Super vervelend dat mensen geen rekening hebben gehouden met jouw wensen / regels. Het is niet aan iemand anders om jou te vertellen wat wel en niet kan, dus dit is wel iets dat ik zou aankaarten bij de betreffende personen.
Dan wat betreft je vraag: maak je er niet te druk om. Voor hersenschade bij je kindje is echt wel meer nodig dan twee gerechten die op basis van een alcoholische drank gemaakt zijn. De hoeveelheid alcohol in een gerecht dat met port (of iets anders) gemaakt is, is echt heel klein. Niet perse omdat het verdampt is, maar vooral omdat het aandeel alcohol in bijvoorbeeld zo’n saus zo klein is (denk bijvoorbeeld aan als je limonade maakt met een aandeel siroop en water: het grootste gedeelte van het resultaat is water en de siroop is maar een klein gedeelte). Uiteraard, nogmaals, zou men jouw idee van wat wel en niet kan moeten respecteren, maar er nu over stressen heeft ook geen zin omdat je er geen invloed (meer) op hebt.
Hoewel men, zoals hierboven iemand ook al noemt, niet precies weet vanaf hoeveel alcohol de effecten echt schadelijk zijn en daarom wordt aangeraden het in zijn geheel niet te doen, gaan twee gerechten met alcohol in zich echt niet zorgen voor hersenschade bij je baby! Maak je echt niet te druk!!
Ik weet dat één voorbeeld nog steeds geen feiten aantoont, maar toch (misschien maakt het je stress gevoel iets minder): in mijn zwangerschap heb ik niet dagelijks maar wel eens een 0,3-0,5% biertje gedronken. Ik heb gekaasfonduet in een restaurant, waar toch wel echt witte wijn gebruikt wordt voor de fondue (ook als je aangeeft zwanger te zijn), etc etc. Ik was hier oké mee – niet om te zeggen dat jij dit ook moet zijn uiteraard! Maar meer dat er hiermee niet over mijn eigen grenzen gegaan werd – en mijn zoon (nu 3,5) heeft er absoluut geen last van gehad.