Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Baby 4 mnd met slaapproblemen: moeilijk, heel kort, niet in auto of kinderwagen

 • Auteur
  Berichten
 • #10318955

  Hoi allemaal,

  Hopelijk kunnen jullie hulp bieden bij de slaapproblemen van ons zoontje van 4 mnd, geboren met 36 weken en echt prematuur in gedrag (schrikachtig, weinig prikkels, traag met mijlpalen). Hij heeft last van reflux maar het stoort hem minder dan de begintijd dus daar lijkt het probleem niet te liggen.

  Hij slaapt al sinds maand 2 moeilijk, en we zijn nu op het punt dat we niet meer weten hoe we het kunnen verbeteren. Vooral overdag kan hij niet slapen. Als hij wakker is lacht hij wat af, en is hij tevreden.

  Overdag slaapt hij na lang proberen met moeite in zijn bedje max 45 minuten, soms ook maar 20. Dan is hij wakker en komt niet meer in slaap. Hij huilt niet meteen, maar kan gerust een uur wakker blijven in bed. S ochtends lukt het vaak wel om een dutje te doen van een uur.

  Inmiddels is het bed de enige plek waar hij een beetje slaapt: in de Maxi-Cosi, kinderwagen, wieg blijft hij wakker. In de draagzak (ergobaby) slaapt hij na een half uur huilen/krijsen vaak wel, soms niet. Ook dan vaak na 30 min wakker. 

  De nachten gingen een tijdje goed, maar sinds een paar dagen krijst hij meer dan 2 uur voor hij in slaap valt (20.30) en is hij niet te troosten. Slaapt onrustig, veel woelen en meldt zich om de 2-3 uur, (waar hij eerst tussen 20u en 7u zich vaak 1x meldde rond 3 uur voor voeding) niet altijd met honger, soms zuigbehoefte want de speen is vaak genoeg. Valt dan wel meteen in slaap. Volgens mij slaapt hij niet diep, s ochtends is hij minder alert dan eerst.

   

  Wat doen we al:

  -Ritme aanhouden van voeden spelen slapen en vaste rituelen

  - donkere kamer

  - in bed leggen bij eerste gaapje / vermoeidheid, vaak al na 30 min

  - er bij blijven om hem in slaap te helpen, ook om speen weer terug te stoppen.

  - we wiegen hem niet in slaap, alleen voor troost. Dat lukt ook niet, hij slaapt niet bij ons in de armen.

  - hij was ingebakerd maar woelde zich los, nu proberen we slaapzak met sokjes over zijn handen tegen het sabbelen. Daar wordt hij alleen maar wakker van ;)

  - bed staat schuin ivm reflux en hij wordt gestut met krukken (koude).

  We zijn vooral op zoek naar manieren om hem overdag te laten slapen, in bed is het best, maar als hij überhaupt slaapt is het al fijn. We merken dat hij het echt nodig heeft maar het lukt hem niet. En hij valt dus ook nergens anders in slaap… (We zouden met liefde uren rijden als hij in de auto wel zou slapen).

  Hebben jullie tips? We willen hem niet laten huilen als dat niet hoeft, en we vinden hem nog te jong voor echte slaaptraining.

  Groeten,

  Maarten

  #10318968 Quote

  Wat zwaar voor jullie. Misschien zou je eens naar een osteopaat kunnen gaan? Dat die wat rust kan brengen.

  Verder wil ik de tip geven minder op slaapsignalen te letten en meer op wakkertijd. Een oververmoeid kind zal namelijk áltijd slaapsignalen laten zien, maar bouwt in een half uur niet voldoende slaapschuld op voor een goed dutje, wat dan weer zorgt voor een hazenslaapje. Dat werkt oververmoeidheid in de hand en zo is je cirkel rond. 

  De wakkertijd van een kindje van 4 maanden ligt tussen de 2 en 2,5 uur. 2,5 is dan echt maximaal hoor, na een goed en lang middagdutje bijvoorbeeld.

  Probeer dus eens na het wakker worden in de ochtend 2 uur te wachten met naar bed brengen. Of een uur en drie kwartier, zodat hij na 2 uur wakkertijd in bed ligt. Als hij dan een goed dutje heeft gedaan, zoals in de ochtend wel eens lukt zoals je zegt, probeer hem dan 2 uur en een kwartier wakkertijd te geven voor je hem weer naar bed brengt. Zo zou hij misschien genoeg slaapschuld opbouwen voor een goed dutje en dus goed slapen om op te laden.

  Hoop voor je dat het werkt!

  #10318971 Quote

  Dubbel, excuus

  #10318972 Quote

  Dubbel, excuus

  #10318973 Quote

  Hoi prilgelukseptember,

  Dat is een interessante kijk erop, zo had ik het nog niet bekeken! We leggen hem inderdaad al snel weg bij gapen of staren, maar misschien komt dat ook juist door het ‘verkeerde’ ritme dat we aanhouden. Het enige waar ik een beetje huiverig voor ben is dat het juist tot onrust leidt. De langste wakkertijd nu is voor zijn nachtslaap, van 17u tot 19u en dan is het vaak krijsen…

  Osteopaat zijn we twee keer geweest, maar daar merkten we geen verschil door. Ook de osteopaat vond niet veel bijzonders behalve wat spanning in de nek.


  BabyCK
  Bijdrager
  #10318975 Quote

  Er is een boek droomritme. Die geeft heel fijn aan met hoeveel weken ze ongeveer doen met slapen/wakkertijd/hoeveel x ong voeden.

  Ik heb hier in het begin veel aan gehad.

  Ik heb vanuit dat boek begrepen dat je een wakkertijd van max 1,5u aan moet houden.. 

  Dus ook al geeft die geen slaapsignalen aan in bed leggen..

  Ik zou verder als tips geven, er bestaan slaapzakken met krabwantjes er aan vast.. misschien is dat een optie

  Niet erbij blijven, daar went die aan(of is dat misschien al)

  Bij mijn dochter werkte vooral de geluidjes( heb toevallig eentje van Zazu) deze doet o.a. ssht, hartslag, slaapliedjes. Dat geeft ze een idee dat ze niet alleen zijn.

  Andere optie kan ook zijn dat het bedje ‘verkeerd’ staat op de kamer, heb ik ook wel eens gehoord.

  Je kan ook proberen om de kamer juist licht te laten, dat hij snapt dat het overdag is.

  Ik vertel altijd tegen mijn dochter dat als ze wakker wordt ik haar weer komt halen. Heb van de osteopaat meegekregen tegen je kindje te praten voor et slapen gaan zodat ze niet hoeven te malen /nadenken voorhvoor slapen.

  Drinkt hij genoeg? Omdat je aangaf dat hij minder alert is. ik neem aan van wel, maar gewoon even kijken of je alles hebt wat slapen kan verslechteren.

   

  Ik hoop dat je een oplossing vindt. Ik weet hoe het is om een slecht slapend kind te hebben.

  Heel veel succes!!

  Lees ook: Alles over doorslapen
  #10318977 Quote

  Droomritme houdt inderdaad een kortere wakkertijd aan van 1,5 uur en gaat uit van meer dutjes gedurende de dag. Mijn zoontje redde dit niet en ik kwam bij Snuggles and Dreams terecht via Instagram. Zij houdt een langere wakkertijd aan zodat je meer slaapschuld opbouwt. Werkt voor ons fijner dan droomritme, maar ieder kind is anders! 

  Je kunt er eens tussen gaan zitten en met bijvoorbeeld 1,5 uur beginnen met naar bed brengen zodat hij met een uur en drie kwartier wakkertijd in bed ligt. Zo kun je t uitbouwen. Ook kun je de laatste 20 minuten wakkertijd al proberen de prikkels af te bouwen. 


  Joan17
  Bijdrager
  #10318985 Quote

  Ik kan me julliewjullie situatie wel enigszins voorstellen. Ons zoontje werd met 37 weken geboren en was ook een hele moeilijke slaper. 

  Ik zou eerst willen zeggen, jullie doen al heel veel goede dingen! Vooral in z’n eigen bedje proberen te laten slapen en wakker wegleggen en zelf in slaap laten komen. Klinkt misschien wat hard, maar daar hebben ze de komende maanden de meeste duidelijkheid van, dan steeds op verschillende plaatsen te slapen: een wiegende maxi cosi, een warme wandelende moeder, een rijdende auto of kinderwagen…

  Wat mij veel duidelijkheid geeft gegeven over het dagritme met slaapjes en wakkere tijd was het boek Slaap! Van S. Willekes. Daar staan verschillende ritmes in voor baby’s en kinderen, per leeftijdscategorie in weken en maanden! Toen we zo’n schema aan gingen houden bij ons zoontje, kwam er meer structuur en ging het slapen overdag veel beter. Ook gebruikten we een puckababy slaapzak, misschien ook eens kijken of dat voor jullie wat is. 

  Maar het bleef bij ons lastig hoor, tot een jaar of 1,5, dus als het slapen verbetert maar niet helemaal 100% wordt, heb je in ieder geval al wel wat gewonnen 🤭🤫


  Phoenix
  Bijdrager
  #10319004 Quote

  Wij hebben ook een moeilijke slaper overdag. Altijd al geweest (al sliep hij wel in kinderwagen en in de auto hoor). Uiteindelijk hebben wij langere wakkertijd aangehouden, zijn meer hem gaan volgen. Bij eerste moesignaal op bed leggen had bij ons totaal geen nut, lag alleen maar te stuiteren in zijn bed tot hij over zijn vermoeidheid heen was. Nu leggen we hem op bed zodra hij begint te zeuren/jammeren (niet huilen). Dat gaat stukken beter en langzamerhand valt hij vaker zelf in slaap na 5 tot 10 min, iets wat voorheen nooit gebeurde. Meestal is de wakkertijd ongeveer 2 uur. De zazou slaapknuffel kan ik ook zeker aanraden, helpt bij ons enorm en hij is er dol op.

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct