Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

afwijkend gedrag??

 • Auteur
  Berichten

 • bea vanwalraven
  Bijdrager
  #5696615

  Ik zit met mijn handen in het haar, sinds dat iemand mij gisteren voorstelde met mijn kleine meid naar een psycholoog te moeten weet ik het even niet meer. Ik dacht dat ze typisch kleutergedrag vertoonde en dan ook nog eens eind van de vakantie, dus verveling, maar is dit het dan wel?

  Is haar gedrag dan zo afwijkend, zou er dan echt iets zijn met haar? Of maakt de omgeving zich gewoon echt te druk en is het verveling, aandacht, eind van de vakantie etc

  Hopelijk kan iemand mij duidelijkheid verschaffen want ergens begin ik me nu toch wel zorgen te maken, ik zal proberen inzicht te geven in de wereld van dochterlief.

  Dochtertje is 5 jaar oud en het middelpunt van ons gezin. Ze is een echt enigskind en krijgt veel aandacht, is het niet van mij of mijn man dan wel van haar grootouder(s), vrienden, buren, kenissen etc. Al vanaf kleins af aan is het al een meisje dat wat geen aandacht krijgt hier wel om vraagt en altijd in positieve zin. Het was (en veelal nog steeds) het zonnestraaltje in huis. Sinds een tijdje weet ze ons te bespelen, eerst was het met veelvuldig naar het toilet gaan, daarna met overgeven en nu wederom met de toiletbezoekjes. Dit gepaard met veel drama en ook zonder de toiletbezoeken is het een echte dramaqueen. En vanaf een week of 2 wil ze geen aandacht meer, enkel maar van ons twee, mochten andere mensen (inclusief grootouders en ieder ander uit haar naaste omgeving) wat aan haar vragen, zit ze stommerdje te spelen, kruipt ze weg of geeft gewoonweg geen antwoord. Iets wat we niet van haar gewend zijn aangezien ze altijd het hoogste woord had.

  Afgelopen week heeft ze het zelfs zover gekregen dat ze midden in de nacht door opa en oma naar huis werd gebracht. Opa en oma hartstikke ongerust, dachten dat ze ziek was, ook manlief was hier bang voor. Na een bezoekje aan de huisarts waaruit blijkt dat er niets aan de hand was, gaf ze ook toe dat er niets was maar ze liever gewoon thuis sliep.

  Op het moment piept ze om het minste geringste, praten, paar minuten op de trap etc etc het helpt allemaal maar voor heel even. Ze is lusteloos, nergens zin in, nergens voor te porren en dan het jokken, dat vind ik ook zo verschrikkelijk. Afgelopen week haar hier al meerdere malen op betrapt en hier kan ik erg boos om worden. Het zijn nu nog vrij onbenullige dingen, maar denk ik dan hoe gaat het straks als ze ouder is, waar jokt ze dan nog meer over.
  Kortom komt het bij iemand bekend voor of is het echt een reden om met iemand te gaan praten, aangezien ze in korte tijd erg verandert is?

  Uiteraard ben ik al meerdere gesprekken zelf met mijn 5-jarige aangegaan om uit te vogelen of haar iets dwars zit, of er iets gebeurd is etc. Het enige wat er dan uitkomt is dat ze ons zo mist (indien we bijvoorbeeld een dag gewerkt hebben), dat ze bij ons wilt zijn etc.


  5940531
  Bijdrager
  #5696657 Quote

  Hallo, ik ben geen deskundige maar wij hebben vier kinderen en juist op die leeftijd bedachte ze ook wel eens rare fratsen. Zeker met slapen gaan en wel meer gekkigheid. Negeren werkt vaak ook goed. Zolang je er geen aandacht aanbesteed gaat het vaak vanzelf over. Afleiding op school kan ook weer wonderen doen. Succes.


  bea vanwalraven
  Bijdrager
  #5696709 Quote

  Dank je wel voor je reactie. Moet ik ook het huilen blijven negeren, ik vind dit namelijk vrij lastig, aangezien ik ook weer niet wil dat ze zich verdrietig voelt of het gevoel krijgt dat we niet van haar houden (ik las gisteren ergens dat dit bij kinderen op deze leeftijd namelijk een veelvoorkomende gedachte is).


  5940531
  Bijdrager
  #5696722 Quote

  Ik zou er heel luchtig mee omgaan. Meestal wanneer je het zelf niet meer als probleem ziet.  Gaat het vanzelf over doordat jezelf ontspannen bent en het kind dat ook voelt. Maar dat zeg ik, dit is mijn ervaring. Wanneer je het echt niet vertrouwd kan je ergens aan de bel trekken.

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct