Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Client Verzorgen Sytostatica

 • Auteur
  Berichten

 • Charlois
  Bijdrager
  #10421173

  Hoi allemaal!

  Ik ben op dit moment 6 weken zwanger en werk in de ouderenzorg. We willen de zwangerschap sowieso op het werk stil houden tot na de echo, maar nu mijn “struggle”..

  Wij hebben een cliënt die gebruik maakt van sytostatica medicatie. Een andere collega die zwanger is geweest is er toen achter gekomen dat zij deze cliënt niet mag verzorgen. Ik kan wel op internet vinden dat het schadelijk kan zijn voor een ongeboren kind maar niet perse op welke manier, bijvoorbeeld al bij gewone zorg, of alleen bij contact met urine/bloed etc? 

  Hopelijk weet iemand er hier meer van! Groetjes 


  Dootje
  Bijdrager
  #10421177 Quote

  Misschien kun je hier maandag je huisarts over bellen?


  Trinityairkick
  Bijdrager
  #10421182 Quote

  Niet lullig bedoeld hoor, maar puur pragmatische vraag:

  Als je zwangere collega al niet mag, waarom zou jij een uitzondering zijn? 

  Verder… Dit is wat ik leerde vanwege mijn moeder met kanker: 

  cytostatica is je bloed eigenlijk van giftige stoffen voorzien om zwakke (tumor)cellen te doden en hopen dat de goede cellen voldoende stand houden. Met andere woorden het is de bedoeling dat het door je hele lichaam stroomt. 
  We moesten thuis álles schoonmaken wat ze gebruikte om te voorkomen dat het op onze eigen huid of eten kwam… 

  #10421185 Quote

  Ik dacht dat het dan in alle uitscheiding zit (urine, ontlasting, zweet, wondvocht) Dus dat zou indd betekenen bij zwangerschap helemaal geen zorg verlenen. Beter jezelf en kind beschermen en het gewoon aangeven bij je baas


  Charlois
  Bijdrager
  #10421217 Quote

  Ik snap wel inderdaad dat als mijn collega hem niet mocht verzorgen dit voor mij ook geldt, maar zij kwam er pas na 20 weken ongeveer achter dat de cliënt deze medicatie gebruikte en dat het dus niet mocht. Ik dacht misschien maakt het verschil in weken nog iets uit. 

  Dankje gebruiker 101, ik zal morgen nog contact opnemen met de verloskundige en geen risico meer nemen 🙂


  Dpl
  Bijdrager
  #10421218 Quote

  Je kunt een afspraak bij de bedrijfsarts maken om dit te bespreken, dat kan ook zonder medeweten van je werkgever. De bedrijfsarts kan dan advies over je werk geven, en dan kun jij afwegen of je je werkgever wilt vertellen over je zwangerschap. 

  Lees ook: Uitgerekende datum berekenen - handige tool

  gebruiker882357
  Bijdrager
  #10421476 Quote

  Hier hetzelfde gehad tijdens zwangerschap, inmiddels bevallen maar destijds gevraagd aan verloskundige hoe of wat.
  Je mag diegene beschermd verzorgen, dan kan er infeite weinig gebeuren.
  Ik heb destijds gekozen om t niet te doen voor de zekerheid, ook beschermd niet. Verloskundige gaf aan dat t in de uitscheiding zit en bijv zweet..dus als je zo iemand wast is t belangrijk dat je dan beschermd verzorgd. Ik heb in overleg met collega’s het niet gedaan.

  #10421487 Quote

  Mijn ex heeft kanker en dus chemo gehad. Ik mocht inderdaad niet dezelfde wc als hem gebruiken, zeker niet in de week dat hij chemo kreeg. 

  De oncoloog wist ons toen ook te vertellen dat ik tot een jaar na zijn laatste chemo niet zwanger van hem mocht raken, omdat de kans op een ongelukkig kindje tegen de 100% zou zitten. Geeft het risico dus wel goed aan… ik zou het niet doen, en anders jezelf echt heel goed beschermen met van die beschermende wegwerpkleding, handschoenen enz. 

  #10426437 Quote

  Hoi Charlois,

  Ik ben zelf ook in verwachting van mijn 2e kindje en oncologie verpleegkundige (ik werk dus met kanker patiënten die allemaal behandeld worden met cytostatica of te wel chemo).
  Je kunt ondanks dat je zwanger bent wel voor de patiënt zorgen (anders zouden wij op de afdeling alle zwangere ineens geen werk meer hebben) maar je moet voorzichtig zijn met de uitwerpselen (bloed urine ontlasting braaksel zweet). Ongeacht of je zwanger bent moet je dit ook en daarom werken wij ook altijd met handschoen en/of schorten als je een patiënt verzorgd. Cytostatica (chemo) is voor de gezonde mens of foetus bij een zwangere schadelijk maar dat is alleen als je er heel veel mee in contact komt en eigenlijk ook puur zou aanraken, in uitwerpselen is het medicijn al tig keer verdunt.
  Ik hoop je wat meer duidelijkheid hebt en je moet natuurlijk gewoon doen wat voor jou goed voelt en niet iets tegen je zin in doen.
  Een fijne zwangerschap gewenst!

  Groetjes K

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct