Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Achterstand Baby 8 Maanden

 • Auteur
  Berichten

 • VeraVo
  Bijdrager
  #10535103

  Hallo allemaal,

  Mijn kleine mannetje is een blije gup maar wil met bijna 9 maanden (begin maart) nog niet goed kruipen of zelf zitten. Hij zit wel prima als ik hem zo neerzet en trekt zichzelf omhoog met zijn buikspieren als ik zijn handjes vast heb. Hij kruipt de hele kamer door maar wel achteruit of in cirkels. Ook brood eten lukt nog niet goed omdat hij blijft kokhalzen als ik hem kleine stukjes nat brood geef maar een potje van 8+ maanden pakt hij wel weer prima. Op het KDV werd mij verteld dat hij achterloopt omdat hij met 7 maanden nog niet kon kruipen en ik begin me nu wel een beetje zorgen te maken. Hij is wel een randprematuur en geboren met precies 37 weken. 

  Zijn er mensen met soortgelijke ervaringen? En is dat toch helemaal goed gekomen? Ik ben een beetje bang dat hij bij de geboorte zuurstof tekort heeft gehad omdat het een lange zware bevalling was.

  Ik ken ook kindjes die rond deze leeftijd al aan tafel konden lopen, zelf eten en zitten maar misschien zijn grote verschillen niet vreemd?


  Gebruiker-S
  Bijdrager
  #10535106 Quote

  Heel bijzonder om te lezen dat het KDV dit zegt. Onze jongste is nu 9.5 maand en die kruipt niet, tijgert niet en komt ook nog niet tot zit. Hij draait wel rondjes om zijn eigen as, rolt alle kanten op en begint nu pogingen te doen tot tijgeren. Kan ook redelijk stabiel zitten als we hem zo neerzetten. Vergelijkbaar dus met jouw zoontje. Volgens ons CB doet hij alles op een gemiddeld tempo. Onze oudste kroop ook niet met 9 maanden, maar kon al wel lopen met 10.5 maand. Dus dat zegt helemaal niks. 

  Als ik lees wat hij al wel doet qua beweging, dan is dat naar mijn idee dus niks om je zorgen om te maken. 


  Galileo
  Bijdrager
  #10535107 Quote

  Hallo!

  Wat vervelend dat je zo aan het twijfelen wordt gebracht over je kleine blijde gup. Zo te horen hebben ze net een aantal speedy’s gehad en zijn ze er zelf onzeker over. Mijn zoontje is net 8 maanden en buik schuift de hele kamer door, maar kruipen lukt nog niet. Zitten zeker niet. Mijn dochter is 2 jaar ouder, zij ging van een op andere dag met maand of 8 kruipen, dat werd toen door opvang als best vroeg gezien. Ze ging met een maand of 10/11 pas zelfstandig naar zit, terwijl ze zich daarvoor al ging optrekken tot stand. Met 13 maanden liep ze en met 14 maanden liep ze echt goed, stoepjes af etc. Dit werd allemaal aangeduid als ‘normaal tot snel’,

  Met 7 maanden is buik schuiven heel normaal en vrijwel alle baby’s gaan eerst in cirkels of achteruit. Het wordt afgeraden om baby’s in zit neer te zetten, omdat baby’s zelfstandig gaan zitten als ze daar fysiek aan toe zijn. Natuurlijk kan even in de kinderstoel best, maar los op de grond is helemaal niet goed voor dat kleine lijfje. Pas als dat met een jaar nog helemaal niet lukt en je kind niet vooruit komt, lijkt me dat er reden is tot zorg, eerder echt niet!

  Ook is het zo dat het ene kind motorisch sneller ontwikkelt, het ander let meer op en praat sneller. Vrienden hebben een dochter ongeveer even oud als de onze. Met 14 maanden sprak die 2-woord zinnen, kende veel woorden, maar zelf los staan? Ho maar. Onze dreumes ging op een drafje door de tuin en klom op de tafel, maar noemde ons mampa en kon net wat dieren geluiden na doen. Ieder zijn ding….


  Galileo
  Bijdrager
  #10535109 Quote

  En wat eten betreft: dochter at pas met jaar fatsoenlijk brood. Maisvingers waren een succes om te oefenen; die smelten in de mond. Zoonlief daarentegen heeft nog nooit ergens van gekokhalsd, maar als ik die een hapje uit een potje geef, doet hij zo enthousiast z’n mond dicht, dat hij alles er weer uit duwt..

  #10535110 Quote

  Nee joh! Wat een onzin van het KDV. Mijn zoontje kroop pas 10,5 maand hoor. Hij is nu 16 maanden en gaat bijna lopen. Maar kan ook nog wel 2 maand duren. Ik heb mij er ook weleens druk om gemaakt maar ze doen het pas wanneer ze én sterk genoeg zijn en het knopje om hebben in hun hoofdje. Snap het KDV niet, 7 maanden is wel echt mega vroeg om te kruipen hoor. 6 maanden is zitten al vroeg. Laat staan dat ze dan kruipen. Uitzonderingen daar gelaten.


  CHS
  Bijdrager
  #10535111 Quote

  Als ze beginnen te kruipen of tijgeren kun je ze stukjes brood gaan geven. Dan zullen ze minder kokhalzen. Als je instagram hebt is baby.skills een leuke account om te volgen. Zij is fysio gespecialiseerd in babies en ze legt dit allemaal uit! Denk dat je babietje gewoon op schema loopt hoor!

  Lees ook: Sprongetjes: de mentale sprongen van je baby in het eerste jaar
  #10535112 Quote

  Ieder kind doet zijn eogen tempo

  Mijn 1e was prematuur. Met 35 weken geboren. Kon zelf zitten met 6 maanden. Liep trap op en af met 11 maanden. Liep toen pas los met 17 maanden.

  Mijn 2e is met 39.6 geboren en doet bijna zelfde. Alleen ietsje vlugger met alles

  Als jou kindje zo dadelijk door heeft hoe het werkt en dat het dan allemaal veel interressanter is gaan ze soms zo snel ineens.

  Ze roepen tegenwoordig heel snel dat een kind achterloopt terwijl sommige kindjes gewoon lekker de tijd nemen. Ik denk zodra het cb je pas.doorstuurt naar een specialist dat je je dan iets meer zorgen moet maken.


  Tesssa
  Bijdrager
  #10535113 Quote

  O, wat vervelend dat je onzeker wordt gemaakt. Ik lees eerlijk gezegd niets geks. Ik heb alleen mijn eigen dochter (nu ruim 2,5 jaar) als vergelijking materiaal, maar ik zou me geen zorgen maken. Onze dochter rolde heeeeel vroeg van rug naar buik en weer terug, maar kroop pas met ruim 9 maanden. En voor die tijd deed ze echt niets, niet tijgeren, niet achteruit, niets. Vanaf 11 maanden begon ze zich op te trekken. Lopen deed ze pas met 17 maanden… Maar vanaf dat ze liep, viel ze vrijwel nooit meer, kon ze direct al rennen en is nu leniger en motorisch ver vooruit op haar leeftijdsgenootjes… Praten begon ze ook laat, maar inmiddels praat ze nu wel 4 verschillende talen die ze moeiteloos van elkaar onderscheid…

  Mijn ervaring is dat elk kind zich in zijn eigen tempo ontwikkelt. Zolang een kind goed groeit, tevreden is en dingen leert/ontwikkelt, is er meestal niets aan de hand. De een leert en ontwikkelt nu eenmaal sneller en dat is toch prima? Als hij nu helemaal niet ontwikkelt en weken/maanden lang niets nieuws leert is het een ander verhaal, maar zo klinkt het helemaal niet. Volg en vertrouw op je kind en geniet van de lach op zijn gezicht. 


  DKT
  Bijdrager
  #10535120 Quote

  Sommigen slaan ook het kruipen over. Mijn broer bijvoorbeeld heeft nooit gekropen maar was een kontschuiver. Die ging overal billenschuivend heen en liep op een of andere dag zo de kamer door. 

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct