Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

bult

 • Auteur
  Berichten
 • #1668672

  Getver Trui, dat klinkt helemaal neit fijn! Denk jij ook dat het bof betreft???
  Is dat boffen? Ik heb een stukje BOF voor je opgesnort…lijkt het te kloppen?
  De bof is een virusinfectie die meestal kinderen treft, vooral in dichtbevolkte gebieden. Dit zijn de wat oudere kinderen tussen de vijf en vijftien jaar. Onder de twee of drie jaar komt het nauwelijks voor. Bij de bof is er een ontsteking van de oorspeekselklier: aan een of aan twee kanten. Daardoor krijgt het kind een of twee dikke wangen.

  Kinderen krijgen de ziekte van elkaar, al spelend, of door hoesten en niezen. Twee tot drie weken na de besmetting worden de klieren in het gezicht dik. Vanaf dat moment kan het kind ook anderen besmetten. Na een week is de zwelling weer weg. In de tussentijd voelt het kind zich niet lekker. Het heeft koorts en hoofdpijn, en door de dikke klieren doet de keel pijn, vooral bij het slikken. De bof gaat vanzelf weer over en het enige dat je eraan kunt doen, is het kind veel laten slapen en af en toe een aspirientje geven. Een warm of koud verband op de zwellingen kan een prettig gevoel geven. Zure spijzen of dranken vallen niet goed, beter is om pap of bouillon en ander vloeibaar voedsel te geven.

  Let extra op als een jongen pas tijdens de puberteit de bof krijgt. Als dan complicaties volgen op de bof, kan een ontsteking van de testikels (zaadballen) later tot onvruchtbaarheid leiden. Bij vrouwen komt af en toe een infectie van de eierstokken voor. Bij deze complicaties ontstaat hevige hoofdpijn, stijfheid of koorts. Ga bij zulke verschijnselen direct naar een arts. In sommige gevallen kan de ziekte ook andere lichaamsdelen aantasten, zoals speekselklieren, milt en centraal zenuwstelsel. Na besmetting is een kind zijn verdere leven immuun voor de bof.

  Hou ons op de hoogte, wil je???
  Beterschap!

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct