Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Brief UWV – 13 weken zwanger

 • Auteur
  Berichten

 • KGH
  Bijdrager
  #10419358

  Ik heb mij met 7 weken ziek moeten melden omdat het mij niet meer lukte om zelfs vanuit huis te werken. Ik gaf tot vorige week extreem veel over (meerdere keren per uur) en kreeg ook andere klachten waardoor ik bijna of flauwval als ik te lang sta (dankzij een lage bloeddruk) en lopen enorm veel pijn doet, zo erg dat de trap op en afgaan niet meer kan of durf. Dit omdat ik bang ben om te vallen als er niemand is. Ik geef nu ongeveer 10 keer over per dag, dus hier zit vooruitgang in. En ik heb een afspraak bij de fysio voor mijn rugklachten/bekken. Ik lig eigenlijk al 7 weken in bed of op de bank (ik ben 13 weken). Ik heb een zoontje van 2 jaar die wordt enorm goed opgevangen door de ouders van mij en mijn man. Ik mis het enorm dat ik nu niet meer als vanouds kan spelen met mijn zoontje. Dit doet mij enorm veel verdriet. Ook heb ik mij ziek moeten melden op werk en eerder dan ik wilde verteld dat ik zwanger was. Mijn werkgever was ook heel lief hierover en toont veel begrip. Toch voel ik mij erg schuldig, omdat ik zelf ervoor heb gekozen om zwanger te worden. Maar bij mijn eerste kon ik wel gewoon 100% blijven werken. Ik had gehoopt bij de 2e ook.

  Voor ik de brief kreeg van het uwv heb ik meerdere malen gevraagd aan de verloskundige wanneer ik mij weer beter ga voelen, om weer alles te kunnen doen. Zij geven aan dat ik mij eerst moet richten op thuis en daarna pas op werk.

  Nu heb ik een brief gehad van het uwv i.v.m. ziektewet van mijn werk. Nu ben ik hier echt een onbekende in, omdat ik voorheen nooit echt ziek was en anders zodanig snel weer op de werkvloer. Nu zou ik natuurlijk maar wat graag weer willen werken als dit mij zou lukken, omdat mijn werk en collega’s heel leuk zijn, maar ik vraag mij af hoe dit nu gaat. Heeft iemand hier ervaring mee of hoe dit verloop gaat? En vooral de vraag en tips hoe jullie hier mee om zijn gegaan om alles zo goed mogelijk te bevorderen.

  Zelf ben ik namelijk een beetje bang voor een terugval. En ik wil juist zo snel mogelijk weer de oude worden voor ons gezin en ook mijn werk.


  CoVo
  Bijdrager
  #10419367 Quote

  Wat vervelend voor je zeg! Klinkt helemaal niet prettig en ik hoop dat je situatie snel verbetert!

  V.w.b. het UWV, dat is niet iets om je zorgen over te maken hoor. De reden dat zij in beeld komen, is omdat je werkgever wordt ondersteund in uitbetaling door het UWV tijdens zwangerschapsverlof en ziekte. Wanneer jouw ziekte te wijten is aan je zwangerschap, heb je recht op een ziektewetuitkering, van 100%. Ze zullen je misschien wat vragen stellen en je verloskundige en/of huisarts willen spreken.

  Maar voor jou blijft de belangrijkste taak om te herstellen. Je verloskundige en/of huisarts is in deze de specialist die jouw begeleidt.

  Zie het meer als een formaliteit, waarbij ze het beeld goed compleet moeten krijgen. Zodat jouw werkgever straks de uitkering voor jouw loon kan ontvangen.

  Heel veel succes!


  BenB
  Bijdrager
  #10419394 Quote

  Over het UWV geen zorgen maken hoor! Je werkgever dient je na 4 dagen officieel ziek te melden. Dat heeft je werkgever dus gedaan. Er moeten papieren in worden gevuld om te kijken wat het probleem is en wat het plan gaat worden voor de komende tijd. Het zijn gewoon wat dingen die moeten gebeuren.  Verder kan niemand zeggen wanneer je je beter gaat voelen. Ik heb beide keren tot aan de bevalling overgegeven. Anderen gaan fluitend hun zwangerschap door.


  GebruikerSN
  Bijdrager
  #10419407 Quote

  Geen zorgen inderdaad! Ik heb me bij m’n eerste ik ziek moeten melden, was ook erg misselijk (maar ik geloof dat jij het nog erger hebt.. arme jij..) en kreeg medicatie waardoor ik geen auto mocht rijden. Ik moest een uur rijden naar werk en voelde me vreselijk, dus in goed overleg ziek gemeld. Daarna nog een tijdje op 50% gewerkt, het was gewoon niet anders. Toen voelde ik me heel schuldig, nu ik erp terug kijk was het gewoon wat het was en kon ik daarna weer prima mezelf laten zien zoals ik ben als werknemer. Enige consequentie van de UWV melding was dat ik met 34 weken met verlof ‘moest’ ipv tot 36 weken door. Maar dat kun je niet voorkomen. Neem je tijd om te herstellen, oh en heb je al gevraagd om het medicijn metoclopramide? Heb ik via een vriendin die huisarts is doorgekregen en zorgde ervoor dat ik bij m’n tweede zwangerschap wel kon blijven werken! Is een stuk sterker dat bijvoorbeeld emesafene.
  Beterschap en ik hoop enorm dat je je weer wat beter gaat voelen en met je zoontje tijd kunt doorbrengen. Maar ook dat komt weer goed hoor!!


  Ellensaar
  Bijdrager
  #10419417 Quote

  Sowieso je geen zorgen maken over uwv. Dit is slechts een formaliteit. Wat wel verstandig is om te doen is in gesprek gaan met een arbo/bedrijfsarts of coach/adviseur.

  Jouw werkgever is wettelijk verplicht aangesloten te zijn bij een arbo organisatie. Een arbo/bedrijfsarts kan samen met jou de mogelijkheden voor eventueel re-integratie of plan van aanpak bekijken. Of besluiten volledig de ziektewet in te gaan. Succes! Lijkt me heel zwaar met een peuter, maar alles komt goed. Heus!


  Ooshap
  Bijdrager
  #10419442 Quote

  Zoals al gezegd, het uwv komt in beeld wanneer je ziek wordt gemeld door je werkgever. 

   

  Ik ben 100% ziek gemeld bij mijn 2de zwangerschap zo rond de 23 weken. Ik werk in de ouderenzorg. De arboarts heeft een aantal keer telefonisch contact op genomen met de vraag hoe het ging etc. tijdens deze gesprekken hebben we ook iedere keer afspraken gemaakt. Ik wilde ook al niet thuis gaan zitten. Dus we hebben afgesproken dat ik boventallig op de werkvloer was. Met het team heb ik de dagen doorgegeven en de uren wanneer ik er zou zijn. Wanneer het dit niet ging was dit ook prima. Het fijne vd arboarts was dat ze iedere keer zei dat ik me nergens toe verplicht moest voelen. Ik was beschermd als zwangere. 

   

  Lees ook: Zwanger, en nu?

  Manouk Manouk
  Bijdrager
  #10419470 Quote

  Jeetje wat naar dat je je zo voelt tijdens de zwangerschap. De meest wijze les die ik heb geleerd is dat het vergelijken van zwangerschappen appels en peren is. Dus niet te doen. Helemaal een zwangerschap met deze morning/all day sickness is Al anders dan de eerste, en daarbij heb je ook nog een peuter rondlopen.
  Zoals iedereen eigelijk al zegt, zorg goed voor jezelf en jouw ongeboren kind! Het kan maar zo dat je straks wel weer iets kunt gaan werken. En anders helaas. Over 9mnd zijn ze de eerste. 😜
  Veel geluk!


  Dpl
  Bijdrager
  #10419475 Quote

  Heb je nog geen contact met de bedrijfsarts gehad? Anders zou ik daar een afspraak (laten) maken. De bedrijfsarts kan met je meedenken of en hoe je op een verantwoorde manier weer aan het werk kan gaan. Bijvoorbeeld aangepaste uren of taken. 


  KGH
  Bijdrager
  #10419493 Quote

  Bedankt voor alle lieve reacties. Heel fijn om te lezen.

  Ik wacht het maar even af.

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct