Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

plat achterhoofd, waarschuwing

 • Auteur
  Berichten
 • #1592408

  Hoi allemaal,
  Mijn dochtertje van 3 maanden heeft een plat achterhoofdje gekregen door de voorgeschreven rugligging, linksachter is het ook nog scheef door voorkeurshouding (als ik haar hoofd in haar slaap rechtdraai, draait ze het net zo hard weer terug). Bij het consultatiebureau werd gezegd dat dit vanzelf wel weer overgaat. Ik ben echter wat gaan surfen op internet en ben er inmiddels achtergekomen dat een plat achterhoofd niet vanzelf overgaat. Het kan zelfs ernstige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van je kind als er niets aan gedaan wordt.

  Op de site: http://www.grootgezin.nl kun je in rubriek 41: afgeplat hoofdje veel nuttige info lezen over dit onderwerp en over de helmtherapie. En over CB's die beweren dat het vanzelf wel overgaat.

  Platte achterhoofdjes ontstaan door de rugligging. Van nu af aan slaapt mijn dochtertje weer afwisselend op haar zij.

  Omdat ik op deze site niets heb kunnen vinden over platte achterhoofdjes en ik me zo kan voorstellen dat ik niet de enige ben met een baby met een plat achterhoofd, plaats ik dit berichtje.

  Verder vraag ik me af of wat jullie ervaringen zijn met rugligging en platte achterhoofdjes.

  #3344229 Quote

  heb je al gekeken op de site kiss-kinderen wat een mogelijke oorzaak kan zijn van een plat achterhoofd en hoe dir behandelt kan en moet worden in verband met eventuele gevolgen in de toekomst

  #3344230 Quote

  Ook ik zie bij mijn dochter het begin van een plat achterhoofdje, door de rugligging en voorkeurshouding van haar. Er zijn speciale kussentjes te koop ter voorkoming van een plat achterhoofd. Dit heb ik van de consultatiebureau-arts. (te koop bij prenatal) Ook kun je dan kiezen voor weer zijligging. Alleen dan loop je het risico dat de baby op de buik gaat draaien, wordt gezegd. Om dT te voorkomen zijn er speciale 'kussens' te koop die dat weer voorkomen. De baby ligt dan als het ware tussen 2 kussentjes in, 1 tegen de rug en 2 voor de buik. Ik moet zeggen dat dit laatste mij (en mijn dochter) goed bevalt.

  #3344231 Quote

  Hoi,
  bedankt voor de reacties. Het kussentje is aangeschaft en de site goed bestudeerd. Vanavond ga ik naar het CB (afspraak er tussen laten proppen) voor een verwijzing naar een specialist. En als ze niet willen verwijzen, probeer ik het via de huisarts.

  #3344232 Quote

  hallo,

  Je mag trots op je zelf zijn dat je er zo veel werk van maakt want te weinig ouders zijn er genoeg van op de hoogte helaas. En helemaal helaas het cb en kraamhulp en wie ook niemand wijst je op de kans van een afgeplat schedeltje.

  Door mijn werk was ik er heel alert op bij mijn dochtertje die had vanaf dag 1 een voorkeurshouding en heb haar bewust andes gelegt. En na een week of 2 had ze geen voorkeurs houding meer. Ook niets is afgeplat gelukkig.

  Wat je nog kan doen is met voeden haar de andere kant op laten kijken dus als haar voorkeurshouding links is zorgen dat je haar voed en met de rechterkant van haar hoofdje tegen je aan ligt.

  En flink stimuleren met speelgoed aan de kant leggen waar ze niet graag naar kijkt. De kant wat niet haar voorkeur heeft in bed extra aantrekkelijk maken met speeltjes of iets op de muur.

  ZO zijn er wel wat tips om te doen.

  Zorg dat je je niet laat afschepen en blijf er op hameren dat je vind dat er naar gekeken moet worden. En misschien dat er wel een helmpje nodig is. En nee je bent geen overbezorgde moeder maar een moeder die het beste wil voor haar kind.

  Wil je nog laten weten wat ze zeiden op het cb.

  succes joyce mama van Mara

  #3344233 Quote

  Ik ben gisteravond bij het cb geweest. Er werd wel serieus gereageerd. Maar ik kreeg wel een verwijzing naar de fysio, met de mededeling dat een zijligkussen waarschijnlijk afdoende zou zijn. Het zou mooi zijn als dat inderdaad zo is. Maar dat wil ik dan wel van een specialist te horen krijgen. Oftewel, mijn zoektocht is nog maar net begonnen. Ik bel straks een manueeltherapeut op die ervaring heeft met kiss en ik bel naar het ziekenhuis in Tilburg, want daar hebben ze ervaring met de helmtherapie. Mijn huisarts is nu op vakantie, die kan ik op zijn vroegst volgende week bereiken.
  Wordt vervolgd.
  Groetjes, Ra

  Lees ook: De meest voorkomende babykwaaltjes
  #3344234 Quote

  Wat mij opvalt is dat de meningen erg verschillen mbt het platte achterhoofd van baby's. Mijn dochter had ook een behoorlijk afgeplat en scheef (door voorkeurshouding) hoofd.
  Maar in mijn omgeving waren er meer mensen (artsen, wel te verstaan) die zeiden dat het wel weg zou trekken dan dat het 'kwaad'zou kunnen.
  Natuurlijk heb ik me er wel mee bezig gehouden…zo veel mogelijk op haar buik laten liggen, zo'n speciaal kussen geleend om mijn dochter op haar zij te laten liggen.
  Nu is ze 7 maanden, slaapt uit zichzelf op haar zij of buik. Plat is ze nog wel een beetje, maar scheef is ze allang niet meer.
  Ik zie hoe het al is verbeterd en heb er alle vertrouwen in dat het goedkomt.

  Ik vind het eigenlijk ook zwaar overdreven om te stellen dat een plat achterhoofd de ontwikkeling zou belemmeren. Een plat achterhoofd is alleen niet zo mooi,maar het heeft niks te maken met de ontwikkeling van de hersenen.

  #3344235 Quote

  Als je kindje het kiss-syndrrom heeft en je doet er weinig mee kan het dus wel een achterstand in de ontwikkeling krijgen en dat heeft niet specefiek met een plat hoofdje te maken maar met blokkade in de gewrichten waardoor ze op 1 houding blijven liggen.

  Ik heb vanmiddag mijn laatste behandeling met onze zoon en de therapeut is blij dat wij zo vroeg hebben gehandels want ons zoontje had blokkade in het borstbeen en boven het stuitje(si gewricht??).

  Groetejs Aster

  #3344236 Quote

  Hoi allemaal,

  Ik heb het vervolg van mijn verhaal bij de begin 2004 moeders gezet. Bedankt voor jullie reachties.

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct