Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Afleren Speen

 • Auteur
  Berichten

 • MamiZennie
  Bijdrager
  #10468078

  Hoi mama’s

  Mijn zoontje is nu bijna 3,5 en wij vinden het tijd om zijn speen af te gaan bouwen. 
  Hij heeft deze nog dagelijks in gebruik, vooral bij vermoeidheid en in slaap komen. We zijn hem aan t voorbereiden op de komst van zijn broertje of zusje en dat hij dan zijn tutje aan de baby moet geven (grote broer, kleine baby; je kent t haha). We hebben vd week een keer geprobeerd om te kijken hoe hij zou reageren als we zouden zeggen dat we z’n tutje vergeten waren op het kdv; het huis was uiteraard te klein. 

  iemand tips voor ons hoe we dit gestaag kunnen aanpakken? Of moeten we voor de cold turkey manier gaan? Vind het zo enorm lastig als hij verdrietig is om dat (rot) ding 🙂 

   

  hoor t graag! 


  WBM
  Bijdrager
  #10468092 Quote

  Mijn schoonzus nam haar dochter mee naar de speelgoed winkel en zei je mag zelf een cadeautje uitzoeken maar dan moet je bij de kassa je speentje inleveren om mee te betalen 😅 het wertje wel hahah! Wij hebben gewoon geluk gehad onze dochter was ook 3.5 en ik was zwanger en opeens zei ze nee ik hoef hem niet meer hij is voor baby’s.


  Mamanelle
  Bijdrager
  #10468118 Quote

  Wij zijn gestopt met de speen toen hij 1 jaar werd. Cold Turkey. 2 avonden en 1 middagslaapje had hij het moeilijk. Daarna niet meer.
  Ook niet als hij andere kindjes ziet met een speen enz.

  Maargoed dat is voor jou kindje lastiger denk ik… maar cold Turkey is wel een optie.

  #10468122 Quote

  Hier met 3 jaar en 2 maanden gestopt, omdat er een neefje geboren werd . In de maanden ervoor al op voorbereid: Als de baby geboren is, mag jij je spenen aan de baby geven. De baby is nog zo klein en jij bent al 3.

  Zodra de baby geboren was en wij gingen op bezoek, gaf ze gelijk d’r spenen aan haar neefje. Ze heeft dit dus heel bewust zelf gedaan en vond het prima. De spenen waren vanaf dat moment echt weg. Die eerste nacht vond ik het spannend, maar ze sliep prima en heeft er nooit meer naar gevraagd, ze wist zelf heel goed dat de spenen écht niet meer in huis waren want die had ze zelf weggegeven.

  Hoe je het doet moet je zelf weten, maar op deze leeftijd is het wel belangrijk dat ze de spenen zelf weg doen, zodat ze ook echt weten dat ze weg zijn. Als jij ze plotseling stiekem weggooit, snapt het kind er niks van.

  Mijn ervaring is dat het met wat voorbereiding prima gaat. Die eerste nacht is gewoon even spannend, dat is het altijd. Maar we hebben hier nooit gezeur gehad.

  Mijn 2e dochter is nu bijna 2. In december wordt er weer een neefje of nichtje geboren, dan is ze 2.5 en dan wil ik het exact hetzelfde aanpakken.

  #10468123 Quote

  Misschien kun je er sowieso mee beginnen om ‘m écht alleen voor het slapen te houden. Niet overdag bij vermoeidheid, met 3.5 jaar is dat eigenlijk niet meer nodig vind ik. Heel duidelijk zijn, speen is alleen voor slapen. Dat is 3 dagen moeilijk en dan weet hij het wel hoor.


  Marmara
  Bijdrager
  #10468170 Quote

  Ik heb de speen samen met onze zoon doorgeknipt en weg gegooid. Hij snapte toen dat deze stuk was en heeft het met eigen ogen gezien. Ik had het al eens eerder cold turkey gedaan maar dit was een drama. Ook begrijpelijk natuurlijk gezien het kind gewoon niet snapt waarom de speen er niet is.
  Het heeft na het doorknippen bij ons nooit een probleem gegeven. Hij heeft er nooit meer om gevraagd.

  Lees ook: Peuterpuberteit, over eigenwijs zijn en nee zeggen

  Famkeh
  Bijdrager
  #10468183 Quote

  Vanaf 2.5jaar hebben wij onze kinderen de speen alleen nog maar gegeven voor het slapen.

  Op de 4e verjaardag heeft de oudste onlangs zijn speen afgegeven. Uiteraard lang van te voren gezegd: “als je 4 wordt dan doen we de speen weg”. “morgen ben je jarig, dus dit is je laatste nacht met speen”. De volgende ochtend kwam hij uit zichzelf naar mij toe: “kijk mama, deze is nu voor jou, ik hoef hem niet meer”

  En verrassend genoeg geen echt theater gehad dat hij de speen daarna misde. Tuurlijk wel eens gevraagd om een speen, maar dan was mijn antwoord altijd: “hoe oud ben je nu?” afleiden met de vraag of hij anders nog een ander knuffeltje in bed wilde, was meestal al genoeg. Mij viel het super mee, had het veel erger verwacht, zeker omdat hij nog een broertje heeft die dus wel nog een speen heeft.


  MamiZennie
  Bijdrager
  #10468195 Quote

  Dankjullie wel. We gaan eens het eea proberen! 


  MidArsa
  Bijdrager
  #10473564 Quote

  Hier ook cold turkey. Bij oudste net voordat ie 3 jaar was. Elke paar dagen stiekem een snee geknipt in een speen en toen gezegd: kijk die is stuk, gooi maar weg. Toen er nog maar 1 speen was, duidelijk gemaakt dat als die ook stuk was, hij geen speen meer had. Die laatste een paar dagen later ook stuk geknipt, heeft ie toen zelf weggegooid en viel wat moeilijker in slaap die avond, heeft er nog 2x om gevraagd, maar zonder drama. Is me alles meegevallen.

  De jongste is ook bijna 3, dus die moet er ook aan geloven. Maar dat doen we in 1 avond. Mag ie zelf de spenen kapot knippen en weggooien. Ik verwacht hooguit een paar dagen drama en daarna weet ie niet beter.

  Ze hadden wel allebei een knuffel aan de speen hangen, en die mogen ze natuurlijk wel houden. En de jongste hebben we een cadeautje beloofd dat hij mee naar bed mag nemen ipv de speen, een autootje ofzo, vindt ie altijd leuk. Hopelijk is dat een pleister op de wond de eerste avond.

  Succes allemaal!

   

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct