Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Avondhap

 • Auteur
  Berichten

 • Crazy
  Bijdrager
  #10256342

  Ik wil graag wat tips en vergelijking met de avondhap van onze bijna 1 jarige meid. 
  Ze eet eigenlijk best prima maar begint nu meer een eigen wil te krijgen. Boterhammen, fruit, yoghurt, havermout, etc gaat er goed in. De gepureerde avondhap ging eerder ook goed. 

  Nu begint ze een eigen wil te krijgen en wil ‘zelf’ eten. Dus niet meer gevoerd worden met een lepel. We bieden nu grotere stukken aan en met de pot mee eten. Alleen gaat dit er minder goed in dan gemengd eten. Toch andere smaken en textuur. 

  Hoe gaan jullie met deze overgang om? Welke dingen werken bij jullie wel en niet? Zijn bepaalde producten lekkerder? Ons doel is om deze fase zo relax mogelijk door komen dus niet forceren. Dan maar wat minder eten maar dat vindt mijn moederhart soms toch lastig. 


  StephW
  Bijdrager
  #10256346 Quote

  Herkenbaar! Ik probeer nu grotere stukken van zachtere en zoetere groente, dus blokjes aardappel, wat vlees/vis en bijv pompoen, zoete aardappel, wortel.. en wat ei soms. Maar als ze t niet wil krijg ik het er echt niet in. Een potje gaat soms ook wel (een paar happen). Jammer genoeg kan ze nog niet zelf met een lepel eten, dat zou handig zijn voor stamppot enzo! Maarja 🙂 het blijft zoeken he!


  Niempje
  Bijdrager
  #10256363 Quote

  Ik herken het ook heel erg.
  Ze pakt continue de lepel af en wil dan zelf scheppen en happen.
  Dat zelf scheppen lukt natuurlijk niet maar dat zelf happen wel al redelijk.

  Idd zoetere smaken combineren en dat het wat smeuïg is.
  Ik laat dr nu meestal zelf de stukken pakken en dan zie ik wel wat er op gaat. Ze krijgt sowieso altijd nog yoghurt na, zoveel als ze wil eigenlijk.
  Als ze echt niet met lepel of zelf wil eten dan geef ik het met mijn hand. Niet helemaal de bedoeling maar dan eet ze dus zo heel dr bord leeg.

  #10256415 Quote

  Lekker de komende periode je kindje de nieuwe smaken en texturen leren verkennen. Mijn zoontje van 16 maanden is een goede eter en altijd geweest, maar heeft ook mindere dagen hoor. Opstandig of liever willen spelen, dan gaat hij alleen met een toetje naar bed en dat gaat goed. Als ze honger hebben eten ze wel, dat heb ik wel geleerd.

  Wij zijn vanaf 11 maanden zachtjes aan begonnen om hem met de pot mee te laten eten. Lekker met zijn handjes het eten vastpakken, proeven en soms wel naar binnen en soms op de grond haha. Binnen een paar weken at hij goed met de pot mee en nog steeds wilt hij het allemaal zelf doen en dat mag hij ook van ons. Soms met een lepel of een vork (zelf doen), maar vaak nog heerlijk met de handen. We merken dat we met hem nooit een strijd hebben hoeven te voeren vwb het eten. Wil je eten, dan mag hij dat doen op zijn manier. Heeft hij geen zin of lekker opstandig, dan niet. Het moet leuk blijven ben ik van mening. 

  Veel plezier ermee, want het is wel heel leuk als ze met je mee-eten hoor 🙂


  Crazy
  Bijdrager
  #10256615 Quote

  Dank jullie voor de reactie. Ik merk dat puree met wisselende groenten nog iets beter gaat. Dat accepteert ze wel van de lepel. Meestal combineren we het. Eerst met lepel eten tot ze niet meer wil. Dan grotere losse stukken met ons mee. 
  Zal inderdaad eerst nog een zachte zoetere smaken proberen. Kan ze de andere smaken van onze pot proberen. 

  We waren aan het twijfelen of we wel of niet als ‘beloning’ of extraatje yoghurt na moeten geven. Dit accepteert ze altijd van de lepel🙃. 


  Fleurol
  Bijdrager
  #10256623 Quote

  Maak er vooral geen ding van. Mijn dochter eet werkelijk alles wat haar voorgeschoteld wordt. We werken niet met beloningen. Eten zou absoluut geen beloning moeten zijn. En gewoon lekker met de handen laten eten. Dat hoort bij eten ontdekken. Die lepel pakt ze vanzelf op zoals het hoort zodra ze daar zin in heeft.

  Lees ook: Slaapritueel: 1 tot 3 jaar
  #10256656 Quote

  In die fase zijn wij ook beland, vrees ik. Onze zoon van bijna 1 wil niet meer gevoerd worden. Ik schep het eten nu op zijn lepel en geef de lepel dan aan hem (op een manier dat hij het makkelijk in z’n mond kan krijgen. Dat gaat goed! Als hij een nieuwe hap wil, legt hij z’n lepel in zijn bakje. 


  Joessie
  Bijdrager
  #10256749 Quote

   Ik lees graag mee, wij zitten precies in deze fase (zoon van 14 maanden). Wat ik nu doe is rond 17:30 zijn eten geven (grotendeels gepureerd want grotere stukken spuugt hij uit) en dan eet hij rond 19:00 nog wat met ons mee voordat hij naar bed gaat. Aardappels en erwtjes gaan er redelijk in. Soms een stukje kip. Maar te weinig dat het echt een maaltijd is. Hij krijgt ook nog 1 fles voor het slapen gaan. Meer uit gewoonte dan dat het nodig is denk ik, het ‘hoort’ nu beetje bij het avondritueel. 
  Wat ik mij afvraag is hoe anderen het doen met mee eten met het avondeten war betreft zout? Overal wordr adgeraden je kind zout eten te geven tot een jaar of 4 ofzo, maar hoe doen jullie dat dan met avondeten? Het is niet dat wij mega zout eten, maar ook zeker niet zoutloos. 
  Hoe het nu gaat vind ik het wel prima gaan, maar zie ook nog niet echt voor me hoe hij uiteindelijk een volledige maaltijd met ons mee gaat eten zonder dat alles op de grond beland omdat hij de stukjes niet wil.. Benieuwd naar jullie ervaringen!


  Roze Wolkje
  Bijdrager
  #10256760 Quote

  Hier geef ik ook al een tijdje stukjes omdat ze niet meer gevoerd wil worden. Sommige dingen eet ze beter dan andere, maar ze krijgt altijd een toetje na. Ik gebruik vaak recepten uit een kookboek voor haar leeftijd, dat vind ze meestal wel lekker. Ze krijgt ook wel eens aardappels, vlees, groente. Doe er dan vaak appelmoes bij of een zelfgemaakt kerriesausje over de groente. Dan eet ze het alweer beter. Verder is gehakt (hamburger of balletjes) favoriet en vissticks. En hier gaan gebakken aardappeltjes beter dan gekookt. 

  Maar ben er wel achter dat ze sowieso goed slaapt. Maakt niet uit of ze alles opgegeten heeft of niet. 

  Verder laat ik haar trouwens dr gang gaan met het eten. Als ze niet meer hoeft dan merk ik het wel en soms ligt er meer op de grond dan op dr bord maar ook dat hoort erbij. Schenk daar verder geen aandacht aan want dan vind ze het leuk en blijft ze het op de grond gooien. 

  @Joessie: ik kook voor m’n dochter zoutloos. Gebruik wel andere kruiden. Maar als ik denk dat het niet geschikt is voor haar dan schep ik voor haar alvast uit de pan voordat bijv de saus erdoor gaat. Ze heeft een keer iets wat zout op dr patat gehad en heeft de hele avond en nacht dorst gehad dus dat doe ik echt niet meer. Ik merk trouwens wel dat m’n dochter beter avond eet sinds de voeding voor het slapen eraf is. Op die leeftijd weten ze dat ze toch nog wat krijgen dus waarom zouden ze dan alles opeten van de warme hap. En ik eet altijd tegelijk met haar, dan gaat het ook beter. 

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct