Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? Maak een account aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct inloggen.

289464 Vk Enof Gyn

 • Auteur
  Berichten
 • #1295466

  Dames hier even een vraagje!
  Ik ben zwanger van mijn eerste kindje en vrij onzeker. Nu lees ik al jullie verhalen en snap ik iets niet. Sommige dames gaan naar een gyn.; daar krijgen ze heel snel een echo en onderzoeken en zo; anderen die gaan weer naar de vk.
  Wat is nu precies het verschil dan? Ik ben gisteren voor de eerste keer naar de vk geweest en deze heeft (op bloedprikken, bloeddrukmeten en gewicht opnemen na) eigenlijk niets gedaan. Ze heeft niet aan mijn buik gezeten, niet echt vragen gesteld (wel over medisch verleden, maar over nu…helemaal NIETS). Nu mag ik over 2 wk terugkomen voor een echo, maar ik hoopte eigenlijk vanaf gisteren iets minder in de zenuwen te zitten, maar helaas…….
  Kan iemand me hier wat meer over vertellen/uitleggen?

  Ajg
  (9 wk en 1 dg)

  #3114193 Quote

  Hoi hoi,

  In principe ga je altijd naar de verloskundige.
  Als je een medische indicatie hebt, kom je bij de gynaecoloog terecht. Ik heb bijvoorbeeld een miskraam gehad.   Toen ik daarna weer zwanger werd, had ik last van heel veel heftige bloedingen. Daarom ben ik in het ziekenhuis terecht gekomen. Na zoveel weken zeiden ze dat het weer goed ging en mocht ik in principe weer terug naar de verloskundige. Omdat wij zelf nog heel erg onzeker waren (en nog zijn) loop ik nog steeds in het ziekenhuis. Maar nu heb ik bij de ene controle de verloskundige van het ziekenhuis en de keer daarop  mag ik naar  de gynaecoloog.

  Dus, als je geen medische indicatie hebt (wat natuurlijk veel beter is!) ga je gewoon naar de verloskundige. Bij een normale zwangerschap krijg je dan in principe 2 echo's. Eentje rond de 12 weken en eentje rond de 20 weken. Bij de andere controles zullen ze vanaf de 12 weken naar het hartje luisteren en daarna gaan ze ook aan je buik voelen om te kijken hoe groot je baarmoeder is. Dat doen ze nu bij mij in het ziekenhuis ook.

  Heel veel succes met je zwangerschap!

  Groetjes,
  Maike
  22 w. zwanger

  #3114195 Quote

  Hi ajg,

  Ik begrijp heel goed hoe je je voelt. Ik was ook heel erg onzeker in het begin van de zwangerschap. Zo erg dat ik er zelfs niet van kon slapen. Ik heb toen een heel gesprek met mijn huisarts gehad en die heeft me op vele fronten gerust kunnen stellen. Ik ging in week 8 naar de vk en ik dacht dat het heel wat zou voorstellen, wist wel dat ik nog geen echo zou krijgen, maar ik kwam net als jij met een kater thuis. Ze stelde wat vragen, meette inderdaad de bloeddruk en controleerde de urine en ik mocht met een aantal boekjes en twee nieuwe afspraken weer naar huis!!! Wat was dit??? Ik had in eerste instantie geen goede indruk van de vk, ze zitten met vijven in de praktijk en ik vond deze dame niet aardig! En dan duurt wachten tot de 12e week (de week van de echo) erg lang. Maar als je die eenmaal gehad hebt, dan gaat het ook meer leven (bij mij in ieder geval wel). Daarna kwam het met het gevoel over de vk-praktijk ook wel goed, maar ik dacht eerst dat ze niet goed bij hun hoofd waren om mij weer terug te sturen.

  Een vk weet heel goed wat ze doet, een gyn kan het niet beter. Alleen inderdaad bij medische indicatie ga je naar de gyn. Maar zelfs dan kan deze zeggen dat alles goed is en kom je automatisch weer bij de vk terecht.

  Maak je geen zorgen en als je dat blijft doen: daar is dit forum een mooi medium voor.

  Groetjes Tamara.

  #3114202 Quote

  Hai Ajg,

  Ik snap best wel dat je een beetje onzeker bent,dat was ik ook in het begin!
  En dat het verwarrend is voor je wat betreft gynaecoloog en verloskundige snap ik ook helemaal!
  Mijn gynaecoloog is ook gelijk verloskundige,dus 2 vliegen in een klap,hihi!
  Ik vond het in het begin ook raar dat ik bij een gynaecoloog terrecht kwam maar als snel kwam ik erachter dat ze ook verloskundige was!

  Groetjes wendy 33 weken en 4dagen zwanger

  #3114219 Quote

  Hai,

  Inderdaad alleen bij medische indicatie kom je bij de gyn. terecht. Ik loop er omdat ik zwanger was een tweeling (dat is bv een indicatie). Er is helaas nog maar 1 kindje over maar dat is een lang verhaal. De gyns. zijn wat meer gespecialiseerd in de medische kant. Als jouw verloskundige bv iets geks ondenkt dan stuurt ze je vanzelf door naar de gynacoloog. Het is dus een heel goed teken dat je gewoon bij de vk kan blijven! Ik kan je vertellen dat het ziekenhuis echt geen pretje is hoor!

  Geniet vooral van je zwangerschap!
  gr.Ing

  #3114225 Quote

  hallo,

  Bij mijn 1e zwangerschap ben ik alleen maar bij de vk geweest. Eigenlijk is dat heel positief want dat betekent dat het gewoon allemaal heel goed met je gaat!

  Tegenwoordig mag je met 20 weken een echo laten maken bij de gyn. Dit is geen pretecho maar een medische echo, waar ze naar eventuele afwijkingen kijken! Dit is dan maar eenmalig dat je naar de gyn gaat.

  Wanneer je "iets" meemaakt tijdens een zwangerschap dan wordt je vaak doorgestuurd naar de gyn. Idd meerling, bloeding, miskraam etc

  Geniet maar van de zwangerschap!
  Groetjes   Sandra
  (38,1 weken)

  read more image Lees ook: Zwanger, en nu?
  #3114241 Quote

  Hoi hoi,

  mijn eerste twee zwangerschappen zijn begeleid door de verloskundige. Sinds de tweede geboren is ben ik schildklierpatiënt. Daarom heb ik een medische indicatie voor zwangerschapsbegeleiding door de gynaecoloog. De eerste keer dat ik langs kwam was vijf dagen na de positieve test. In het begin moest ik om de week komen omdat mijn schildklier opnieuw moest worden afgesteld met medicijnen. Dat kan gelukkig geen kwaad, want anders hadden we nooit voor een derde kindje gekozen. In het begin was het wel leuk omdat ik toen elke keer een echo kreeg. Omdat de gynaecoloog nu de baby kan voelen krijg ik geen echo's meer. Wat ik heel jammer vind is dat ik nu in het ziekenhuis moet bevallen, terwijl mijn vorige bevalling lekker in mijn eigen bed heeft plaats gevonden. Maar ja, als alles maar goed gaat.

  Veel succes en geniet lekker van je zwangerschap.

  Groetjes van Marloes

  #3114256 Quote

  Hallo meiden!

  Toch snap ik het ook nog steeds niet helemaal…….Bij ons zijn we in dezelfde week voor het eerst bij de gynaecoloog geweest voor de eerste echo én naar de verloskundige voor de eerste afspraak in de 9e week! En het was/is niet omdat er medisch gezien iets aan de hand was ofzo! Er was toen trouwens al duidelijk hartactie te zien.
  Ondertussen hebben we met de 11e week het hartje gehoord en gaan we dinsdag weer op controle. Op 8 mei hebben we de 20 weken echo, wel spannend hoor!
  Geniet ervan allemaal!

  NathalieMS (14w+4)

Meepraten op het forum? Meld je aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct inloggen