Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Borstvoeding & anti-conceptie & wanneer een 2e?

 • Auteur
  Berichten
 • #10305012

  Hallo,

  Voordat de kleine er was hadden we een goed seksleven, we waren allebei tevreden, maar sinds de kleine er is ondervinden we verschillende problemen.

  In het begin vond ik het eng en spannend om seks te hebben, vanwege de hechtingen en hoe ‘anders’ het zou voelen. Over deze drempel ben ik  heen, maar nu zitten we vast bij het volgende punt; het condoom. Condoom is voor ons absoluut ongemakkelijk en ook onveilig; het is al een paar keer gescheurd, voor mij kan de wrijving voelen alsof het binnen snijdt als papier over je vinger (ja echt!), ook al gebruik ik veel glijmiddel en mijn man krijgt spontane moodswings van het onhandige ding. We kunnen ook geen condoom vinden die wijder is, blijkbaar is het een soort standaard maat in Nederland (51mm). Voor ons is dit ietwat vreemd, want toen we woonden in Noorwegen hadden ze hier wel verschillende maten in.

  Nu zijn mijn man en ik op zo’n punt dat we wel intens kunnen genieten van ons ‘momentje’ maar het condoom verpest gauw onze sfeer. Het is een standaard cirkel geworden en ik word daar best verdrietig van (en hij ook!). Mijn man probeert me over te halen om toch zonder te doen met een morning after pil erachteraan, maar dat voelt voor mij onethisch en vind ik het bovendien geen oplossing.

  Uit frustratie riep hij eens zichzelf te willen steriliseren, maar ik zou graag weer zwanger willen worden op de natuurlijke manier. Wanneer die 2e komt is ook al een discussie tussen ons. Hij wilt -nu- beginnen aan een 2e en ik vind het eng om vroeg aan een zwangerschap te starten, aangezien er geboden word je lichaam tijd te geven om te ontzwangeren. De kleine is bijna 5 maanden.
  Ergens spreekt het me aan om 2 kleine zo kort op elkaar te hebben en anderzijds ben ik bang dat ik te kort schiet als moeder naar beiden (handenvol). Wij hebben namelijk ook een hond van 1 jaar oud, een Tatra (een Poolse berghond van circa 60kg), dat zelf een kind is in haar ontwikkeling. 

  Ik zou voor een spiraal willen kiezen, maar wegens het coronavirus stel ik deze ingreep liever uit. Dus ik bedacht Dan maar aan de pil en houd het als verrassing voor mijn man 🙂 Vandaag de dokter gesproken via de telefoon en hij legde 2 verschillende pillen voor; de minipil of combinatiepil. Hij zei hierbij dat de minipil onvoldoende bescherming biedt en dat wij dus alsnog een condoom moeten gebruiken. Ik legde ons probleem uit en toen zei de dokter stom dat ik mijn man maar uit bed moest houden tot ik klaar ben met geven van borstvoeding.
  Combinatiepil dus, en ben ik gewaarschuwd voor het risico dat de borstvoeding terug kan lopen. Slik. Tja, ik schuif het risico van me weg; wie weet heb ik er nergens last van? 

  Ik haal het doosje op, ethinylestradiol/levonorgestrel Mylan. Toch zat het me niet lekker en besloot te Googlen (altijd een goed idee..). Buiten om dat ik inderdaad vind bij gepubliceerde onderzoeken dat bij de helft van de borstgevers de kwaliteit en hoeveelheid borstmelk omlaag gaat, kom ik dit ook tegen; vrouwen die depressief worden, vrouwen die libido verliezen, vrouwen onder de pukkels, vrouwen met moodswings, paniekaanvallen. Jezus.
  Dit is óók geen oplossing!!

  Borstvoeding geven is een must voor ons beiden, we hebben niets tegen de flesvoeding, maar onze kleine reageert hier heftig op. Toen ze een maand oud was gaven we fles als bijvoeding, omdat ze nog steeds erg geel was (150 was de gehalte). De geelheid trok goed weg, maar ze kreeg veel buikklachten. De fles was de boosdoener. Wekenlang huilen, buikpijn, geen ene poepluier en amper slaap. Na een bezoek bij de osteopaat is het ons duidelijk wat er aan de hand was. Nu met enkel borstvoeding heeft ze eindelijk rust en regelmaat. 

