Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Controle en UWV

 • Auteur
  Berichten
 • #10125398

  Mijn vriendin is zwanger. Door een medische indicatie hebben we geregeld controles. Die kunnen enkel en alleen onder werktijd geschieden. Nu heeft haar werkgever haar ‘ziek’ gemeld bij het UWV voor de dag van controle. Is dit juist?


  MamavaneenBeebie
  Bijdrager
  #10125402 Quote

  Volgens mij is dat niet helemaal de bedoeling. Maar als je het zeker wil weten zou je het uwv kunnen bellen. Of haar leidinggevende of personeelszaken even vragen hoe het zit. 

  #10125419 Quote

  Belletje naar UWV kan geen kwaad. Helaas zijn die niet in de avond bereikbaar. Het is een klein bedrijf. Er is geen sprake van een leidinggevende of personeelszaken. En de werkgever heeft er weinig kaas van gegeten en doet ook weinig moeite helaas. Ze heeft vooral met zichzelf te doen dat de controle alleen onder werktijd kan. Wij hadden het ook graag anders gezien zonder de noodzakelijke controles maar het is niet anders.

  Voor iedere controle ziek en beter melden lijkt me absurd veel werk en kan nooit zo bedoeld zijn.


  Koot81
  Bijdrager
  #10125429 Quote

  De werkgever moet de werknemer vrij geven voor controles tijdens de zwangerschap. Dit is wettelijk vastgelegd. De werknemer mag dus niet worden ziekgemeld en er mag geen loon worden ingehouden. 

   


  Koot81
  Bijdrager
  #10125430 Quote

   

   

  Verlof voor zwangerschapsonderzoek

  Als u onder werktijd een zwangerschapscontrole heeft, heeft u recht op verlof. U hoeft geen vakantie-uren op te nemen. Ook wordt uw loon doorbetaald tijdens het zwangerschapsonderzoek en de reistijd. Dit is geregeld in de Arbeidstijdenwet.

   

  van de website van het RIVM 

  #10125480 Quote

  Volgens mij vallen die controles onder bijzonder verlof, dus gewoon doorbetaald. Ziek melden mag hiervoor niet lijkt me. Uwv zal haar ook gaan bellen met de vraag wat er is, dan kan ze t ook uitleggen.


  Jlh
  Bijdrager
  #10125714 Quote

  Je hebt als werknemer recht op verlof voor ziekenhuisafspraken! En het aantal afspraken maakt niet uit!


  MamavanO
  Bijdrager
  #10129020 Quote

  Zolang zij gewoon werkt krijg je hier bijzonder verlof voor, dit is wettelijk vastgelegd. Je krijgt natuurlijk niet heel de dag verlof voor een controle alleen voor het aantal uren dat de controle duurt. Tenzij zij zich ziek meld op de dagen van controle heeft en niet werkt maar dat is zo te lezen niet aan de orde.

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct