Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Beeldschermgebruik Peuter

 • Auteur
  Berichten

 • xEsmeralda
  Bijdrager
  #10065612

  Hallo,

  Ik ben sinds 2 jaar moeder van een dochtertje die momenteel midden in de moeilijke fase zit. Zelf ben ik sinds een halfjaar afgestuurd en inmiddels nog geen passende baan kunnen vinden. Daarom ben ik sinds die tijd de hele week thuis met mijn dochtertje. Dit gaat mij niet altijd even goed af en merk ook wel dat ik het echt zwaar vind om ‘thuisblijfmoeder’ te zijn. Nu heb ik een dringende vraag over iets waar ik me al een tijd zorgen om maak. Dan heb ik het over het beeldscherm gebruik van mijn dochter (voornamelijk tv) daar is ze ontzettend dol op en wil dit dan ook het liefst de hele dag doen. Ik vraag mij af hoe schadelijk het tv kijken is voor een peuter. Het is echt niet zo dat ze overdag niet speelt want dit probeer ik elke dag wel te stimuleren door samen met haar met speelgoed te spelen. Maar ik vind het ook belangrijk dat zij zichzelf kan vermaken en ik als moeder kan natuurlijk ook niet de hele dag haar vermaken. We gaan ook vaak genoeg naar buiten naar de speeltuin of gewoon al even een rondje fietsen. Momenteel gaat ze ook 2 ochtenden per week naar de peuterspeelzaal en ik ga 1 ochtend in de week met haar naar de peutergym wat ze ook erg leuk vind. Zodra we een dag thuis zijn zeurt ze ontzettend veel om de tv en vaak zet ik dan ook wel een filmpje op. Ik heb al vaak te horen gekregen dat ik dit gewoon moet negeren. Dit heb ik ook echt wel geprobeerd maar als ik de hele dag naar een huilend kind moet luisteren word ik er zelf ook niet vrolijker op. Mijn vraag is dus is tv kijken nou echt zo schadelijk voor een peuter van 2 en komt ze hier later nog wel van af? 


  W83
  Bijdrager
  #10065620 Quote

  Hier ook een dochter van 2 die het liefst de hele dag de tv aan heeft. Alleen in de ochtend en rond het avondeten kijkt ze echt. De rest van de dag eigenlijk niet. Heb voortaan ’s middags gewoon de radio aanstaan. Eerst hadden we youtube aanstaan. Maar ze zei eigenlijk nooit wat ze wou zien, maar wat ze juist niet wou zien. Nu zetten we ’s ochtends zappelin op en leert ze dat ze niet kan bepalen wat ze kijkt. Of het schadelijk is, heb ik nog niet gemerkt. Haar ontwikkeling gaat erg goed en haar ogen zijn ook goed.


  gebruiker514549
  Bijdrager
  #10065630 Quote

  Hoi,

  Lastig ja. Hier een zoontje van twee wat ook niets liever zou doen dan achter de ipad, telefoon en tv zitten. Hij mag ’s ochtends vanaf 6.30 bij ons in bed op de iPad tot we er uit gaan. Verder gedurende de dag af en toe tv of iPad. Meestal als ik aan het koken ben. Als je ergens een iPad, telefoon of afstandsbediening laat slingeren dan zit hij er meteen aan. Ook als opa komt dan weet hij dat hij een telefoon in zijn binnenzak heeft en vraagt er meteen om. Als het niet mag is het hij meestal boos en gaat huilen. Maar dat is maar kort. Als hij door heeft dat hij het niet wint, gaat hij spelen en kan dat heel erg goed. 

  Ik las laatst dat het aantal bijziende mensen heel erg toeneemt. Vermoedelijk door turen op een iPad. Verder vind ik het lastig dat hij juist nare filmpjes leuk vindt. Tractoren die van een afgrond rijden, vrachtwagens die botsen (computeranimaties maar toch…). 

  Succes!


  xEsmeralda
  Bijdrager
  #10065641 Quote

  Hoi W83!

  Bedankt voor je reactie en blij te horen dat mijn dochter toch niet de enige is met dit probleem. Dat ga je namelijk vaak wel denken als je de ervaringen van andere moeders niet echt weet! Ik heb nog een vraag naar aanleiding van je antwoord. Hoelang kijkt jou dochter dan sochtends ongeveer naar Zappelin en ook wel elke dag of dat niet? Toevallig probeer ik dat nu namelijk bij mijn dochter ook wel te doen, alleen Zappelin opzetten. 


  W83
  Bijdrager
  #10065936 Quote

  In het weekend is het kort, omdat er dan programma’s komen voor oudere kinderen en dat vindt ze ook niks aan. Door de weeks tot 9.30uur. En dan gaat de radio aan. Ze kijkt inderdaad dagelijks.

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct