Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Bloeddruk eind 2e trimester (27 weken zwanger)

 • Auteur
  Berichten

 • Mientjeeee
  Bijdrager
  #10212833

  Dag allemaal,

  Ik was gisteren voor reguliere controle bij verloskundige. Ik had een waarnemend verloskundige die ik eigenlijk al niet zo prettig vond en die weinig spreekuur doet. Ik kreeg dan ook heel weinig feedback steeds over de controles (ik vind het tijdens controle gewoon heel prettig om te horen hoe alles ervoor staat) en ze maakte ook gewoon wat fouten vanuit mijn dossier. Uiteindelijk ging ze natuurlijk ook mijn bloeddruk meten. Mijn bloeddruk vóór mijn zwangerschap was altijd gemiddeld 120/80. Tijdens elke controle was die steeds ook rond de 120/ 70-80, met een dip 3 weken geleden van 110/70. Gisteren was die ineens 130/80. Ze meette deze al over mijn shirt heen (wat volgens mij niet moet, ik vroeg dat ook nog maar het was prima volgens haar). Ik schrok wel een beetje omdat ik vond dat het wel echt wat gestegen was na de vorige controle, maar zij gaf aan dat ze het altijd vergelijken met de startwaarde van vóór de zwangerschap was en dit dus prima was. Toch zat het me niet helemaal lekker en heb ik aan het einde van de dag nog even gebeld. Haar collega vertelde dat de bovendruk inderdaad wat hoger was dan hiervoor, maar dat het nog prima binnen de normaalwaarden was en van allerlei factoren afhankelijk kan zijn (snel gefietst naar de praktijk, toevalligheid, meetfoutje). Onderdruk was prima volgens haar. Voor nu dus geen verdere acties, over 2.5 week heb ik weer controle. Dit stelde me wel wat gerust, maar toch voel ik me er niet helemaal fijn bij. Ik zit ook nog maar iets af van een hoge bloeddruk (140/90). Ik ben nu bijna 27 weken zwanger maar het laatste trimester stijgt die nog wat dus dan zit ik er zo aan… Dat maakt me wel wat ongerust aangezien de complicaties niet echt prettig kunnen zijn.

  Wat denken jullie ervan? Zijn dit normaalwaarden en maak ik me nergens druk om? Wat is jullie ervaring?


  Muts
  Bijdrager
  #10212837 Quote

  Geen ervaring met bloeddruk bij zwangerschap. Maar wel met bloeddruk algemeen. Maar een bovendruk van 130 kan gebeuren, misschien was het eenmalig? En er zijn heel veel factoren die de bloeddruk op een bepaald moment wat kunnen doen schommelen. Stress is hier 1 van, en als die verloskundige jou al niet zo lekker ligt… 😅 

  Door een shirt heen meten kan inderdaad prima. Zo lang het geen dikke trui is zoals bij een hoodie enzo.

   

  Ontspan! Geniet! En wacht de volgende controle rustig af 🙂 


  Tulipaa
  Bijdrager
  #10212843 Quote

  Klinkt prima hoor. Dat dipje is normaal tijdens je zwangerschap en je bloeddruk varieert de hele dag. Bovendien begon je met 120/80 en zit je daar beide nu maar 10 boven, dat is minimaal. 

  Ik kwam van 95/58 en zit inmiddels op 130/80 met 40 weken. Voor mij is dit aan de hoge kant, maar jij hebt meer marge omdat je hoger gestart bent. Ze houden dat bij mij in de gaten, maar is nog steeds prima. Ze meten hier trouwens ook altijd over mijn shirtje heen hoor.

  Lekker genieten idd en je er niet te druk over maken! 


  WR
  Bijdrager
  #10212855 Quote

  Klinkt voor mij ook niet gek. Bovendruk is heel makkelijk te beïnvloeden door drukte/stress. Je onderdruk is hetzelfde als de andere keren dus geen zorgen! ☺️


  Sannnnn
  Bijdrager
  #10212857 Quote

  Je hoeft je echt geen zorgen te maken. Ben zelf verpleegkundige dus meer zelf ook regelmatig een bloeddruk bij anderen.

  De perfecte bloeddruk is 120/80 dus als je nu op 130 zit is echt niets om je druk om te maken. Het is ook een moment opname, je voelt je al niet fijn bij deze verloskundige kan zomaar zijn dat je dus wat spanning had en dat hij daarom wat hoger is dan je gewend bent.

  Ook over je shirt heen de bloeddruk meten is geen probleem.


  Mientjeeee
  Bijdrager
  #10213267 Quote

  Bedankt voor jullie berichtjes! Zo te lezen dus gewoon prima, daar houd ik me dan aan vast 😊 Zal de volgende controle wel even vragen hoe en wat. Dan heb ik gelukkig ook een verloskundige die ik al vaker gezien heb en die ik erg prettig vind, dat scheelt ook wel denk ik.

  Lees ook: Uitgerekende datum berekenen - handige tool

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct