Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

286033 Staat Op Www Nu Nl 24 05

 • Auteur
  Berichten
 • #1292035

  Roken tijdens zwangerschap funest voor baby

  AMSTERDAM – Dat vrouwen gedurende hun zwangerschap beter niet kunnen roken, was al bekend. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat roken tijdens de zwangerschap veel ernstiger gevolgen heeft voor het kind, dan aanvankelijk werd aangenomen.

  Zo is gebleken dat deze kinderen vanaf hun twintigste levensjaar een hogere kans op hart-en vaatziekten hebben. Ook stijgt vanaf hun jeugd het cholesterolgehalte sneller bij overgewicht.

  Het Rotterdamse onderzoek, Generation R, volgt sinds december 2001 zo'n tienduizend kinderen en hun ouders. Een kwart van de moeders in spe rookten op het moment dat ze zwanger werden. Zeventien procent van hen rookte door tijdens de zwangerschap. De kinderen worden vanaf twaalf weken na de bevruchting tot hun twintigste levensjaar onderzocht. Twee onderzoekers promoveren woensdag op de voorlopige resultaten.

  Verschillen

  Uit het onderzoek blijkt ook dat al na twintig weken significante verschillen zijn te constateren tussen de vruchten van rokende en niet-rokende moeders. Bij meer dan negen sigaretten per dag verschilt al na twintig weken de lengte van het bovenbeen aanzienlijk.

  Na dertig weken zijn er al verschillen aan te wijzen als de moeder minder dan vijf sigaretten per dag rookt. Ook de omtrek van het hoofdje en buik blijven dan achter. Opvallend is dat deze negatieve effecten er niet zijn bij vrouwen die stoppen met roken wanneer ze er achter komen dat ze zwanger zijn.

  Beschadigingen

  Volgens de onderzoekers zijn er aanwijzingen dat de foetus beschadigingen aan de belangrijkste organen zo lang mogelijk uitstelt.

  Wanneer een moeder in spe rookt tijdens haar zwangerschap, komen de schadelijke stoffen via de longen van de moeder in haar bloed terecht. De stoffen komen via de navelstreng ook bij het ongeboren kind. Bij het kind is de hoeveelheid nicotine in het bloed zelfs hoger dan bij de moeder. Daardoor gaat ook de conditie van de ongeboren baby achteruit.

  Kleiner

  Al eerder was bekend dat baby's van rokende moeders kleiner en eerder worden geboren. Gynaecoloog Eric Steegers zegt in de Volkskrant dat dat gegeven veel moeders weinig zegt. "Het lijkt ze wel makkelijk bij de bevalling, een kleiner kindje. Ze beseffen niet wat ze aanrichten", aldus Steegers. Hij pleit dan ook voor meer en indringender voorlichting over de nadelige gevolgen van roken tijdens de zwangerschap.

  #3092781 Quote

  hoi jantine

  dacht je dat de meiden   die roken dat nog niet wisten ofzo,dat jezo n groot bericht nog ff neer zet????

  groeten reza

  #3092787 Quote

  Bedankt voor de info jantine, ik had het  vanochtend ook al gelezen!! Wie er nu nog rookt is wel erg kwalijk bezig.

  waarom reageer jij hier zo negatief op Reza? het is toch alleen maar bedoeld als informatie, iedereen bepaald uiteindelijk zelf wat hij/zij met de info doet.

  groetjes saskia

  #3092795 Quote


  Hoi Jantine,

  Ik had het idd ook gelezen en ik vind het goed dat je het nog eens benadrukt dat het gewoon slecht is en blijft. Ik ben zelf ook roker   (nu niet!!!) en hoop straks na de bevalling nog steeds niet die behoefte te hebben.

  En voor Reza, niet gelijk zo heftig reageren het is informatief bedoeld en gewoon nogmaals bewezen voor de mensen die net dat extra duwtje in de rug nodig hebben misschien…….

  Groetjes, Angel

  morgen 34 weken.


  #3092797 Quote

  Hey reza,

  Ik snap je frustratie alleen moet je heel even begrijpen dat ik als roker ben gestopt toen ik merkte dat ik zwanger was.
  Weet je hoeveel mensen er nog door roken tijdens hun zwangerschap?
  De kleine bij mij heeft inmiddels zijn schade goed ingehaald met groeien dat ik nu te horen krijg dat het zo snel groeit dat ik er rekening mee kan houden dat het toch een week of 4 eerder geboren kan worden.

  Maar goed, en voor die mensen is dit hoofdzakelijk bedoeld. ik heb gerookt ben ik heel eerlijk in. op dit moment vind ik het zelfs errug stinken en hoop ook dat ik dat zo blijf houden want als ik de kleine op de wereldd heb gezet denk je toch niet dat ik dat nog elende wil bezorgen???

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct