Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

vijfde ziekt op kinderdagverblijf

 • Auteur
  Berichten
 • #1296679

  Potverdikkie vandaag paniek in de tent. Op de creche van mijn oudste heerst vijfde ziekt!!!!!
  Wij snel ons kind weg gehaald, ben nu toch niet zover gekomen om alsnog iets mis te laten gaan.

  Is er iemand die ervaring heeft met de vijfde ziekte en zwangerschap?

  gr mama van MD

  #3122316 Quote

  Lieve Mama van Md,

  Ik heb even snel gekeken op internet. Maar de besmetting is al geweest dit is 10 dagen voor dat je de ziekte kunt zien.
  Ik heb even wat voor je geknipt en geplakt.

  [bewerk] Symptomen

  Het kind krijgt kleine en grote vlekjes door elkaar, soms iets verheven boven de normale huid en felrood van kleur, eerst in het gezicht, dan op billen, armen, benen en romp. De huid gloeit en voelt warm aan. Het kind kan hangerig zijn en lichte verhoging hebben.Vlekjes verbleken in vier tot zes dagen. Koorts is mogelijk, maar meestal wordt het kind nauwelijks ziek. Speciale behandeling voor het kind is niet nodig. De uitslag is na 5 tot 9 dagen weer weg, maar kan onder invloed van warmte, kou, inspanning of stress weer terugkomen.
  De ziekte kan -ook door artsen – gemakkelijk worden verward met andere vlekjesziekten. Zekerheid is alleen te krijgen door gepaard serologisch onderzoek, wat vrijwel nooit zal gebeuren aangezien dit geen therapeutische consequenties heeft.

  [bewerk] Besmetting

  De ziekte kan als epidemie verlopen en enige tijd aanhouden. Het virus verspreidt zich door middel van kleine vochtdruppeltjes, uit de neus- en keelholte van het zieke kind, die door de lucht zweven.
  De drager is besmettelijk in de week voorafgaand aan de ziekte. Hierna niet meer. De incubatietijd is ongeveer 10 dagen. De ziekte verloopt vaak onopgemerkt.

  [bewerk] Maatregelen

  • Het is belangrijk dat de school van het kind wordt ingelicht. De school zal de ziekte meestal melden bij de GGD om het verdere beleid te bepalen.
  • De school moet goed ventileren om verdere besmetting te voorkomen.
  • Omdat de besmetting al heeft plaatsgevonden op het moment dat de ziekte zich openbaart is het moeilijk om preventieve maatregelen te nemen (doch zie hieronder in geval van zwangerschap).

  [bewerk] Zwangerschap

  • Voor zwangeren die de ziekte nog niet doormaakten (dus nog geen antistoffen tegen het Parvo-virus hebben) kan de ziekte voor de foetus fataal zijn. In het eerste trimester bestaat een verhoogde kans op een miskraam. Bij infecties van de foetus later in de zwangerschap kan zeer ernstige foetale bloedarmoede ontstaan (door remming van de bloedaanmaak) met groot risico op overlijden van het kind. Behandeling is mogelijk door het toedienen van een intra-uteriene transfusie.
  • Bij vermoeden op infectie tijdens de zwangerschap kan in het moederlijke bloed gecontroleerd worden of al immuniteit bestond of dat sprake is van een recente infectie. In het laatste geval bestaat een indicatie om tot 8 weken na begin van de infectie wekelijks echoscopisch onderzoek te doen gericht op kenmerken van foetale bloedarmoede. Bij vermoeden hierop direct verwijzing naar de afdeling verloskunde (prenatale diagnostiek en foetale behandeling) van het LUMC, Leiden in Nederland of een Universitair Ziekenhuis in België.

  Ik hoop dat je het een beetje begrijpt. Mijn zoon heeft laatst de 6e ziekte gehad en was hier erg ziek van.
  Vroeger zei men dat je warmte bultjes had van de koorts. Anders zou je je ouders om raad kunnen vragen.Of je wel eens hoge koorts hebt gehad en anders zou ik gewoon langs de huisarts gaan.

  Ik ken je verhaal en ik hoop echt dat er nu niets gebeurd. Ik leef met je mee.

  Veel liefs Sigrid

  #3122333 Quote

  Hoi,

  Zelf werk ik op een kinderdagverblijf. Ik heb met beide zwangerschappen te maken gehad met de vijfde ziekte. Ik denk niet dat het erg is als je alleen je kindje komt ophalen, maar bel even met de verloskundige. Bij mij gingen ze extra bloedprikken om te kijken of ik het zelf ooit gehad heb. Als je het zelf al eens hebt gehad, is het niet erg, dan ben je voor de rest van je leven beschermd. Als je het niet hebt gehad, moet je extra voorzichtig zijn. Ik heb het nooit gehad, maar het is met beide zwangerschappen helemaal goed gegaan.
  Succes.

  Gr. Mariëlle

  #3122334 Quote

  Hoi,

  Nog even ter aanvulling. Voor de vijfde ziekte hoef je niet perse hoge koorts hebben gehad. Waar je het bij kinderen aan kunt herkennen zijn vooral knalrode wangen (en dan niet perse van koorts). Vaak lijkt het op een kinderdagverblijf alsof het heerst, maar dit is niet altijd zo. Echter bij twijfel wordt de informatie wel opgehangen voor de zekerheid en terecht natuurlijk.

  Gr. Mariëlle

  #3122335 Quote

  Dank jullie wel voor de reacties.
  Ik heb inderdaad begrepen inmiddels dat de incubatietijd al is geweest. We hopen maar dat ik het niet krijg.
  Mijn moeder kan zich niet goed herinneren of ik zoiets heb gehad.

  Mijn gyn waar ik vandaag toevallig weer voor controle moest komen, zei ook je kunt het niet altijd voorkomen als je een kind hebt, dat je met deze ziekte in aanraking komt.
  Ik voel mij goed en mijn kind ook nog, dus so far so good.

  gr mama van MD

  PS met de baby gaat het allemaal goed!

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct