Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Baby 10 Weken Schema Voeding Slapen

 • Auteur
  Berichten

 • MamavanLi
  Bijdrager
  #10468277

  Hoi Iedereen,

  Graag jullie advies want ben een beetje aan het rommelen, voor mijn gevoel met het ritme van dochter (10 wkn).

  Liz krijgt 5 flesjes op een dag: rond 6.30-7u, 10.30/11u, 14.30/15u, 18.30u/19u en dan laatste rond 23u.

  Ritme is slapen, eten, spelen etcetera. Dus voeding na het slapen. Wakker tijd zo’n 70 mij

  Ze slaapt zo’n 1.5u na de ochtendfles en 1.5u na de 11u fles. 

  Mijn “probleem” is dat het slaapje na 15u, meestal zo’n 45min/1uurmaar dan is het wel erg lang om te rekken tot 18.30 en dan naar bed. Ze slaapt wel de nachten door na de 23u fles. Ze “moet ” dan zo’n 2 uur wakker blijven en een powernap lukt meestal niet ( soms in draagzak). Waarbij ze dus huilerig en hangerig wordt, oververmoeid dus.

  Hebben jullie tips?


  EvdB
  Bijdrager
  #10468291 Quote

  Ik kijk even mee! Heb een kindje van dezelfde leeftijd die nog wel wat meer voedingen krijgt, maar krijgt ook nog bv dus dat kan ook wel. Ben heel erg zoekende op dit moment

  #10468293 Quote

  Ten eerste top zo met voeden en tijden. Hier ook zo 1 maar die geef ik laatste fles om 1800. Die houdt t ook niet vol tot 1900. Gewoon lekker wat eerder geven kijken wat ze opmaakt. Eventueel fles 2300 iets meer geven


  MamaLynneke
  Bijdrager
  #10468300 Quote

  Ons kindje heeft die periode ook gehad dat ze van 15-20.30 wakker was. Zo onrustig. Dat ging vanzelf over.


  Lewis
  Bijdrager
  #10468312 Quote

  Onrustig en huilerig rond het einde van de dag hoort erbij. Je mag gewoon voeden op verzoek. Je kan de laatste bijvoorbeeld in tweeen splitsen om haar wat te troosten. En je mag alles doen voor die powernap. Draagzak, wandelen, wiegen, op je laten slapen. Lukt het niet, dan niet. Probeer je het later weer. 

  Je kindje doet het al heel goed hoor. Korte slaapjes horen erbij. Die van mij deed op die leeftijd 5 x 45 min. En veel kleine flesjes dus. Ze gilde van 16 tot 22.30 non stop, huilbaby. Ze sliep ook echt alleen op mij en verder nergens, dag en nacht. Dus ik zat toen ook met die frustraties. Maar na 3 a 4 maanden werd dat plotseling veel beter. Ging ze in haar eigen bedje slapen, nachten in de cosleeper zonder dat ik al vroeg op de avond ernaast lag, en ze was overdag vrolijk en wat langer wakker. Het wordt meestal ook echt wel beter na die eerste drie maanden.


  EvdB
  Bijdrager
  #10468322 Quote

  Hoi Lewis,
  Vraagje aan jou: hoe was jouw ritme met die korte slaapjes? Ik heb hier een meisje van bijna 11 weken die ineens de boel in de war schopt (sprongetje) en nu is het ritme even ver te zoeken. Is ongeveer:

  5:00 kleine voeding half slapend (alle voedingen bv)
  Tussen 7 en 8 echte eerste voeding en dan 60 min tot 75 min wakker
  Slapen in de wagen +/- 1,5 uur. (is nu de afgelopen dagen ineens maar 30 tot 45 min en dan verder slapen in de draagdoek
  Tussen 10 en 11 voeding en 60 min wakker daarna slapen in de wagen of draagdoek
  Tussen 13 en 14 voeding, wakkertijd en slapen op mijn buik
  Tussen 17 en 18 voeding, wakkertijd en daarna soms slapen in de draagdoek of ze blijft wakker tot volgende voeding.
  Rond 20:30 voeding en naar bed
  Ze slaapt dan dus tot een uur of 5. Avondvoeding komt ze niet voor en wakker maken maakt juist dat ze in de nacht ineens ook komt.

  Alle slaapjes gingen goed, maar nu zijn ze kort en slaapt ze daarna alleen nog bij mij of in de draagdoek, maar dat vind ik best heftig met nog een peuter die ook aandacht nodig heeft. Daarnaast is de wakkertijd nu tijdens haar sprong ook veelal in mijn armen, want ze huilt zodra ik haar neerleg en een stap wegzet.
  Mijn peuter was een huilbaby en mijn dochtertje was juist zo’n lekker makkelijke baby en nu is het ineens echt wel heftig…. En daarvan schiet ik een beetje in paniek modus, omdat het nogal vervelend herinneringen oproept. Dus alle tips, zijn welkom.

  Lees ook: Alles over doorslapen

  Lewis
  Bijdrager
  #10468401 Quote

  Kan ik me goed voorstellen dat het extra lastig is met een peuter erbij

  Wat mij veel rust gaf is dat ik alle slaap en voedingsschema’s los liet. Na een aantal weken gedoe met dat de flessentijd niet bij haar ritme paste en dat ik probeerde haar langer te laten slapen, heb ik het omgegooid. Ik kon geen huilen meer aanhoren en overdag was het redelijk te voorkomen door gewoon haar te volgen. De namiddag/avonden deed ik helaas niks aan. 

  Hier was ze dus wakker wanneer ze wakker was, kreeg de eerste voeding (ik ben bij 3 maanden op de fles overgegaan, dus toen nog bv). Als ze moe was dan ging ze weer slapen. Dat eerste slaapje was soms wel 1,5 of 2 uur. Maar vaak ook 45 min. Was ze wakker dan gaf ik haar een verschoning en een voeding. Ze lag dan 45 min tot een uur lekker wakker bij me. Soms in een voedingskussen naast me op de bank of in de wandelwagen onder haar mobiel. Een wipstoel, schommelstoel of de box moest ze pas vanaf 3 maanden wat van hebben. 

  Maar zo ging de dag een beetje, elke keer 45 min slapen, voeden, wakker, slapen. En op dat punt kon het me eerlijk gezegd niet schelen hoe vaak ze aan de borst lag. Ook met de fles heb ik dit heel lang volgehouden. Gewoon vaker kleinere flesjes. Ze kreeg die grote van 150 of meer toch niet weg. En ze wilde gewoon elke keer als ze geslapen had drinken. Dat was haar ritme. 

  Met 4,5 mnd schoot ze in het 3 slaapjesritme, gewoon vanzelf. 45 min/ 90 min/ 45 min. En ook toen kreeg ze iedere wakkertijd een fles. En een fruithapje rond 9/10 uur en een groentehapje eind van de middag. Ze dronk toen nog steeds een late avondvoeding en een nachtvoeding (hier wel). En zo dronk ze 6 a 7 flessen. Pas toen de nachtvoeding verviel, en de avondvoeding, en ze overging naar 2 slaapjes vervielen een voor een de voedingen. Ze at toen ook veel meer ander voedsel. 

  Maargoed. Dit is mijn kindje. Hier werkte dit. En daarom geef ik altijd aan bij dit soort verhalen dat je niet vast hoeft te houden aan de schema’s uit boekjes. Je mag vaker voeden, meer of minder voeden per keer, en ook met slapen mag je doen wat werkt. Niet elk kind slaapt keurig 2 uur per keer. En na die eerste 2 maanden ook niet meer van voeding tot voeding. Die onrust in de avond hoor ik om me heen heel vaak, en hoe moeilijk dat namiddagslaapje gaat. Het is best normaal. Onder de 4-6 maanden hebben ze ook de hersencapaciteit nog niet om slechte gewoontes aan te leren. Dus kun je ook gewoon alles doen om ze in slaap te krijgen. 


  Lewis
  Bijdrager
  #10468405 Quote

  Met perioden dat ze haar ritme omgooide werkte het juist ook heel goed om gewoon haar te volgen. Na een week of 2 belandden we dan vaak in een heel fijn nieuw ritme. Maar hierin viel maar mondjesmaat te sturen. Meer dat ik dan ontdekte wanneer ze dan wel graag wilde slapen. Dan stemde ik daarop de voedingsmomenten af, en soms schoof ik dan wel net een half uurtje ofzo, om het wat beter op de avond aan te laten sluiten (op een gegeven moment kun je een beetje voorspellen hoe je uit gaat komen). Meer dan dat niet. Wanneer ze wilde slapen liet ik volledig aan haar over en daarna eten. 


  MamavanLi
  Bijdrager
  #10468418 Quote

  Wow dank je wel voor de reacties:) Heel blij mee, we gaan lekker verder in ons ritme van nu. En geef de fles van 18u gewoon wat eerder. En zo modderen we maar wat aan he😂 

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct