Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Baby 5,5 maanden ineens niet meer slapen

 • Auteur
  Berichten

 • Cindietjee
  Bijdrager
  #10340676

  goedemorgen! Mijn zoontje is inmiddels 5,5 maanden oud en slaapt eigenlijk altijd heel goed! Maar ineens wil hij om 1900 niet meer zelf in slaap vallen. Soms lukt het hem, maar wordt hij ineens na uurtje weer wakker en gaat hij niet meer verder slapen. Uit bed halen en wiegen helpt vaak wel, maar ook regelmatig dat hij blijft krijsen. Als hij in mijn armen in slaap valt, wordt hij vaak weer wakker als ik hem terug leg in bed. Er gebeurd wel veel ineens allemaal tegelijk, hij heeft een tandje gekregen, hij kan omrollen (al wel een maandje) en daarom ben ik gestopt met inbakeren. Ook heeft hij net nieuwe melk gekregen vanwege verdenking van een KMA. Maar dit gedrag had hij al wel voor de overstap. Is er iemand die dit herkent? En tips om hem te helpen slapen? 


  BenB
  Bijdrager
  #10340723 Quote

  Kan het zijn dat hij rond de 26 weken sprong zit?


  Cindietjee
  Bijdrager
  #10340731 Quote

  Ja het zou kunnen dat die sprong eraan zit te komen inderdaad. 

  Nog tips om hem te kalmeren? Soms werk wiegen/bij me nemen. Maar ook momenten zat waarbij mijn standaard ‘troost-acties’ niet helpen en hij 3 uur achter elkaar blijft huilen. Na een avondje huilen is de nacht vaak ook prut. 


  Izzy
  Bijdrager
  #10340733 Quote

  Hoi, hier dreumes van anderhalf die ook in een fase zit. Had hij ook rond de 4 en 6 maanden idd. Wij lieten gewoon huilen want niks hielp. Gewoon op tijd naar bed, om de 15 minuten kijken en controleren op vieze luier/honger. Als de standaard dingen niet helpen en je kindje is niet ziek/tandjes dan is t vrijwel altijd een sprong of slaapregessie. Je kan er weinig aan doen. Ervaring is wel als je ‘toegeeft’ aan het gehuil en je kindje bijv uit bed haalt bij jullie dat je de hele slaapschema omgooit voor een lange periode. 


  Izzy
  Bijdrager
  #10340735 Quote

  Heeft hij een speentje of knuffel? Extra flesje al geprobeerd? 


  Cindietjee
  Bijdrager
  #10340774 Quote

  Hij heeft een speentje inderdaad en ben nu een knuffeltje aan het introduceren. Maar als hij eenmaal huilt en ik geef zijn speen terug, dan wordt het huilen, krijsen. En doe ik het niet, dan blijft het iets langer huilen om vervolgens alsnog te gaan krijsen. 

  Hem laten huilen heb ik gister uit wanhoop geprobeerd, maar dat vind ik erg lastig. Ik voed hem alleen op en ik vind het erg zielig om hem te laten huilen. En als ik zou weten dat na 5/10/15 minuten hij in slaap valt, dan zou ik dat echt wel aankunnen. Maar hij wordt alleen maar hysterischer en gaat kokhalzen en soms zelfs spugen. 

  Ik denk zelf dat hij te moe is en de slaap niet kan vatten. Maar ik weet ook niet zo goed hoe ik hem daarbij kan helpen zonder ervoor te zorgen dat hij niet meer zonder me in slaap kan vallen. Overdag slaapt hij nog 3 keer en valt hij gewoon prima zelf in slaap! 

  Lees ook: De meest voorkomende babykwaaltjes

  Niekje-
  Bijdrager
  #10340822 Quote

  Wat vervelend zeg! Mijn zoontje heeft dit ook een tijdje gehad. Een uur nadat hij in slaap viel, werd hij huilend wakker. 

  Wij zijn niet van het laten huilen, maar dat is persoonlijk. Ik merk dat als ik hem laat huilen, hij alleen maar erger overstuur raakt en idd tot kokhalzen aan toe. 

  Ik loop altijd meteen naar boven toe en pak hem op uit z’n bed. Ik ga dan lekker even met hem in de schommelstoel zitten tot hij tot rust komt. Als hij tot rust gekomen is, leg ik hem weer terug. Hij slaapt met een knuffeltje, wat hij dan meteen weer pakt.

  Doorslapen is een vaardigheid die ze nog moeten leren.


  Niekje-
  Bijdrager
  #10340823 Quote

  Dit is een wat ouder topic. Misschien heb je er nog iets aan. Al is het maar de herkenning. Hier ging het van de een op andere dag over. Veel succes!

   

  https://www.oudersvannu.nl/forums/onderwerp/elke-avond-tussen-2200-en-2230-overatuur/


  CvB
  Bijdrager
  #10340837 Quote

  Mn jongste dochter is nu 11.5 maand en heeft ook al maandenlang van deze periodes. Soms gaat het 2 weken goed, dan is het weer wekenlang gedoe. 

  Soms valt ze in 1x in slaap, maar wordt ze in de avond wakker en gaat dan écht niet meer slapen. Ik probeer dan altijd een flesje van 90cc in bed te geven 1x per avond. Meestal slaapt ze daarna weer. Maar soms wordt ze een uur later alsnog wakker en dan ga ik niet wéér een fles geven. Ze gaat nu steeds staan in bed en krijsen. Ik leg haar 2x terug, maar zie snel genoeg of ze gaat slapen ja of nee. Als ik zie dat ze het echt weigert, neem ik haar gewoon mee naar ons bed of naar b beneden. Een uurtje later gaat ze dan vaak wel in 1x slapen.

  Andere avonden lijkt ze nog helemaal niet moe om 19.30 (ook al is ze al vanaf 15.00 wakker) en gaat ze direct staan en huilen als ik haar in bed leg. Wederom leg ik haar 2x terug (ik probeer het altijd echt 10 minuten vol te houden) maar als ze dan nóg huilt en rechtop in bed staat, haal Ik haar ook eruit. En dan een half uur later weer proberen.

  Almaar laten huilen is echt niet mijn manier. Liever haal ik haar eruit en probeer ik het even later opnieuw, dan slaapt ze ook veel relaxter en rustiger in.

  Een nacht doorslapen van 19.30-6.30 gebeurt hier zeer zelden. De meeste avonden wordt ze wel 6x wakker, soms s nachts nog 2x.. En sommige ochtenden (zoals vanochtend) is ze om 5.00 wakker en gaat ze écht NIET meer slapen.

  Ze is dus 11.5 maand, en dit is nog steeds aan de gang. T is elke avond en nacht weer een verrassing hoe het zal gaan. Mijn oudste dochter had zulke periodes ook tot 1-1.5 jaar. Ze is nu ruim 2.5 jaar en t is helemaal voorbij hoor. Ze slaapt nu als een roosje van 19.00-8.00!!! 

  Dus het gaat voorbij, maar de vraag is wanneer 😉 Mijn ervaring is dat kinderen je de eerste 1-1.5 jaar helaas veel nodig hebben s nachts en er steeds periodes zijn van wel/niet doorslapen. 

  Ik geloof er niet in dat je er ‘fout’ aan doet om je kindje uit bed te halen. Bij mn oudste dochter ook geregeld gedaan en daar heeft ze écht niks aan overgehouden hoor, ze slaapt nu gewoon heerlijk in dr eigen bed altijd.

  Volg je gevoel… mijn gevoel zegt niet te lang te laten huilen, maar gewoon nog even mee naar beneden en later nogmaals proberen 

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct