Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

289527 Wel Of Geen 20wk Echo

 • Auteur
  Berichten
 • #1295529

  Hoi meiden,
  Vandaag ben ik weer naar de vk geweest (16 wk) en alles was goed. Ze vroeg weer of we al wisten of de echo met 20 weken ook willen laten doen. Wij hebben gezegd van niet, maar nu begin ik toch een beetje te twijfelen.
  Onze redenen om het niet te doen:
  – Misschien maak je je zorgen om niets en kun je dus minder van je zwangerschap genieten.
  – En de belangrijkste: als het niet goed is zou ik volgens mij nooit de  keuze kunnen maken om de zwangerschap af te breken.  (We zijn ook gelovig en ik heb het gevoel dat ik niet over leven en dood kan beslissen.)

  Wat vinden jullie? Steken wij gewoon onze kop in het zand of zijn er nog meer die deze echo niet laten maken? (we lijken soms wel de enigen)
  Ben benieuwd!

  Groetjes, daantje

  #3114557 Quote
  quote: saskiaenmaik reageerde document.write(friendlyDateTimeFromStr('05-04-2007 15:21:16'));


  Hoi hoi,

  Wij kregen de 20 weken echo standaard. En het is niet alleen om te kijken of iets slecht is, ten minste zo heb ik het niet ervaren…..

  Ik vond het een HELE mooie ervaring…..en als ik had willen weten of het slecht is of niet, dan had ik denk ik een vlokkentest laten doen.

  Dus ik had geen keuze, wij hebben hem gewoon gekregen en IK dacht dat het gewwon standaard was! Maar ik vond het geweldig om onze JONGEN even te zien bewegen enzo…

  Succes

  X Saskia (28,3 wk)

  Beste Saskia en Danielle,

  Iedereen krijgt de 20 weken echo standaard maar dat betekent niet dat je het MOET laten doen. Het is  primair om te kijken of je kindje goed is aangelegd. Dat vergeten de meeste mensen. Het gaat tegenwoordig alleen nog maar om het geslacht.

  Daarnaast, als je alleen gaat voor de "bijzondere ervaring" dan kan je beter een pretecho laten maken. Dezelfde beelden, misschien nog wel mooier, maar er worden geen medische checks gedaan. Maar dat kost natuurlijk wel geld.

  Misschien voor jou, Dannielle, een betere optie. Als je niet wilt beslissen over leven of dood vanuit je geloofsovertuiging dan moet je het ook niet gaan opzoeken.  Tot 1 januari 2006 werden er geen standaard 20 weken echo's gemaakt en het  overgrote deel van de  kinderen wordt gewoon gezond geboren. Een noodzaak is er niet. Als jij je er beter bij voelt het niet te doen dan moet je dat vooral zo beslissen, wat het gros er ook over denkt of zegt. Ik ken een moeder die het ook niet heeft laten doen en ook geen vruchtwaterpunctie heeft gedaan ookal was ze 36+.

  Veel succes met je keuze!
  Ingeborg

  #3114558 Quote

  Je kan wel degelijk heel erg slecht nieuws krijgen bij de 20 weken echo Saskia! En een vlokkentest daar komt niet iedereen voor in aanmerking. Zeker niet op vrijwillige basis.
  Ingeborg

  #3114561 Quote

  Hoi Ingeborg,

  Ik heb NOOIT gezegd of in ieder geval niet bedoeld, dat je GEEN slecht nieuws kunt krijgen.

  Ik heb gezegd dat ik het wel als mooi heb ervaren.

  En de standaard tesetn die je kunt krijgen voor het syndroom van down krijgt WEL iedereen tegenwoordig. Dat heeft niet meer te maken met of je 35 jaar of ouder bent of dat het in de familie zit hoor!

  Maar goed ik wilde alleen maar de positieve kant van de 20 weken echo laten horen aan der! En het blijft haar keus natuurlijk!

  Saskia 28,3 wk

  #3114564 Quote

  Hai Daantje,
  Ik begrijp heel goed je overwegingen m.b.t. de 20 weken echo. Natuurlijk is het meestal een super fijne ervaring en ben je blij dat je een levendig kindje ziet spartelen. Maar het is nooit vrijblijvend. Er kan iets uitkomen wat onverdraaglijk is om te horen…. er kan een ernstige aandoening naar boven komen. De kans is   natuurlijk klein, maar toch. Juist super goed dat je daarbij stil staat, vind ik (maar ik hoorde bij de kleine kans, waarbij we zware problemen bij het kindje   gezien hebben). Hoe dan ook, ga op je gevoel af; wat wil je man? Het voordeel van een 20 weken echo is dat je eventueel iets meer over je kindje te weten komt, je hoort waarschijnlijk dat alles goed is, maar mocht het slechter uitvallen, dan ben je beter voorbereid op een evt. handicap. Het nadeel in dat laatste geval is weer dat je geen onbezorgde zwangerschap meer zult hebben. Jullie keuze, jullie afweging! Sigri

  #3114566 Quote

  Een vlokkentest of vruchtwaterpunctie wordt alleen gedaan als er op de echo's afwijkingen worden gezien. Een 20 weken echo heeft als doel om afwijkingen te traceren dus het is niet zomaar een leuke echo. Ik snap dat je met 20 weken je zwangerschap niet meer af wil breken. Hooguit als wordt geconstateerd dat je kind niet levensvatbaar is en het zinloos is om nog 20 weken door te lopen. Echter stel er wordt iets ondekt waarmee te leven valt maar waarvoor je je moet voorbereiden op een bepaalde operatie na de geboorte ed..is het dan niet fijn om het te weten?
  Hou in gedachten dat het meestal gewoon goed is hoor en de 20 echo weken dan inderdaad een heel geruststellend iets is.
  Als je aan mij vraagt wat moet ik doen…dan zeg ik gewoon doen. Is alles goed dan ben je erg blij dat je alles mooi in beeld hebt gezien gedurende een half uur. Is er een afwijking zichtbaar dan hoef je niet meteen af te breken maar ben je wel voorbereid.

  Succes.
  gr.Ing
  (ik heb zowel de echo als de vlokkentest gehad en ons kleintje wordt gewoon met eventuele afwijking geboren.)

  Lees ook: Zwanger, en nu?
  #3114571 Quote

  Hoi Daantje,

  ik kan me je twijfels heel goed voorstellen. Wij hebben ook getwijfeld of we de echo wel zouden laten maken. De gynaecoloog heeft ons uitgelegd dat, mocht er iets verontrustends zijn gezine op de echo, het fijn is om voorbereid te zijn, zodat je eventueel in een academisch ziekenhuis kan bevallen waar sneller kan worden ingegrepen. Als voorbeeld gaf hij een aandoening waarbij de ingewanden van de baby buiten de buik zitten. Dat moet z.s.m. behandeld worden. Als artsen daarvan op de hoogte zijn kan er een gespecialiseerd medisch team klaar staan dat direct na de geboorte de benodigde zorg kan bieden. Ik had een kind met een afwijking nooit laten weghalen. Het komt zoals het komt en zo is het welkom.

  Groetjes van Marloes

  p.s. het is echt een hele mooie ervaring. Wij hebben zelfs de hartkleppen zien bewegen. Zo secuur is alles.

  #3114574 Quote
  en als ik had willen weten of het slecht is of niet, dan had ik denk ik een vlokkentest laten doen.

  Hoi Saskia,

  Ik haalde uit deze zin van jou dat je dacht dat er geen slecht nieuws mogelijk was. Alsof alleen een vlokkentest zinvol is. Natuurlijk haal je daar meer uit dan uit een echo. Daar worden ook niet alle afwijkingen op gezien.

  Ik vond mijn beide 20 weken echo's ook een mooie ervaring maar had wel duidelijk in mijn achterhoofd dat het medisch was en niet zomaar voor de lol. Ik vind persoonlijk dat er tegenwoordig, en bedoel niet per se jou, te licht over wordt gedacht.

  Bij ons eerste kindje is wel een (kleine) afwijking gevonden waarvoor we met 30 weken weer moesten komen. Gelukkig bleek alles bijgetrokken maar die 10 tussenliggende weken waren niet echt leuk. Alles wat ik daarop hoorde was dat we "mazzel" hadden dat we nog een echo kregen waarbij anderen "alleen" maar een termijnecho kregen. Ook kon het geslacht zo nog eens bevestigd worden. Daar valt mijn bek dus van open.

  Ingeborg

  #3114577 Quote

  Hoi Daantje,
  Ik begrijp jullie dilemma wel. Ben zelf ook gelovig. Ik kan ook niet over leven of dood
  beslissen. Dat is niet aan mij.
  Wij hebben de 20 weken echo wel laten maken. Puur omdat we zeker wilden weten
  dat onze kleine levensvatbaar is. Ik denk wel dat als er echt iets uit gekomen was
  waardoor die kleine totaal geen kans had, dat we dan toch die moeilijke beslissing
  in het belang van ons kindje zouden moeten nemen.
  Gelukkig is dit niet nodig geweest. Zoals in de meeste gevallen.
  Maar mocht er iets "kleiners" aan de hand zijn geweest, dan weet je het in ieder geval.
  Ben je er een beetje op voorbereid. Want bij ons geld ook dat ieder kindje welkom is!
  Voor zover we weten is ons kleintje gezond maar dat is altijd maar afwachten.
  En idd mocht er wel iets zijn wat goed is op te lossen dan staan de goede mensen
  al klaar om jullie baby te helpen.
  Succes met het nemen van een beslissing.
  Liefs Melanie (32.4 wkn zwanger van de 2e)

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct