Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Help!! Mijn dochtertje wil niet onder de douche!

 • Auteur
  Berichten
 • #1681389

  Hoi allemaal!

  Ik hoop dat jullie misschien tips voor me hebben! Ik zal even vertellen waar het om gaat:

  We hebben een dochtertje van 2 jaar. We hebben haar altijd in een badje op standaard in bad gedaan. Vanaf dat ze ongeveer 1 jaar was hebben we het badje op de grond gezet. We hebben zelf geen ligbad, en onder de douche wilde ze absoluut niet (schreeuwen, huilen etc.). We hebben het vaak geprobeerd, maar het ging helemaal niet.
  Nu is het moment aangebroken dat ze eigenlijk niet meer in het badje past.
  Daarom hebben we haar deze week weer mee onder de douche genomen, en dit was een compleet drama! Ze schreeuwde de hele tijd: open, open (we hebben een douchecabine), en: mama nee, mama nee!! Ze raakte echt helemaal in paniek. Dit was om 18.00 uur.
  's-nachts om 3 uur werd ze gillend wakker (normaal slaapt ze altijd de hele nacht door) en riep weer: open, open, mama nee! Ze droomde dus over het douchen.
  We hebben 2 dagen gewacht, en vandaag wilden we het weer proberen. Maar ze begon al te gillen toen ze de douche zag! Mijn man wilde haar vervolgens in het badje zetten, maar zelfs dat wil ze nu niet meer. Ze zal toch moeten douchen, heeft iemand tips hoe we het aan kunnen pakken?

  Veel mensen zeggen: gewoon mee onder de douche nemen en lekker laten gillen. Dat gaat het vanzelf over!
  Ik geloof dat dat in sommige situaties ook  de beste oplossing is, want het is natuurlijk ook vaak een machtspelletje dat ze spelen.
  Maar ik denk niet dat dat in dit geval de oplossing is, ze raakt namelijk echt in paniek, zo erg dat ze er dus 's-nachts wakker van wordt.

  Hoor graag reacties van jullie.

  PS: ze is sowieso erg bang voor water. In het zwembad duurt het ook altijd erg lang voordat ze het een beetje leuk begint te vinden. Alleen haar hoofd mag niet nat worden, want dan gilt ze het ook uit!

  groetjes Jos78

  #3434077 Quote

  Hoi,
  Ons zoontje (2jr5mnd) gaat sinds…. (geen idee meer) onder de douche. Ook wij hebben geen bad. De overstap hebben we geleidelijk gemaakt naar het douchen. Eerst het badje in de douche-bak. Meneer zelf de controle geven over de douche-kop (even kennismaken als het ware). Natuurlijk stuurde ik een beetje bij anders werd het een enorm waterballet. Op een gegeven moment kon ik de douchekop aan de stang hangen en zat meneer zelf onder de douche straal. Bij dit hele gebeuren was de deur van de douche open en zat ik er op mijn knieen bij.
  We douchen nu ook regelmatig 's ochtends samen. Ons zoontje speelt op de grond van de douche en ik kan me rustig douchen. In het begin tilde ik hem ook wel op om samen van de douche-straal te genieten.
  Misschien moet je dochtertje heel erg wennen aan het feit dat de deur dicht is en zo'n douche-straal is natuurlijk erg indrukwekkend.
  Heel veel succes!

  #3434081 Quote

  Hoi Jos,
  Dwingen lijkt me in dit geval ook niet goed!

  Ik begreep niet goed uit je verhaal of je met haar samen doucht, maar wat ik altijd met mijn zoontje deed, was samen met hem onder de douche staan. Ik tilde hem dan op en dan bleef hij redelijk rustig. Mijn zoontje wordt ook helemaal gek, zodra z'n haren nat worden en als er water in z'n gezicht komt…

  Na een tijdje stond hij zelf onder de douche, maar dan wel met de douchekop in zijn hand, en tegenwoordig staat hij echt onder de straal. Wel nog steeds helemaal gebogen zodat z'n haar niet nat wordt, maar ja het is tenminste een verbetering!

  Veel succes!
  Groetjes Mylene

  #3434082 Quote

  Hoi Mylene,

  Ja, we zijn inderdaad samen met haar op de arm onder de douche geweest.  
  Vandaag ga ik maar eens proberen of ze wel in de  douchebak wil zitten, en dat ze dan zelf een beetje met de douchekop kan spelen. En dan de kraan maar een klein beetje opendraaien. Ik hoop dat  ze dan iets rustiger is.

  groetjes Jos78  

  #3434088 Quote

  hallo

  onze dochter heeft dat probleem ook gehad
  ik heb het opgelost door haar alles zelf te laten   doen spelen de wijs
  samen de haren wassen en dan haar het meeste te laten doen zelf de champo door de haartjes vrijven een washandje geven en haar zelf te wassen met een beetje hulp van ons
  ze voelen zich dan groot en zijn daar vaak trots op
  dat ze het zelf ook al kunnen

  groetjes   evelien

  #3434092 Quote

  Hallo,

  Wij hadden dat probleem ook, we hebben toen een bibabad aangeschaft, die kun je zo stellen dat hij precies in de douchebak past, ze kunnen daarin tot ze ongeveer 7 jaar zijn. Bij ons zitten ze altijd met zijn tweetjes in dat bad (zoon van 5 en van 2,5).
  Op http://www.bibabad.nl kun je zien wat ik bedoel.

  groetjes

  Lees ook: Spraakontwikkeling bij peuters en kleuters
  #3434099 Quote

  Onze meiden zijn 2 en bijna 4, en zitten nog lekker in een babybadje (allebei een eigen badje). Dit gaat nog hartstikke goed. Met de douchekop  wassen we de haren en spoelen ze af.
  De oudste wil ook eigenlijk niet onder de douche, de jongste vind het geen probleem.
  Bij de Action heb ik al een tijd geleden een "kikker"douchekop gekocht (kostte bijna niets) en dit vinden ze wel leuk. Met een zuignap plakken we hem aan de muur en ze kunnen er heerlijk mee spelen. Misschien is dit een idee ?

  groetjes
  Melanie

  #3434106 Quote

  Hoi,

  Lastig ja.. Ik heb mijn dochtertje eerst met badje in de douchebak gezet en de douchekop aan haar gegeven, daarna gingen we haar samen wassen en zo lukte het geleidelijk. Wat je ook kan doen is een soort douchestang met drukknop kopen bij de Bart Smit. Dit is een leuk kleurig ding die je aan de muur bevestigd, de kleine kan wanneer deze in bad zit zelf op de knop drukken en dan komt er water uit de douche, heel leuk en goedkoop.

  Gr Elmira.

  #3434108 Quote

  Een herkenbaar probleem. Onze dochter Roos wilde ook niks van de douche weten en wilde lekker in bad spelen. Niet altijd even handig want douchen gaat sneller en ondertussen kan je zelf ook lekker je haren wassen.
  Wat wij hebben gedaan is haar proberen af te leiden. Bij de HEMA verkopen ze van die krijtjes voor in bad of onder de douche. Een uitkomst. Kunnen ze lekker op de tegels tekenen en gaat ook makkelijk weg. We hebben er wel voor gezorgd dat de stralen niet direct op haar hoofd kwamen want dan stroomt het zo over het gezicht. En het heeft gewerkt. Als we nu vragen of ze onder de douche wilt of in bad kiest ze negen van de tien keer voor de douche! Alleen veel water op haar hoofd vindt ze nog steeds niet leuk. Maar aan het einde lekker in een laagje water in de douchebak liggen is toch elke keer een feest.
  Succes, Anne

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct