Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Baby 5 weken steeds lang wakker

 • Auteur
  Berichten

 • Koala
  Bijdrager
  #10277847

  Ik hoop dat jullie tips hebben.. Ons zoontje van 5 weken heeft helaas last van verborgen reflux. Dit is met medicatie van de kinderarts wat beter nu gelukkig. Ook de krampjes zijn flink aanwezig, maar dat hoort er rond deze leeftijd nou eenmaal bij weet ik.   Het probleem waar we tegenaan lopen: na de voeding is hij elke keer behoorlijk slaperig, maar er is daarna altijd wel wat waardoor hij weer wakker wordt en vervolgens niet weer in slaap komt. De ene keer is het de reflux, de andere keer de krampjes, of hij poept zijn luier vol en wordt door het verschonen (wat we voor de voeding ook al gedaan hadden) weer wakker… en ga zo maar door. Het komt regelmatig voor dat hij daardoor tussen twee voedingen in maar heel even of zelfs helemaal niet slaapt!  Het gevolg is vaak dat hij vervolgens door oververmoeidheid niet meer in slaap komt. Als we hem wakker in bed leggen gaat hij niet slapen, als we hem bij ons in slaap laten vallen wordt hij wakker zodra we hem in zijn bedje leggen.  Kortom: slapen is een drama! Zijn er moeders die dit herkennen en tips voor ons hebben?

  #10277848 Quote

  Hee, mijn zoontje is inmiddels bijna 7 maanden maar had dit precies zo toen hij zo jong was. Hij is een paar keer van 9 tot 17.00 wakker geweest, toen hij drie, vier weken was ofzo. Vreselijk. Precies wat jij zegt, dan gebeurde er iets en was hij weer wakker en hup, was je weer door een 3 uur ritmisch cyclus heen zonder dat hij had geslapen. Kreeg er toen best stress van. Als ik je mag geruststellen, hij is best een oke slaper nu! Wat ons hielp:

  – zelf meer ontspannen ermee zijn… Lastig want je hebt het gevoel dat er een oververmoeidheids deadline aankomt als je merkt dat hij niet in slaap valt, maar juist dat loslaten. Het komt goed, ooit.. Hoe stressvol het nu ook voelt, ik weet het!

  – inbakeren en speentje (wij gebruiken bibs en gebruikten grote hydrofiele doek ervoor)

  – schema op tijd aanhouden, als in: als hij even wakker wordt van iets, gewoon toch weer proberen. Slaap verdwijnt niet zomaar, je hebt niet per se je window gemist. Je moet alleen de tijd nemen. 

  – mini slaap ritueeltje inzetten. Hier hield dat in: knuffelen, even rustig vasthouden, gordijnen dicht, inbakeren, wegleggen, speentje erin. Soms hielp het ook om de hydrofiele doek die ik had gebruikt met voeden erbij te leggen, dat rook naar ‘ons’. Of nog even wiegen als hij toch onrustig was. Ik ging dan in de gang de was opvouwen, waar hij me net aan kon zien bewegen en hoorde rommelen. Telkens terug voor speentje en aai als het nodig was. Toen ik dit 1.5 dag volhield begon het langzaam te werken! Niet geslapen was dan ok, weer opnieuw proberen. Voeden, meenemen naar woonkamer, even speeltjes en weer terug slaapritueeltjen in

  – als hij rustig ligt, lekker laten liggen. Ook al is hij wakker. Rustig liggen is ook uitrusten

  – in een draagdoek bij je houden, als het toch niet gaat, dan maar gewoon dichtbij je. Ga buiten wandelen met hem of iets doen, anders wordt je zelf ook gek. 

  -white noise op Youtube erbij als hij onrustig was als hij in bed lag, hielp soms ook

  – heb in eerste instantie toen de klok aangehouden en na verloop van tijd op gevoel gedaan. Maar ik merk wel dat mijn zoontje nooit de ‘een baby kan max 90 min wakker zijn’ heeft gevolgd. Hij is altijd al wat langer wakker en alert geweest 

  – rond 4.5 maanden heb ik hem langzaamaan (niet nu al, maar toekomst) op zijn buik laten slapen. Eerst enkel overdag met mij ernaast. Nu pas af en toe s nachts. Opeens deed hij zo dutjes van 2.5 uur! Kennelijk is dat toch het fijnst voor hem. Doodeng vond ik het. Nu minder (maar goed, hij is nu veel steviger en sterker). 

  ik weet niet of je iets aan bovenstaande dingen gaat hebben maar ik kan me heel goed voorstellen hoe je voelt. Het is heel normaal! 

  we hebben ook 2/3x een osteopaat bezocht, ik ben alleen sceptisch over of dat werkte. Op deze leeftijd ontwikkelt je baby zich zo snel dus de verbetering kan ook zijn omdat hij net weer een groeispurtje heeft gehad, of door een sprong heen is. Maar goed, misschien was het gewoon een combinatie van alles..

  Heel veel succes! Het komt echt goed.. Heb je nu weinig aan, maar je bent in elk geval niet d enige. 

   


  liesforum
  Bijdrager
  #10277856 Quote

  Mijn kleine meid sliep de eerste weken ook nauwelijks overdag, soms zelfs 12 uur lang niet🙈 Gevolg was dat ik obsessief met haar slaap bezig was, heel zachtjes deed als ze (bijna) sliep en zelf ook in paniek raakte van mijn oververmoeide baby.

  Na veel gesprekken met andere moeders raakte ik relaxder en accepteerde dat ik een wakkere baby had. Gek genoeg ging het toen ook steeds beter met slapen. Ik ben ook langs CB geweest en die zeiden niet meer om de 3/4 uur voeden, echt op verzoek. Dus als ze in slaap valt niet meer wakker maken. Vanaf toen ging het ook beter.

  Inbakeren kreeg ik ook al tip, maar zorgde bij ons voor paniek. Wel merk ik dat als ze oververmoeid is ze nog steeds kei hard gaat huilen. Ik pak haar dan op de arm, leg haar zo neer dat haar speen tegen mijn borst drukt en na even huilen pakt ze dan de speen als troost (die hangt eerst dus in haar mond zonder dat ze hem pakt). Ik blijf wiegen en na 10 min slaapt ze. Altijd als ze oververmoeid is en in slaap valt bij mij laat ik haar op mij slapen en beweeg zelf gewoon niet. Ik hou daarbij iig 45 min aan zodat ze een slaapcyclus gehad heeft. Bij diepe slaap kun je ze wel wegleggen, je moet alleen ontdekken wanneer die begint. Hier vaak na 15 min, dan hoor je de ademhaling zelfs niet zo stil wordt ze.

  Bij mij hielp wandelen ook, in de maxi cosi want door reflux was de wandelwagen ook geen hit. Ze viel dan altijd in slaap ( helaas nu niet meer met 12 weken kan ze te goed zien en is alles interessant).

  En na paar weken leer je de slaapsignalen van je kind veel beter herkennen, als je die ziet en ook wakkertijden kent leg je ze eerder weg om te slapen. 

  Slaapt hij ’s nachts wel goed? Die van ons wel namelijk. Sinds het niet wakker maken voor voeding begon ze steeds langer ’s nachts te slapen. Daarom heb ik er ook geen problemen mee als ze keer slaapje overslaat. Nu ze zo goed ’s nachts slaapt maak ik haar overigens wel weer is wakker overdag om ritme te houden🙈

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct