Ik ga zelf uit van wat de rijksoverheid zegt:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zwangerschapsverlof-en-bevallingsverlof/vraag-en-antwoord/hoe-lang-duurt-zwangerschapsverlof-en-bevallingsverlof
Daar staat hoe je het kan berekenen in verschillende scenario’s, ook met te vroeg en te laat bevallen. Het uitgangspunt is dat je altijd minimaal 16 weken verlof hebt.
Als je het mij vraagt zou ik zeggen dat, stel dat je met 38 weken bevalt, je dus 2 weken zwangerschapsverlof hebt gehad (week 36 en 37). Dat zou neerkomen op 2 weken zwangerschapsverlof plus 10 weken bevallingsverlof, maar je hebt minimaal 16 weken dus heb je nog plus 4 weken extra bevallingsverlof is weer mooi de 16 weken waar je in totaal recht op hebt.
Als de baby te laat wordt geboren kom je op ongeveer hetzelfde uit: bevalling met 42 weken betekent dat je 6 weken zwangerschapsverlof hebt gehad van week 36 tot week 42 en daarna gaan 10 weken bevallingsverlof in wat wederom 16 weken is.
Stel dat je 6 weken voor de uitgerekende datum met verlof was gegaan, dus met 34 weken, en de baby wordt dan te laat geboren, dan heb je langer verlof. Stel je bevalt met 41 weken dan heb je dus 7 weken zwangerschapsverlof en omdat je recht hebt op minimaal 10 weken bevallingsverlof kom je in totaal op 17 weken uit.
Kom je er zo een beetje uit?