Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Bluh Schoonmoeder Alle Cliches Zijn Waar

 • Auteur
  Berichten

 • Noorasiem
  Bijdrager
  #10197677

  Goedemorgen! 

  Ik wil even zannike over mijn schoonmoeder. Godsamme wat een vrouw is dat joh. 

  Ja ze is heel lief en zorgzaam maar kan ook heel sneaky haar opmerkingen plaatsen. 

  Gelukkig zie ik haar niet zo veel. Ik werk vaak in de avonden en 1x in de week gaat mijn man met onze dochter van 6mnd daar eten. En om t weekend als ik een slaapdienst heb gaat hij daar ook vaak heen. Maar afgelopen week was ik ziek en mochten we allemaal komen eten. Heel fijn natuurlijk. Onze dochter was op kdv geweest en al beetje moe. Als zij er is dan wordt alles uit de kast getrokken heel lief. Maar er wordt ook constant iets met haar gedaan en niet op een rustige manier. Er wordt gezongen met daar de bij behorende dansjes, als ze op de grond bezig is wordt er aangemoedigd om al te gaan kruipen als ze naar bed moet en ze huilt dan wordt er uren met haar rond gesjouwd. 

  Terwijl ik dan zeg laat haar even huilen. Ze hoeft nog niet te kruipen laat haar even rustig spelen na t kdv als ze moe is.  Oo maar ze is niet moe hoor kijk maar zegt schoonmoeders dan. Nee joh ik ken mijn kind totaal niet!  Jij kent haar veel beter en zal ook niks aannemen van haar eigen moeder. Mijn man zegt t ook maar is wat makkelijker. 

  Ook als ik uit mijn slaapdienst kom en mijn dochter is man zijn bij hun rij ik er ook heen omdat ik graag mijn dochter wil zien. Maar mijn schoonmoeder geeft haar niet zomaar af hoor. Vorige keer heb ik haar gewoon uit der armen bijna moeten trekken. Mijn moeder zou dat nooit zo doen. Die zou zeggen oo kijk mama is er weer ga maar lekker knuffelen. 

  Mijn schoonmoeder zegt ook vaak hoe haar kleinzoon is die is 10mnd. Oo maar hij is al 3 uur wakker hoor. Oo maar hij laat goed zien Wanneer hij moe is. Hij drinkt zijn flessen wel leeg en wordt niet iedere nacht nog wakker. Heel fijn mijn dochter is niet mijn neefje mijn dochter is 4mnd jonger. 

  Haar eigen dochter zegt ze dan. Ja … heeft altijd alles zo goed geordend de luiertas de hapjes etc etc. Nee want ik heb dat niet?  

  Ik krijg steeds meer een hekel aan haar. Als ze mag oppassen en wij geven hun een briefje met de dingen erop. Hoor ik achteraf dat ze dingen anders gedaan hebben. Ik vraag dan waarom maar dat s niet duidelijk. Ik heb vorige keer gezegd als ze vaker wilt oppassen zou ze toch echt in grote lijnen de zorgbehoefte van mijn kind moeten na streven. Mijn man vond mijn reactie wat overdreven. Want ze bedoeld t toch goed. Uh ja maar goede bedoelingen betekent niet dat t ook goed is. 

  Binnenkort gaan wij een weekend met hun weg. Ik heb hier zo geen zin in. Met 6 volwassenen en 2 kleintjes. Bang dat de bom barst dan.  Heb dit ook uitgesproken naar mijn man. Maar ik snap dat t voor hem ook niet leuk is om zulke dingen over zijn moeder te horen.  

  Waarom hebben schoonmoeders naar vrouwen een dikke vette plank voor hun kop en willen zee hun eigen opvoedtechnieken doordrammen?!? Zucht 

   

  Okee genoeg geklaagd 

  #10197681 Quote

  Alleen daarom al ben ik blij dat ik geen contact heb met mijn schoonfamilie. 

  Sommige dingen zou ik gewoon wat meer laten rusten. Een oor in en het andere oor uit. Dingen waar je dochter echt behoefte aan heeft zou ik duidelijk communiceren. Probeer open dat weekend in te gaan. Als je dat niet doet, dan gaat zeker de bom barsten. 

  Lang leve de schoonloeders!

  Veel succes


  Roze Wolkje
  Bijdrager
  #10197693 Quote

  Ik begrijp wat je bedoelt. Mijn dochter is bij m’n schoonmoeder als ik werk. Soms als ik haar kom brengen wil ze dr meteen al overpakken. Terwijl ik gewoon rustig met haar naar binnen wil om haar jas uit te doen enzo. Ze doet al meteen zo druk ook op de vroege ochtend en ik zie m’n dochter bijna denken, oma doe ff normaal. 

  Vaak als ik haar kom halen ligt ze nog te slapen dus wacht ik tot ze wakker is en dan kan ze meteen bij mij aan de borst drinken. Die paar minuten van uit bed halen en luier verschonen is meestal ff huilen maar zodra ze voeding krijgt is dat over. Als m’n schoonmoeder dan hoort dat ze ff huilt komt ze naar boven om gek en druk te doen. Dan denk ik ook, doe dat ff niet, ik kan zelf m’n kind wel stil krijgen en anders huilt ze maar ff. 

  En als ik iets zeg dat m’n dochter bijv rode billetjes heeft van de ontlasting dus dat er bij elke schone luier ff wat op gedaan moet worden, krijg ik bij het ophalen te horen dat t wel meevalt want vroeger stond ze bij haar zoon met de föhn erboven om t droog te krijgen omdat het helemaal stuk was. Dan denk ik ja dat wil ik graag voorkomen. En wat moet ik met die informatie. 

  En zo zijn er nog veel meer dingen waar ik me aan irriteer. M’n eigen moeder woont helaas te ver weg anders had ik haar daar heen gebracht. Maar merk ook echt een wereld van verschil tussen hun. Heb ook al meerdere keren tegen m’n schoonmoeder er iets van gezegd als ik iets niet leuk of goed vind gaan. Was ze laatst helemaal overstuur omdat ze het idee had dat ze het niet goed deed. Pfffff. Ik weet wel dat ze dr best doet en t allemaal goed bedoeld maar soms word ik echt knettergek van al die dingen. 

  Zo ik heb ook weer genoeg geklaagd,  en helaas ben je dus niet de enige met een schoonloeder. 


  Gerako
  Bijdrager
  #10197705 Quote

  Heeeeeeel herkenbaar! Mijn schoonmoeder zou om de week 1 dag gaan oppassen, maar na 3x hebben mijn man en ik besloten dat niet meer te doen. 

  Ze doet niet anders dan constant gekke geluidjes, liedjes zingen, prikken in zijn buik etc om hem te laten lachen. Maar uren achter elkaar is nogal vermoeiend…. wakker tijd doet ze ook niks mee, ze houdt hem gerust 4 uur wakker, waardoor wij als we thuis kwamen een baby hadden die helemaal overstuur was omdat hij zo kapot was. Even rustig met hem zitten en met rust laten doet ze niet. Zelfs niet nadat we dit aantal keer met haar besproken hebben. 

  Kregen ook constant commentaar dat ik maar snel moest stoppen met bv, veel te onhandig. De kleine kreeg niet genoeg binnen (onzin) en haar zoon was zelf ook met de fles groot geworden. O en dat ik de kleine altijd zo donker kleed, dat paste niet bij hem (hij heeft wel 1 zwart shirtje…). En ook al was het zo, bepalen we zelf wel toch?

  Een dagje ‘oefenen’ met mijn man hielp ook niet. Hij deed niet anders dan zeggen: mam laat hem nou even, mam hou nou even op etc. 

  Ze is altijd al heel druk, praat aan 1 stuk door  en hoort ook nooit wat je zegt. Maar we hadden gehoopt de ze met de kleine wel wat rustiger zou zijn….

  Zo, ben ik het ook weer even kwijt haha


  Fleurol
  Bijdrager
  #10197708 Quote

  Er zit maar 1 ding op: allemaal executeren.


  Kindersuprise
  Bijdrager
  #10197725 Quote

  Wat vervelend dat je schoonmoeder jouw opvoeding niet overneemt. Dat lijkt me ook erg frustrerend. Ze lijkt me wel helemaal gek met haar kleinkind. Misschien eerst even met je man op 1 lijn zitten wat betreft wat jullie echt belangrijk vinden waar ze rekening mee houdt en welke dingen je ook gewoon even door de vingers kunt zien omdat het gewoon 1 avondje is bij oma. Daarna samen echt even een gesprek met oma voeren waarin je niet met een vingertje wijst maar ook benadrukt dat het zo fijn is dat ze zo gek is met jullie dochter maar dat er bepaalde dingen zijn die jullie echt belangrijk vinden en misschien anders zijn dan zij het zou doen, maar dat je wel verwacht dat zij zich aanpast. 

  Ik herken het gelukkig niet. Tuurlijk krijgt zoonlief veel meer snoepjes en sapjes bij oma en slaapt ie soms per ongeluk toch maar 1x in plaats van 2 en issie de volgende dag vermoeid, maar dat soort dingen laat ik los. Het is maar 1 dagje en zoon vindt het geweldig daar. Soms ook even kijken wat echt belangrijk is.

  #10197740 Quote

  Daarom ben ik blij dat we niet meer in de buurt wonen. We hebben onze oudste wel opgevoed toen ze nauw betrokken waren. Tuurlijk was het fijn om je kind naar een ‘veilige’ en ‘vertrouwde’ plek te brengen, maar dat was dus niet altijd zo in de praktijk. 

  Toen ik in de gaten had dat er gewoon niet goed werd geluisterd naar hoe ik het wou, en dat ze toch zo arrogant waren om dingen op hun manier te doen, mijn moederschap steeds in twijfel werd getrokken, de discussies nooit in het belang van mijn kind waren, was ik het zo zat dat ik rigoreus besloot om veel minder te werken. Ik heb nu ook zo min mogelijk contact met ze. Het was m’n beste besluit ooit. Ik heb zo’n nare smaak daaraan overgehouden, dat ik alles doe om m’n kinderen zoveel mogelijk zelf op te voeden en heel duidelijk te zijn naar oppassers, zonder boos of gefrustreerd te worden. Goed voorbereid zijn, je spullen op orde en er vooraf veel over praten en uitleg geven. Soms gaan dingen toch weer anders, soms moet je je erbij neerleggen omdat een kind nu eenmaal geen robot is.. tussen ons en mijn ouders gaat dit gewoon goed, zij luisteren en vragen ons hoe en wat, daar kan ik ze zo om waarderen. Maar, om tot dit punt te komen hebben we ook de nodige discussies gehad. Achteraf kunnen we erom lachen, bijvoorbeeld toen ze met een zelfgemaakt middeltje kwam waarvan ze heilig overtuigd was dat het eczeem weg zou gaan, ik haar met tegenzin het voordeel van de twijfel gaf en het probeerde, we de volgende dag naar de dokter moesten omdat onze zoon er heftig op had gereageerd. Gelukkig is het toen snel goed gekomen maar ik was in alle staten natuurlijk. Nu bemoeit ze zich niet met dat soort dingen en laat ze het aan ons over. 

  mijn ervaring is dat het vanaf zo’n 2 jaar makkelijker wordt, ook met de omgang tussen ouders en oppas, omdat een kind dan geen last meer heeft van sprongetjes, tanden/kiezen, kan lopen en heel goed kan aangeven wat het wil. 

  Geef je schoonmoeder duidelijkhuid, zonder haar te kwetsen.. Neem hier de tijd voor, zie het als investering in jullie langdurige relatie. Betrek haar bij de opvoeding maar geef duidelijk je grenzen aan. Het is eigenlijk ook wel heel erg leuk dat ze zo enthousiast is.. 

  succes! 


  BabyKoot
  Bijdrager
  #10197780 Quote

  Als ze ‘mag’ oppassen.

   

  nou dan is het toch heel simpel. Als ze het niet goed genoeg doet, dan laat je haar niet meer oppassen. En dan zou ik er ook meteen niet meer gaan eten, want zo te horen werkt dat ook niet. 

  Je kan natuurlijk ook denken hoe fijn het is dat ze dit voor jullie willen doen. En dat jullie kind een band met ze kan opbouwen is natuurlijk ook hartstikke leuk. 

  En ja, ik ben ook wel eens boos geweest op mijn schoonmoeder en heb ook regelmatig boos tegen mijn man staan verkondigen dat ze dit echt niet zo kan doen. Maar ik ben vooral dankbaar dat ze er zijn voor ons en onze kinderen, want ze hoeven dit niet te doen. Wij zijn niet degene die hen een gunst verlenen, omdat ze hun kleinkinderen mogen zien. 

  En de andere kant ken ik ook, want mijn ouders hebben die band niet met mijn kinderen en dat vind ik vooral een gemis. 

   

   

   

   

  #10197844 Quote

  Ik ben daarom ook blij dat mijn schoonmoeder niet oppast op mijm dochter. Lijkt allemaal zo leuk, maar dat is het vaak niet. Mijn dochter gaat 1-2 dagen per week naar het kinderdagverblijf en daar wordt wel geluisterd naar wat ik wil voor mijn kind. 

  Idd, als het je niet bevalt.. je hebt toch de keuze om een andere mogelijkheid voor opvang te kiezen?? Lekker naar het kinderdagverblijf/gastouder brengen. Niks mis mee en ook erg leuk als je kindje wat ouder is.. is echt goed voor ze, leeftijdsgenootjes om zich heen!!

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct