Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Besnijdenis puberzonen

This topic has been reported for inappropriate content

 • Auteur
  Berichten

 • Jolante
  Bijdrager
  #10197259

  Beste medeforumleden, 

   

  Graag wilde ik jullie advies voor een dilemma. Vorige week is een van onze tweelingzonen van 11 jaar oud besneden in Amsterdam omdat hij constant ontstekingen had aan zijn eikeltje. Omdat wij zelf de knoop door hebben gehakt dat wij hem graag besneden wilde hebben wordt er niets door de verzekering betaald. Volgens de verzekering betrof het namelijk een besnijdenis uit hygiënische/cosmetische redenen omdat de ontstekingen het gevolg waren van een reden die wij liever niet zeggen. 

  Onze zoon heeft amper pijn gehad, vorige week donderdag hebben wij de klem verwijderd en het is nu al bijna genezen. Het resultaat is nu al heel mooi. Onze jongen kan het ding nu niet meer doen waardoor zijn eikeltje zo ontstoken raakte en hij voelt zich nu al een stuk beter. 

  Aangezien het resultaat zo goed is hebben mijn man en ik besloten dat wij de rest van onze jongens in huis ook laten besnijden. Wij hebben contact opgenomen met de kliniek en besloten dit in de zomervakantie te laten doen ivm school.  Vandaag zijn wij langs geweest voor een consult en bij Jason kan het ook met een klemmetje en op dezelfde wijze als bij zijn tweelingbroer. Voor onze zoon Tim van 10  is deze klemmethode niet geschikt net zoals bij onze oudste van 15 Bruce en mijn man. De dokter raden ons aan om dit te doen met de vrije handmethode, waarbij een aantal keuzes kunnen worden gemaakt en ook een aantal andere dingen moeten worden gedaan.

  We hebben al besloten dat alle drie strak en laag worden besneden omdat de kliniek deze operatie alleen maar uitvoert. Bij onze tweeling is door de klem ook automatisch hun toompje doorgesneden. Is het raadzaam dit bij de rest ook te doen. Ik ben er zelf een voorstander van, dan heeft iedereen namelijk hetzelfde. Waar wij ook tegenaan lopen is dat zowel Tim als Bruce van de dokter geen schaamhaar mogen hebben. Dit moet dus weg worden geschoren, maar ik vind dit als moeder niet fijn om te doen, maar mijn jongens hebben er geen ervaring mee. Wat zal hier de beste manier voor zijn. Als laatste heeft Bruce tegen de dokter gezegd niet besneden te willen worden. De dokter heeft goed op hem ingepraat en hem heel rustig uitgelegd dat het hygiënischer en mooier is en dat bijna zijn halve schoolklas is besneden, maar wij merken toch dat hij nog erg bang is. Daarmee heb ik dus de volgende vragen:

   

  # Toompje wel of niet doorsnijden. De dokter zegt daarin voor ons geen keuze te kunnen maken.

  # Hoe schaamhaar (laten) scheren Bruce en Tim. Dokter raadt aan dat ik dat doe…

  # Hoe Bruce gerust stellen? Misschien Bruce zo snel mogelijk laten besnijden zoals de dokter zegt.

  Dank voor jullie input.


  Hin
  Bijdrager
  #10197276 Quote

  Dag Jolente, als eerste; weer voorzichtig met je eigen naam en de namen van je kinderen zo openbaar te publiceren, helemaal in jouw specifieke topic. Iets met privacy.

  Dan een paar dingen; als er voor je oudste zoon geen medische noodzaak ik, lijkt het mij dat hij prima zèlf deze keuze kan maken. (Eigenlijk denk ik hetzelfde voor de andere kinderen…) 

  Ik schrik ervan als je zegt dat de arts op hem in heeft gepraat, volgens mij gaat deze arts daarmee ver zijn boekje te buiten!

  Verder; je noemt dat er een reden is dat je zoon van 11 besneden moest worden en dat hij ‘dat ding’ nu niet meer kan doen. Is het niet heel normaal dat een jongen van zijn leeftijd dingen over zijn lichaam ontdekt? En als het iets anders betreft, is het wellicht meer iets voor een gesprek met een psycholoog dan een medisch arts.

  Ik heb verder geen adviezen voor je. Ik zou er nog eens over nadenken…

  #10197306 Quote

  Hoi Jolante,

   

  ik sluit me volledig aan bij de reactie hierboven. Ik schrik eerlijk gezegd best wel van je berichtje. De dokter is inderdaad ver buiten zijn boekje gegaan door op jouw zoon in te praten die duidelijk aangeeft dat hij dit niet wil. Wanneer er geen medische reden is om de besnijdenis uit te laten voeren, zou je deze keuze moeten respecteren. Sowieso gaat de reden van het besnijden van de rest van je zoons totaal aan mij voorbij. 

  Ik hoop dat jullie nog eens heel goed nadenken over deze beslissing. Ik geloof dat er niets mis is met besnijden om medische redenen, maar wel wanneer dit tegen de wil van je kind ingaat en het alleen maar te doen is omdat het mooier is/ze allemaal hetzelfde hebben.

   

   


  IC J
  Bijdrager
  #10198576 Quote

  Wauw. Ik steun je zoon Bruce hier in. Hoe zou jij het vinden om tegen je wil in besneden te worden? Laat je zoons hun eigen keuzes maken zeg. 


  Sylvestertje
  Bijdrager
  #10199062 Quote

  Als er geen medische reden is voor de rest van de kinderen zou ik zelf zeggen dat een besnijdenis niet nodig is. 

  Ik vind het vreemd dat de arts zich hier uitspreekt in een voorkeur. Zeker als er geen sprake is van medische noodzaak.

  Waar ik vandaan kom is besnijdenis niet echt algemeen, bij jullie wel als ik het zo lees. Mijn mening is dat er niet onomkeerbaar aan het licchaam gesleuteld moet worden als er geen medische noodzaak is. Zeker niet bij kinderen. Laat die keuze bij de kinderen zelf. 

  Je zoon Bruce is 15 en heeft hier wat mij betreft zeker een stem in. Het is namelijk wel een echte ingreep die nooit meer terug gedraaid kan worden. Dit gaat verder dan bepalen welke kleren hij wel/niet aanmag. Ik zou het zelfs schokkend vinden als hij gedwongen wordt deze ingreep uit te laten voeren. 

  Ook vanuit hier de stem die zegt denk er heel goed over na. Zeker over de beweegredenen. Dat iedereen hetzelfde is lijkt mijzelf een zwakke motivatie om meerdere personen een medische ingreep (met mogelijk complicaties) te laten ondergaan. Dit kan ook gevolgen hebben voor het latere leven.

  Voor mij zou zeker een factor zijn dat jouw kinderen je het ook kwalijk kunnen nemen als ze later groter zijn. Dat omdat er geen noodzaak was. Waarom is die beslissing voor hen genomen. Ze zijn nu niet oud en mondig genoeg om daar een eigen inbreng in te hebben. Misbruik je positie als ouders niet. 

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct