Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Bekkeninstabiliteit vroeg in de zwangerschap

 • Auteur
  Berichten
 • #10272395

  Dag dames,

  Ik ben nu 9+3 weken zwanger van de eerste en heb sinds 7+5 al last van bekkeninstabiliteit. Ik ben vorige week al bij de fysio geweest en die heeft wat zitten draaien en duwen en kraken. Ik heb 1 nachtje beter geslapen, maar merk dat de pijn met de dag erger wordt.. Eerst had ik er alleen aan het einde van de nacht (na lang slapen) last van, dan moet ik echt mijn bed uit omdat ik verga. Maar nu heb ik er ook overdag last van (iets langer zitten op de bank, autorijden –> woon-werk is uur heen en uur terug, en gisteren op een verjaardag met statafels moest ik ook na een uur al afhaken). Ik weet dat afwisselen belangrijk is en dat de fysio kan helpen, maar ik hoop dat ik hier nog wat meer tips kan krijgen?! 

  Hoe ga ik dit volhouden?!


  Ele
  Bijdrager
  #10272438 Quote

  Hoi, 

  Vervelend dat je hier al zo veel last van hebt. Ik heb ook best vroeg in de zwangerschap de eerste klachten gevoelt, maar toch pas rond 13-14 weken. Nu met 21 weken heb ik er nog steeds last van en ik herken wat je zegt. Bij mij is het niet zo erg als bij jou, maar ik heb ook vooral ’s nachts en overdag na iets langer zitten last. 

  Wat mij lijkt te helpen is om te letten op bepaalde bewegingen overdag die het bekken lijkt te ‘irriteren’. Bij mij zijn het vooral zijwaartse bewegingen met de benen die pijn doen. Als ik dit probeer te vermijden heb ik daarna ’s nachts en overdag over het algemeen minder last. 

  Dit was een tip van de fysio bij wie ik zwangerschaps pilates doe. 
  Zij heeft mij ook de tip gegegeven om compressie leggings en een bekkenband te gaan uitproberen. Ik heb dit nog niet gedaan, dus daar kan ik helaas nog niets over zeggen. 

  Ik hoop dat je iets vind wat jou helpt!

  #10272476 Quote

  Hoi, vervelend dat je dit vroeg in de zwangerschap hebt. Mijn ervaring is dat het na week 20/22 vaak weggaat, althans dat was bij mij wel zo. Ik ben wel naar de  bekkenspecialist geweest, had toen ook al een buikje, zij plakte een dikke band op mijn onderrug (niet op m’n buik) waardoor ik een week pijnvrij door het leven kon. Eigenlijk verdween de pijn na die week, maar ik volgde ook de adviezen op. Wat bij mij hielp was slapen met een kussen tussen m’n bovenbenen.. dit heb ik trouwens de hele zwangerschap & na de bevalling ook nog gedaan. Op deze manier laat je je bekken rusten. 

  Ik weet dat alles pijn doet maar probeer je in de periode dat je de pijn voelt je lichaam te laten rusten en niet nog zwaarder te belasten. Neem na een dagje werken je rust en laat je vertroetelen, dat mag nu even.. Sterkte!! 


  Wittechocola
  Bijdrager
  #10272486 Quote

  Ik wil je mijn verhaal wel vertellen, maar dat betekend niet dat dit bij jou ook zo is..

  Ik kreeg in de 7e week ook al last van mijn bekken, met name mijn stuitje. Dit is zo erg doorgesudderd, dat ik meteen moest stoppen met werken. Ik ben veel naar de bekkenfysio geweest, maar dat werkte maar even. Nu heb ik een leuk gezond dochtertje van 6 maanden en heb ik nog steeds veel bekkenklachten. Ik heb het werken geprobeerd, maar helaas flink teruggevallen waardoor ik weer thuis zit. In januari begin in met een intensief revalidatietraject.

  Mijn advies;

  Belangrijk is om nu te bepalen hoe je batterij is. Dus, hoelang kan je zitten/ staan/ lopen etc zonder pijn. En zodra je dit weet, je hier strikt aan houden. Ik kan bijv. maar 20 minuten zitten zonder pijn. Dus ik zet een wekker zodra ik ga zitten en na die 20 minuten languit. Schaf een voedingskussen aan en slaap hiermee tussen je benen op je zij. Ook als je op de bank gaat liggen, een kussen tussen je benen. Dit zodat je bekken in de juiste hoek staan. 

  Ik heb nog heeeeeel veel tips. Als je wilt, kunnen we even persoonlijk contact opnemen. Wellicht kan ik je een beetje helpen. Want ik weet hoe je je voelt. 


  Sneeuwwitje
  Bijdrager
  #10272487 Quote

  Wat vervelend voor je!! Vooral omdat de laatste loodjes het zwaarst zijn en je er met je buik nog meer last van kunt krijgen. Jeetje zeg. Ik had en heb er nog steeds last van mede door de bevalling.

  Bekkenbodem therapeut en osteopaat helpen mij goed op weg. Maak elke dag een wandeling al is die maar kort en probeer indien het gaat je rug en benen te trainen door lichte oefeningen te doen. Dit gaf de osteopaat mij als tip.

  Veel sterkte ermee 

  #10272507 Quote

  Bedankt voor jullie reacties en tips! Hier ga ik zeker mee aan de slag 🙂 ik slaap nu met een gewoon kussen tussen mijn bovenbenen en dat helpt helaas niet. Ik heb ook al gekeken naar een voedingskussen, maar er is zoveel keuze dat ik door de bomen het bos niet meer zie! Ik heb nu deze gevonden, leek me wel comfortabel, jullie een idee of dat ook zo is? 

  https://www.bol.com/nl/p/premium-zwangerschapskussen-xl-grijs-gestreept-voedingskussen-extra-gevuld-uitneembare-vulling/9200000122222256/?s2a=#productTitle

  Verder zal ik ook even op zoek of er een osteopaat in de buurt zit hier 🙂 ik woon nogal in the middle of nowhere haha! 

  @wittechocola: die extra tips zou ik heel erg fijn vinden, dus ik neem graag contact met je op. Ik kan via dit forum geen persoonlijk bericht sturen, dus wat is handig? 

  Liefs

  Lees ook: Uitgerekende datum berekenen - handige tool

  Wittechocola
  Bijdrager
  #10272518 Quote

  Stuur me even een mailtje met je 06. Zodra ik die heb, verwijder ik deze reactie

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct