen. Ik kijk er naar uit om zo ook het milieu een handje te helpen! En ik hoop ook echt dat het meevalt en dat ik het volhoud!

  groetjes,
  Wietske

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct