Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

BMI en pcos

 • Auteur
  Berichten

 • Seerte
  Bijdrager
  #10201307

  goededag iedereen

  Ik stel deze vraag uit nieusgierigheid. Toen ik wist dat ik pcos had wou ik het op een natuurlijke manier verhelpen.

  Ik ben 1.60m en was 82kg. Bmi dus 32. Nu ben ik nog steeds 1.60 maar 71.5kg dus bmi is 27.9. Ik heb nog steeds een overgewicht maar had verwacht met 10kilo lichter de pcos wat minder zou zijn. Vrijdag bij de gyn telde ze meer dan 20 follikels aan 1 stok. Het lijkt alsof het erger wordt en begin ik nu wel te twijfelen of ik ooit van pcos af kom. Zijn er vrouwen die minder follikels hadden na het afvallen en wat je bmi toen is geworden?


  Meisjelief
  Bijdrager
  #10201344 Quote

  Ik ben nu onder behandeling van een hormoonadviseur voor mijn pcos. Het lukt mij nog niet echt om af te vallen, maar krijg wel super goede tips. Ik smeer nu progesteron creme en gebruik supplementen, waardoor mijn pcos steeds beter onder controle lijkt. Mijn cyclussen zijn nu een stuk beter, ik voel tegewoordig mijn eisprong en zit beter in mijn vel. 

  Misschien heb je er iets aan 😉


  ElsieJoy
  Bijdrager
  #10201514 Quote

  Ik had een BMI van 26.5 (ben trouwens ook 1m60) toen ik begon met mijn dieet (wat zich overigens niet alleen op afvallen richt) voor PCOS, inmiddels 25.5 en mijn cyclus is in elk geval duidelijk beter geworden. Aan echo beelden heb ik niet zoveel in de zin van hoeveel follikels erop zaten, bij mij groeiden er meestal 1 of 2 uit tot zo’n 4-7 cm en veroorzaakten dan pijn en maakten de rest van de eierstok praktisch onzichtbaar. Op de andere eierstok zaten er dan zo’n 10 kleintjes, maar de echos waren bij mij vooral om die grote cystes te diagnostiseren, dus weet ook niet of dat een representatief moment in mijn cyclus was.

  Maar met mijn dieet ben ik naar BMI 25.5 gegaan (geen schokkend verschil in gewicht dus) (hoewel ook buikomvang van 83 naar 76 cm). Ik ben vooral meer gaan opletten dat ik echt veel vezels en eiwitten eet, een zo laag mogelijke glycemische lading en voldoende omega 3 vetzuren eten/slikken en juist opletten met hoeveel omega 6 ik binnenkrijg. Verder extra gaan bewegen (vooral ook voor spieropbouw) en verplicht elke dag dat het kon eventjes rond het middaguur naar buiten voor de vitamine D. Mijn cyclus ging van 36-58 dagen naar 29-32 dagen en geen pijn meer gehad door cystes. 
  Of er wel echt een eisprong heeft plaatsgevonden weet ik niet, heb in 2 van die kortere cycli niet mogen klussen vanwege andere complicaties die zwangerschap nog onwaarschijnlijker maakten dan de PCOS) en het is ook niet gemonitord met echos ofzo. 

  Ik weet natuurlijk niet hoe je aan het afvallen bent, maar hoewel je cyclus beter zou moeten worden als je afgevallen bent, kan het ook zijn dat het afvallen zelf je lichaam even in een soort van ‘hongersnood’modus zet als het te snel gaat, en dus juist even een slechtere cyclus geeft. (Andere lichaamsfuncties zijn voor jouw overleven immers ff belangrijker voor het lichaam dan voortplanting, vanuit de natuur gezien, jij mag er uiteraard anders over denken.) Maar dat zou weer bij moeten trekken als je op gewicht gaat blijven (al zou ik nu inderdaad nog even door proberen te gaan met afvallen tot je onder of dichter bij die 25 zit).
  Men zegt dat BMI 29 een soort van magische grens is waarbij je PCOS erger/minder erg wordt (afhankelijk van welke richting je die grens ovre gaat natuurlijk). Maar het verschilt echt heel erg per persoon waar die grens precies ligt, en waarschijnlijk hangt het meer af van een vetpercentage dan van het gewicht op zich, maar dat is natuurlijk wel weer moeilijker te meten. 


  Seerte
  Bijdrager
  #10202004 Quote

  @Meisjelief wat houdt zo een progesteron creme in dan?

   

  @ElsieJoy mijn dieet bestaat uit koolhydraat arm eten. Met extra veel groente en eiwitten. Mijn cyclus is tussen de 24 en 35 dagen. Volgens de gyn is dat al aardig regelmatig. Maar ik hoopte dat door het afvallen toch wat minder follikels zouden groeien. Ik probeer ook zeker nog meer af te vallen mijn doel is om een bmi te krijgen van 20. 


  IC J
  Bijdrager
  #10202006 Quote

  Ik zou eerder naar je buikvet/tailleomtrek kijken dan naar BMI. BMI kan nog best verradelijker zijn. Succes met afvallen in ieder geval 🙂


  Seerte
  Bijdrager
  #10202016 Quote

  Mijn taille is van 98 naar 76 gegaan. En me vetpercentage is ruim 5% gedaald. Zou dat echt invloed hebben op pcos? Ik dacht alleen bmi

  Lees ook: Wanneer ben ik vruchtbaar? - Handige rekentool

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct