Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

639876 Spreidbroekje Ook Overdag

 • Auteur
  Berichten
 • #1645878

  Hallo,

  Ons dochtertje van 5 maanden heeft afgelopen week een spreidbroekje gekregen. Hoewel er gezegd wordt dat haar heupafwijking minimaal is vond de orthopeed dat zij de komende 3mnd dag en nacht dit broekje moet dragen en daarna nogeens 3 mnd alleen 's nachts. Het lijkt ons wat overdreven en bovendien loopt haar motorische ontwikkeling zo achterstand op. Zelf lijkt ze er nog geen last van te hebben. Wie heeft hier ervaring mee?
  Wij horen het graag!
  Groetjes en alvast dank

  #3398586 Quote

  Een specialist schrijft dat niet voor niets voor en die motorische ontwikkeling halen die kinderen gauw genoeg in. Het alternatief van de spreidbroek is een ingrijpende heupoperatie. Dan is een spreidbroek toch maar een mild middel zou ik zeggen en bel anders nog eens met die specialist. Een vriendin van mij heeft een dochtertje met een spreidbroek. Bij haar werd in het begin gezegd dat het niet nodig was, toen later bleek de heupafwijking groter te worden en moest ze met 8 maanden er alsnog aan geloven. Dan is het veel sneuer, maar nu blijkt het kind er zelf geen last van te hebben. Het is erger voor de ouders dan het kind. Zij mag iedere dag het spreidbroekje 1 uur afhouden.

  #3398587 Quote

  Nog even voor alle duidelijkheid: Als een spreidbroek nodig is, dan zit de heup niet goed in de kom. Als je hier dus niets aan doet, krijgt je kind een versleten heup. Dat is stukken erger dan een spreidbroek en echt hoor, die kleine kinderen hebben er geen erg in. Het is alleen een akelig gezicht en dat kindje van die vriendin van mij laat zich er echt niet door belemmeren. Die is gewoon gaan zitten e.d.

  #3398588 Quote

  Ik hoorde laatst van een kinderfysiotherapeut dat bij een minimale afwijking een spreidbroek niet altijd nodig is. Soms volstaat een speciale extra brede luier ook. Blijkbaar verschillen de meningen hier dus over aangezien jij nu ook bij een minimale afwijking een spreidbroek voorgeschreven krijgt. Misschien een idee om nog een secon opinion te vragen in een ander ziekenhuis? Een spreidbroek kan inderdaad veel ellende voorkomen in de toekomst, maar is bij een minimale afwijking niet altijd nodig en dan is de prijs van de spreidbroek wel weer erg hoog.

  #3398589 Quote

  Mijn dochter heeft toen ze 4mnd was een afneembare spreidbroek gehad voor 4mnd. dit bleek niet te helpen en is toen na een operatie voor 4mnd in een gipsen spreibroek gegaan. ZIJ had nergens last van maar de omgeving des te meer. De prijs hoog? Nee hoor. Op haar eerste verjaardag mocht het gips eraf en met 16 mnd liep ze. De 'achterstand' had ze dus zo weer ingehaald. Nu is ze 4 en heeft nergens last van. Zou het gewoon doen. De tijd lijkt heel lang maar in verhouding tot een goede ontwikkeling is het maar zo kort.
  Succes ermee, Ellen

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct