Mag ik advocaat van de duivel spelen?
Ik ben zeker voor het leuk houden van het eetmoment, maar je hoeft niet de slingers op te hangen naar mijn mening bij ieder eetmoment. Maar een krijsend kind aan tafel tot de tijd voorbij is geeft mogelijk alleen maar negatieve associaties met eten.
Met applaus bij een leeg bord beloon je ook het resultaat, maar niet het gedrag en ik lees terug dat jullie goed eten hebben gekoppeld aan een bepaalde hoeveelheid, maar dat haar gedrag een knelpunt is. Een compliment over het proeven/aan tafel blijven zitten/gezellig zijn aan tafel is passender denk ik dan. Een hoeveelheid die meer is dan het kind wil is nooit af te dwingen. Dat ga je als ouder altijd verliezen (en een strijd verliezen van je kind wil je nooit).
Helpt het om je dochter grip te geven op de situatie dmv keuzes geven? Wat en hoeveel wil ze proeven van wat op haar bord ligt.
Ik zeg bijvoorbeeld tegen mijn niet al te makkelijke dochter “Het maakt mij niet uit hoeveel je eet, maar ik vind het belangrijk dat je proeft. Dus ga je beginnen met je broccoli of rijst?” Vervolgens gaan we kletsen over alles behalve het eten. Af en toe krijgt ze een vriendelijke herinnering (dan tik ik met mijn vinger op haar bord, maar zeg ik verder niets over het eten). Niet dat het eten altijd op gaat, vaak genoeg niet, dan blijft de helft of meer over, maar het is wel gezelliger. Voor brood krijgt dochter hier ook altijd een keuze, wil je pindakaas op je brood jam, smeer jij je boter of ik, wil je een boterham of een cracker. Er is altijd een beperkte keuze. Dan heeft ze controle, maar ik bepaal nog steeds de kaders.
En heeft dochter weinig gegeten in de avond, dan maak ik in de ochtend haar lievelingsontbijt (havermout met banaan). Dan compenseert dat de hoeveelheid zonder dat de nadruk ligt op hoeveel ze gegeten heeft.
Mijn dochter krijgt ook altijd een bordje eten voor het eten (als ik ga koken). Standaard ligt daar rauwkost op, maar ook vaak een handje cashewnoten (ze is al wat ouder). Maar dat zorgt ervoor dat ze al iets op heeft voor het eten en de druk om de hoeveelheid daardoor kleiner wordt. Daar heeft ze trouwens wel een filmpje bij.
Ik bedoel het niet rot, maar jullie dochter heeft met eten de macht omdat jullie haar die macht geven. Het raakt jullie als ze weinig eet omdat je je zorgen maakt over haar gezondheid. Doordat het jullie raakt geef je haar die macht. Door wellicht overdreven enthousiast te reageren door te klappen na het bordje leeg eten weet jullie dochter dat jullie het heel belangrijk vinden. En eten is niet een wereldprestatie van formaat, dus klappen is dan wellicht wat overdreven. Een aai over de bol, een kus bij het afruimen en een compliment over haar gedrag (wat bleef je netjes zitten, wat heb je goed met je vork gegeten) is dan in verhouding tot de prestatie.
Ik heb zelf een bijzondere relatie met eten, ik ben diëtist van beroep en kan dat thuis niet helemaal loslaten, dus neem mee wat “hoort” en past bij ons gezin. Maar weet natuurlijk ook dat niet eten je als ouder gek kan maken. De truc zit hem in de lange adem en je niet gek laten maken.