  Dus..

  Condoom is geen optie

  De pil is geen optie

  Spiraal is nu geen optie

  Sterilisatie is voor mij nu geen optie

  en tot slot… wanneer een 2e kindje? alles heeft voor- en nadelen.
  Ik weet zeker dat ik een 2e wil, maar wanneer? Mijn moeder koos bewust om 3 jaar te lassen tussen ieder kind, maar dat vinden wij te lang. 
  Als we nu aan een tweede beginnen, dan kan ons seksleven weer bloeien en na de geboorte van de 2e sta ik wél open voor sterilisatie (al vraag ik me af wat dat doet met zijn libido).
  Wat zijn jullie meningen? en ervaringen? betreft een 2e kindje, seksleven na het krijgen van een kleine en anti conceptie zoals sterilisatie en de pil?

  Dank je voor het lezen en ik kijk uit naar de reacties,

  liefs.

  #10305047 Quote

  Na mijn eerste heb ik de minipil gebruikt. De huisarts zei tegen mij dat dit wel gewoon een goede bescherming biedt en heeft geen invloed op de borstvoeding. 

  Wij hebben de 2e ook snel na de eerste gedaan. Toen mijn oudste 9 maanden was, was ik net zwanger vam de tweede. Ik vind het heerlijk dat ze zo dicht op elkaar zitten. Er zit dus 17 maanden tussen.

   


  Klijn
  Bijdrager
  #10305061 Quote

  Ik heb zo’n 11 jaar de combinatiepil geslikt zonder al die bijwerkingen hoor. Ik zeg absoluut niet dat het onzin is, maar het hoeft niet zo erg te zijn als het lijstje het doet voorkomen!

  Verder: het is al even geleden, maar mijn verloskundige vertelde ook dat de minipil wel degelijk geschikt is als voorbehoedsmiddel, zonder extra maatregelen. Ook een stuk beter dan de combinatiepil, inderdaad, als het gaat om borstvoeding geven. Ik heb dan weer wel gehoord dat sommige vrouwen alleen maar lopen te rommelen met de minipil, bijvoorbeeld langdurig bloedverlies e.d….

  Als je nog niet wilt beginnen aan een tweede, zou ik toch voor een van deze twee gaan voorlopig.


  Dpl
  Bijdrager
  #10305083 Quote

  Wat jammer dat je dokter je geen goed advies heeft gegeven. 
  De minipil is gewoon betrouwbaar. Wel moet je deze ‘netjes’ slikken, altijd op hetzelfde tijdstip. Maar als je dat doet is deze gewoon betrouwbaar. En heeft bij de meeste vrouwen geen invloed op de borstvoeding. Een enkeling merkt terugloop van de productie, maar mocht dat zo zijn kan je stoppen met de pil en komt je productie gewoon weer terug. 

  #10305132 Quote

  De bijwerkingen van de pil die je hebt heb je bij iedere pil. Niet teveel zorgen om maken.

  wat betreft het weer zwanger worden; ik zou sowieso wachten tot je kind 9 maanden is, dan ben je pas voldoende ontzwangerd 


  CvB
  Bijdrager
  #10305216 Quote

  De minipil is zeker wel betrouwbaar, als je hem maar juist slikt! 

  Alle pillen kúnnen bijwerkingen hebben, maar dat is voor iedereen anders. Iedereen reageert er anders op.

  Ik heb na mijn eerste kindje 2 maanden borstvoeding gegeven. Maar dat ging heel niet lekker, dus overgestapt op flesvoeding. Ik wilde de eerste 3 maanden na de bevalling sowieso geen anticonceptie slikken omdat ik wildr weten of mijn lichaam weer uit ziczelf weer regelmatig ongesteld kon worden. Na 4 maanden was ik weer regelmatig ongesteld geweest (keurig elke 4 weken) en ben ik weer begonnrn met de combinatiepil. In die 4 maanden met condoom gevreeen maar dat was voor ons oom echt niet fijn, precies wat jij zegt!!! Heel herkenbaar. Dees altijd pijn bij mij en voor mijn man knelde het vaak af. Uiteindelijk hebben we online wel ckndokms gevonden (mysize) die voor hem goef zaten en toen ging het wat beter, maar alsnog was het veel gepruts! Ik wilde daar dus ook gauw vanaf.

  Na een paar maanden de combinatiepil geslikt te hebben, weer gestopt en binnen 2 maanden was ik zwanger van mn tweede kindje. (leeftijdsverschil is 21 maanden)

  Bij mijn tweede kindje geen borstvoeding gegeven. Precies 6 weken na de bevalling was ik weer ongesteld. Dit ook weer 3 maanden afgewacht (in de tussentijd weer dat gepruts met condooms) en na 3 maanden een regelmatige cyclus opnieuw begonnen met de combinatiepil. 

  Die slik ik nu dus nog steeds. Gaat goed en is betrouwbaar. Maar ik merk wel dat ik, sinds ik de pil weer slik, veeeeeel minder zin heb in seks en mijn libido is erg laag. Komt echt door de pil. Wij willen in de toekomst graag nog een 3e kindje. Dus ik neem de ‘bijwerkingen’ maar even voor lief, want dat 3e kindje heb ik liever pas over 2 jaar en niet al over 9 maanden haha.. heb handen vol nu met 2 kleintjes! Daarna staan wij ook zeker open voor sterilisatie. 

  Dus je moet, linksom of rechtsom toch íets kiezen. Geen enkele keuze is perfect maar denk er samen goed over na wat voor jullie werkt!

  Lees ook: Relatie na de geboorte van je kind

  Eikeltje
  Bijdrager
  #10305219 Quote

  Hoi! Wat een keuzes allemaal hé?! Wanneer de mogelijkheden die je noemt qua anticonceptie geen optie zijn zou je altijd kunnen kijken of ladycomp of Natural Cycles een alternatief voor je is.

  Bij ons zit er 21 maanden tussen de kindjes, goed te doen vind ik maar dat is natuurlijk heel persoonlijk en afhankelijk van diverse factoren

  Succes! 

  #10305320 Quote

  Allemaal heel erg bedankt voor de reacties! Ik heb er veel aan gehad, dit was heel behulpzaam 🙂

  Ik ken mijn dokter niet zo goed (sinds 2 maanden bij deze huisarts), maar weet van anderen dat het geen vriendelijke vent is.
  Vanochtend opnieuw gebeld voor de minipil en heb enkel de assistente gesproken, dat was fijn. Vanmiddag haal ik het op. 

  Ik haal opgelucht adem bij dat mijn lichaam echt de 9 maanden nodig heeft om te herstellen.. dus ik kan de keuze voor een 2e even wegleggen. Ik twijfelde ontzettend.

  Ik zal onderzoeken naar natural cycles en ladycomp.

   

  Hartstikke bedankt allemaal! Dit was heel behulpzaam!

   


  Sylvestertje
  Bijdrager
  #10305613 Quote

  Ik heb zelf borstvoeding gegeven (bijna 14 maanden) ik werd pas na het terugbrengen naar 1 voeding ongesteld (dat was met 13 maanden). Voor mij werkte de BV dus wel goed als een natuurlijke anticonceptie. Ik was vroeg weer toe aan een tweede, maar wilde er de borstvoeding niet voor opgeven. Heb geen voorbehoedsmiddel gebruikt omdat ik zelf niet wilde ‘ontpillen’.

  Let wel op het geven van borstvoeding is geen garantie dat je niet zwanger kunt raken. Maar bij mij heeft het de eisprong succesvol onderdrukt.

  Ook nu pas mijn 2e ongesteldheid gehad (cyclus van 48 dagen) er was nog prolactine gemeten in het bloed wat de eisprong waarschijnlijk nog heeft uitgesteld. Wij willen wel weer zwanger worden nu :). 

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct