Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Kimpansee

 • Auteur
  Berichten
 • #1423339

  Hee Kimpansee hoe is het ermee???

  Dat rijmt lekker zeg….

  Ik had net het boek van Mariel Croon..zwanger worden.. ff ter hand genomen en terwijl jij lekker zit te bbq-en zag ik ineens een stukje staan over MESA en PESA………..ik zal het ff typen voor je want ik begreep uit een vorig berichtje dat je jezelf er nog niet goed in verdiept had. Komt ie:

  "MESA en PESA zijn een bijzondere vorm van ICSI, waarbij er rijpe zaadcellen uit de bijba worden genomen. MESA staat voor Microchirurgische Epididymale Sperma Aspiratie. Daarbij wordt het zaad weggenomen uit de bijbal, waarbij er een soort kijkoperatie in de zaadbal wordt verricht. Dat gebeurt onder algehele anesthesie of met een ruggeprik.

  PESA staat voor Percutane Epididymale Sperma Aspiratie. Daarbij wordt het zaad met een dun naaldje uit de bijbal opgezogen. Dat is veel minder ingrijpend en kan onder plaatselijke verdoving plaatsvinden.

  Zowel MESA als PESA wordt toegepast bij mannen die wel zaad aanmaken, maar bij wie de zaadleiders verstopt zijn, zodat het sperma geen zaadcellen bevat. Er wordt dan gesproken van een obstructieve azoospermie. Zo'n verstopping kan aangeboren zijn of later verworven, bijvoorbeeld door een infectie, een verwonding of een mislukte hersteloperatie na een sterilisatie.

  Om zeker te weten dat er een normale zaadaanmaak is, vindt er een hormoonbepaling plaats en wordt er een miniscuul stukje weefsel uit de zaadbal genomen, een biopt.
  Als de hormoonwaarde normaal zijn en het biopt voldoende zaadcellen bevat, is MESA of PESA een goede mogelijkheid. In principe kunnen de zaadcellen uit het biopt voor de eerste behandeling gebruikt worden. Het biopt wordt dan ingevroren.

  In Nederland vinden MESA en PESA alleen plaats in de universiteitsklinieken plaats in onderzoeksverband in Nijmegen, Utrecht, Rotterdam en Maastricht. Reden dat is dat de beroepsgroepen en de overheid in Nederland willen dat er onderzoek plaatsvndt naar de mogelijke gevolgen van deze tamelijk nieuwe techniek.
  De kinderen die langs deze weg worden verwekt, worden in de loop van hun kindertijd gevolgd om te kijken of de behandeling gevolgen voor hen heeft. In Nederland kunnen daardoor maar mondjesmaat stellen behandeld worden met MESA en PESA. De wachtlijst is lang.

  In het buitenland gelden de genoemde beperkingen niet. Om die reden wijken veel stellen die in aanmerking komen voor MESA of PESA, uit naar Belgie of Duitsland. De verwijzing gebeurt meestal door de behandelend gynaecoloog of uroloog in Nederland".

  Nou dat was een hoop typwerk… maar ik hoop dat er wat nieuwe infrmatie voor je instaat.

  Ik hoop dat de uitslagen maandag mee zullen vallen,
  Knuffel Lill.

  #3182456 Quote

  lieve lill,

  hier heb ik zeker wat aan!!
  wist niet dat ze het in NL toch deden?? dat mesa/pesa!!
  nijmegen is bij ons in de buurt!
  maar wel lange wachttijden, da's wat minder….

  ook van dat biopt etc wist ik nog niet, ik wilde me de kop nog niet gek maken voordat ik de uitslagen zou hebben, maar dat is af en toe moeilijk hoor!

  kheb vandaag recept thuis gekregen van de gyn, kan het helaas niet lezen anders had ik het medicijn op kunnen zoeken en had ik misschien iets meer geweten over wat ik zou kunnen hebben!!

  bedankt voor de tijd/moeite die je hebt genomen om dit te typen!!

  hoe staat het er bij jou/jullie voor? nod snel? of "mag" je nog ff niet ivm operatie? wat zijn jullie volgende stappen? weet je dat al!

  tot snel, morgenmiddag/avond ben ik er zeker weer!!

  xx kimpansee

  #3182457 Quote

  Hee nachtuil….Was jij er ook nog zo laat…erg heh… als ik thuiskom MOET ik gewoon ff kijken of er nog iets nieuws is..meestal ga ik dan niet zitten typen maar afgelopen nacht was ik nog zo fit! Zal wel komen doordat ik de laatste dagen zoveel geslapen heb..

  Deze ronde "mogen" we idd niet, in ieder geval niet onbeschermd…(zou er nou ook niet aan moeten denken, buikpijn).
  Ik verwacht mijn nod  ± 28 aug.
  27 aug. moet ik terugkomen bij de gyn. i.v.m de operatie…
  ik weet niet wat ik dan moet verwachten…
  wij denken dat we voor een half jaar naar huis gestuurd worden omdat die vloeistof bevordelijk werkt/vruchtbaarder maakt,
  en aangezien er tot nu toe bij ons niks afwijkends is gevonden zou het toch eigenlijk op de natuurlijke manier moeten kunnen heh….

  Dat hebben we ook liever, maarja wie niet heh… Tot straks…Lill.

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct