Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

koortslip

 • Auteur
  Berichten
 • #1592272

  Hallo allemaal
  Ik heb een zoon van 9 weken en sinds hij geboren is heb ik 2 keer koortslip ik heb gehoord dat het gevaarlijk is voor jonge babys.Hoe gevaarlijk is dat eigenlijk heb ik overal gevraagd maar ik krijg te horen dat het gevaarlijk en besmetelijk is.Ik maak me enorm zorgen kan iemand mij a.u.b vertellen of een baby ziek kan worden en als dat zo is wat voor ziektes.
  Alvast bedankt voor jullie reactie
  groetjes Susan

  #3343614 Quote

  Wat ik ervan weet is dat een baby inderdaad heel ziek kan worden. Ben vergeten wat voor ziekte, maar wat ik niet vergeten ben is dat,in ernstige gevallen,de baby eraan kan overlijden. Zeer gevaarlijk dus. Neem dus geen risico!!

  #3343615 Quote

  Hoi Susan,
  Vlak na de geboorte van mijn dochtertje kreeg ook ik weer een koortslip. Heb inderdaad ook gehoord dat het zeer gevaarlijk kan zijn voor haar. Weet niet welke ziekte, maar ik ben erg voorzichtig geweest, dit heeft mij geholpen…. Niet geknuffeld en/of gekust en iedere keer als ik aan mijn lip had gezeten, waste ik mijn handen met desinfecterende zeep. Verder merkte ik dat door vitaminen bij te slikken, mijn weerstand verhoogde en mijn koortslip sneller wegging. Ze is inmiddels vijf maanden en ik voel úm nog regelmatig opkomen, dus naast zoviras loop ik altijd met vitaminen C (van Kruidvat timereleased) en echinaeforce van Dr Vogel op zak. Veel sterkte en succes!

  #3343616 Quote

  HET IS EEN HEEL VERHAAL GEWORDEN MAAR DIT IS WAT ER OP DE HUIDINFO SITE STAAT.

  IK HEB ER ZELF OOK LAST VAN EN BEN ER NET WEER EEN BEETJE VAN GENEZEN, WAT BIJ MIJ ERG GOED WERKT IS SOVIRAX. SUCCES ERMEE

  GROETJES MIRELA

  Wat is de oorzaak?
  De infectie wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Infecties met het herpes simplex virus zijn zeer algemeen. Er worden 2 herpes simplex virussen (HSV) onderscheiden. Voor het veroorzaken van koortslippen is vooral het HSV –type 1 verantwoordelijk. HSV-type2 is vooral bekend als veroorzaker van genitale herpes.
  Het herpesvirus in de koortslip is zeer besmettelijk. Het virus is aanwezig in de blaasjes en de verse korstjes en kan door zoenen of ander lichaamscontact worden overgebracht. Zo kunnen ook het oog of op de geslachtsorganen besmet raken.Wanneer de huid weer genezen is kan er geen virus meer worden overgedragen.
  Het virus houdt zich schuil in de zenuwbanen van de huid, en kan vanuit deze schuilplaats weer toeslaan. Omdat het virus zich steeds weer terugtrekt in dezelfde zenuw, komt de koortslip ook typisch steeds op dezelfde plaats terug.
  Oorzaken van hernieuwde infecties zijn o.a. daling van de weerstand, ziekte (koorts!) en verbranding in de zon.

  Is een koortslip gevaarlijk?
  Een koortslip is lastig en pijnlijk maar is in principe niet gevaarlijk voor degene die de koortslip heeft. Voor baby ’s is een herpes infectie wel zeer gevaarlijk en soms zelfs dodelijk. In het Engels wordt een  ‘koortslip-kus ’ aan de baby ook wel de kiss of death genoemd: de  ‘doodskus ’.
  Vermijdt dus lichamelijk contact met een baby als u een koortslip heeft. Wanneer u regelmatig een koortslip heeft moet u zelfs zeer terughoudend zijn met het knuffelen en zoenen van pasgeboren baby ’s in perioden dat u géén blaasjes heeft. Het is namelijk zeer waarschijnlijk dat niet alleen tijdens een koortslip-periode, maar ook in de tijd vòòr een koortslip ontstaat en zichtbaar is al besmettelijk virus kan worden geproduceerd in de huid.
  Wanneer u zelf zwanger bent of een pasgeboren baby heeft en ook regelmatig een koortslip ontwikkelt is het verstandig om dat aan uw arts te melden.

  Infecties met herpes kunnen behalve een koortslip ook andere huidafwijkingen uitlokken die niet direct door het virus veroorzaakt worden, maar een reactie zijn op de aanwezigheid van het virus in het lichaam. Een belangrijk voorbeeld van een dergelijke huidreactie is erythema multiforme, dat gepaard gaat met rode vlekken en soms zelfs blaren. De afwijkingen verdwijnen weer nadat de herpes-infectie is uitgedoofd.

  Wat is de behandeling?

  Een koortslip geneest in principe vanzelf.
  Raak de koortslip in het actieve stadium niet aan. Ook via vingers kunt u anderen en ook uzelf (aan de geslachtsdelen) besmetten.
  Voorkomen is zoals altijd beter dan genezen: zorg daarom voor een optimale weerstand en vermijd verbranding in de zon (zonnebrandcreme!).
  In een zeer vroeg stadium kunt u soms de koortslip in de kiem smoren door een anti-virus creme op de plek te smeren. Voorbeelden zijn cremes die aciclovir of penciclovir bevatten. Deze cremes moeten meerdere keren per dag gedurende 4 tot 5 dagen worden aangebracht.

  #3343617 Quote

  Wat nog wel heel belangrijk is om te weten dat het virus dat de koortslip veroorzaakt, ook het virus is dat een hersenvliesontsteking kan veroorzaken!! oftewel: nekkramp.
  Daarom is het juist zo gevaarlijk voor een baby.

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct