Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Cornuale zwangerschap

 • Auteur
  Berichten

 • MandarijntjeX
  Bijdrager
  #10201083

  hoi allemaal,

  Ik zit middenin een pittige tijd. Er is bij mij een cornuale zwangerschap vastgesteld ( zwangerschap zit in de spierlaag van de baarmoeder richting de eileider). Vrij zeldzaam en niet ongevaarlijk. Gelukkig gaat het met mij nu goed. Ik zou graag in contact komen met mensen die hier zelf ervaring mee hebben (gehad). 

  Groet! 


  ElsieJoy
  Bijdrager
  #10201101 Quote

  Jee, wat vreselijk! Een hele dikke knuffel van mij! Ik heb zelf alleen een ‘normale’ buitenbaarmoederlijke zwangerschap gehad en heb dus wel iets ervaren van hoe naar het is om erachter te komen dat die gewenste zwangerschap plotseling levensbedreigend kan zijn. 

  Ik lees wisselende verhalen, van levende, gezonde kindjes tot levensbedreigende situaties. Mag je verdergaan met de zwangerschap? 

  #10201135 Quote

  Hallo, 

  Wat ontzettend verdrietig en heftig!

  Ik ben helaas (ook) een ervaringsdeskundige. 

  Ik heb een aantal jaar geleden namelijk een Cornuale bbz gehad. Ik heb toen 2 injecties Methotrexaat gehad. En ben een half jaar later alsnog geopereerd waarbij ze het resterende weefsel hebben verwijderd. Het is een heel emotioneel traject met veel onzekerheid en inderdaad zeker niet ongevaarlijk. 

  Fijn dat het nu goed met je gaat! Ik heb inmiddels twee gezonde kinderen gekregen. Elke situatie is anders, maar het hoeft je kinderwens niet in de weg te staan! Ik hoop heel erg voor je dat het jullie ook gegeven is!!

  Er is helaas weinig over te vinden en ik was destijds ook op zoek naar meer informatie. Dus als je vragen hebt stel ze gerust!

  Succes en sterkte! Grtjs


  MandarijntjeX
  Bijdrager
  #10201204 Quote

  Bedankt voor jullie reacties. @elsiejoy  nee het kan niet blijven zitten. Het kan hier namelijk niet verder groeien. Het zit in de spierlaag van mijn baarmoeder. 

  @gebruiker10104614 wat naar dat je dit ook hebt meegemaakt. Ben blij dat je inmiddels twee gezonde kinderen hebt gekregen. Ik heb vorige week ook twee injecties methotrexaat gekregen en daarna begon mijn hcg enorm te dalen. Aanstaande maandag weer naar het ziekenhuis voor een inwendige echo en hcg meten. Het is vooral even heel heftig en ook naar om te horen dat het zo zeldzaam is. Ik dacht echt even dat mijn baarmoeder eruit moest. Je wereld stort in. Ben jij uiteindelijk nog ‘makkelijk’ zwanger geworden nadat het restweefsel weg was? Ik ben zo bang dat het bijvoorbeeld weer op deze plek gaat nestelen. Weet jij ook of het bijvoorbeeld nu een zwakke plek is? Mocht je gewoon natuurlijk bevallen? Waar was het bij jou gaan nestelen?

  Sorry hoor heb zoveel vragen. 

   


  MandarijntjeX
  Bijdrager
  #10201211 Quote

  En elsiejoy hoe is het nu met jou??

  #10201258 Quote

  De nasleep duurde heel lang. Na de tweede injectie begon mijn HCG ook flink te dalen. Maar het heeft bijna een half jaar geduurd voordat mijn waarde niet meer aantoonbaar was (onder de 5). Omdat ik door de twee injecties toch een jaar niet zwanger mocht worden was dit opzich niet erg. Maar daardoor kan je het ook niet afsluiten. Een half jaar na de BBZ ben ik dus alsnog geopereerd en hebben ze het resterende weefsel verwijderd. Bij mij heeft dit wel geresulteerd in een zwakke plek in de baarmoeder. Dat hield in dat ik tijdens mijn zwangerschappen extra goed in de gaten ben gehouden, ik moest heel voorzichtig doen (niet zwaar tillen, niet sporten ed) en mijn beide kindjes zijn middels een geplande keizersnede geboren. (Weeën geven veel druk op de baarmoeder, wat gevaarlijk kan zijn).

  Ik ben natuurlijk geen arts, maar volgens mij is het zo dat als de MTX goed zijn werk doet en alles ‘opruimt’ de baarmoeder er verder geen schade aan ondervind. Bij mij kwam het door het resterende weefsel en de operatie dat de zwakke plek is ontstaan. Dit hoeft dus hopelijk bij jou niet het geval te zijn!!

  Ik was ook heel bang op herhaling, maar gelukkig is dat niet gebeurd. Toen ik groen licht kreeg om het weer te proberen ben ik vrij snel zwanger geraakt. Het duurde wel even voordat ik er van kon genieten, het hele gebeuren heeft veel indruk gemaakt. En het vertrouwen in mijn lichaam was helemaal weg. Maar de zwangerschap liep eigenlijk heel voorspoedig en tijdens mijn tweede zwangerschap durfde ik ook meer te genieten!

  Ik hoop dat je HCG snel op 0 staat en je dit kan afsluiten! En dat de weg dan weer helemaal vrij is voor een gezonde zwangerschap🤞!!

  Grtjs

  Lees ook: Wanneer ben ik vruchtbaar? - Handige rekentool

  ElsieJoy
  Bijdrager
  #10201524 Quote

  Oef, ook heftig dat je nu dan nog ‘soort van zwanger’ bent, maar ook weet dat het nergens meer heen gaat. Dat vond ik ook heel lastig met mijn BBZ. Na zo’n 3 maanden was het HCG pas weer nihil. Ik kon ook toen pas beginnen met afsluiten, tot die tijd elke keer naar het ziekenhuis voor controles om bloed te prikken enzo. De BBZ was bij mij helemaal aan het andere uiterste van de eileider en leek zich gelukkig wel spontaan af te breken. Helemaal blij dat mijn eileider behouden kon blijven natuurlijk, maar dat bleek achteraf te vroeg gejuicht. Ongeveer een maand geleden moest de eileider er toch uit want hij bleek helemaal aan het uiteinde zo dicht te zitten dat er ook niks aan te repareren viel, en er bleef zoveel vocht in hangen (hydrosalpinx) dat het het klimaat voor innesteling of prille ontwikkeling in de baarmoeder ook nog eens verpestte, ondanks dat de andere eileider wel in orde bleek. Blijvend verhoogd risico dus… Brrr, moet er niet aan denken.
  Bij mij was de BBZ een ongeplande zwangerschap (maar zeker welkom), meteen nadat mijn spiraaltje ongemerkt uitgezakt was, dus na ongeveer een jaar gingen mijn vriend en ik pas weer proberen zwanger te worden in september. Dat leek meteen te lukken maar werd een vroege miskraam. Ik wist pas 4 dagen dat ik weer zwanger was, maar die dagen heb ik echt als best verstikkend ervaren. Meteen ook de verloskundige gebeld om een echo te laten maken, om maar zo snel mogelijk te laten controleren of deze zwangerschap wel op de goede plek zou zitten. 2 Dagen voor die echo ging het dus al mis, maar dat mijn baarmoeder schoon was, ja, dat was natuurlijk niet de enige info die ik wilde. Maar gelukkig ook negatieve zwangerschapstesten (ben dat elke paar dagen blijven herhalen uit angst dat het toch weer ging stijgen, zoals bij mijn BBZ). Sindsdien niet opnieuw zwanger geraakt dus en nog aan het herstellen van de operatie die waarschijnlijk dus eigenlijk bijna 2 jaar geleden ook al nodig was…
  Maar nu gaat het best goed met me en heb ik wel goede hoop dat het nu wel weer gaat lukken. Maar wel in de zekerheid dat ik dan weer meteen om extra vroege controles ga moeten vragen om te kijken waar de zwangerschap zich bevind.
  Ik vond het wel lastig bij die VMK dat de verloskundigen zich daar eigenlijk geen raad mee wisten wanneer er dan een echo zou moeten plaatsvinden, omdat ze daar kennelijk niet zo vaak mee te maken hadden (en zo zeldzaam zijn buitenbaarmoederlijke zwangerschappen nou ook weer niet (cornuaal natuurlijk wel weer een heel stuk zeldzamer)), en ik werd vanuit de huisarts wel naar de verloskundige gestuurd en niet meteen naar het ziekenhuis (waar ze dus wel een plan van aanpak hebben in de vorm van wekelijkse echos en bloedprikken zolang het niet duidelijk is). 

  Ik hoop ook dat je hcg weer snel op 0 staat en dat je dit niet nogmaals mee hoeft te maken!


  MandarijntjeX
  Bijdrager
  #10215424 Quote

  @gebruiker10104614; ik hoop dat je dit nog leest. Ik ben nu een tijdje verder en het gaat goed. Na 2 maanden is mijn hcg nu ongeveer 5. Op de echo is nog wel steeds weefsel te zien, het was inmiddels wel wat kleiner geworden. Ik vraag me af hoe dat bij jou ging met het rest weefsel. Zag je het langzaam kleiner worden? Ik ben best bang voor een operatie waarbij het rest weefsel verwijderd wordt omdat ik bang ben voor schade. Het maakt me wel rustiger dat het bij jou volgens mij goed is gegaan omdat je daarna nog kinderen hebt kunnen krijgen. Hoe is de operatie bij jou gegaan en de tijd daarna? 

  Groet!

  #10220286 Quote

  Wat toevallig. Ik zit nu nog in Thailand en heb afgelopen woe een cornuale zwangerschap gehad met bijna een dodelijke afloop. 

  In feb 2 hydrosalpinxen ontdekt tijdens iui 1. In apr operatie. Rechter eileider verwijderd en de rechter afgeclipt omdat deze te verkleefd zat met eierstok. 4 juni punctie ivf 1 en 7 juni verse terugplaatsing. Op do 20 juni kreeg ik een bloeding zonder krampen, stolsels of slijm. Deze duurde uiteindelijk 3 dgn. Ik dacht poging mislukt. Toch vr de 21e bloed moeten laten prikken en hcg was 105. Moest rekening houden met vroege miskraam. Op ma de 24, een dag voor vertrek, nog een keer bloedprikken en hcg was gestegen naar 280 maar was niet hoog genoeg. Ik mocht naar Thailand en op de 4e weer bellen als ik terug zou zijn voor een echo. Ik was dag op vertrek 5 wkn zwanger.

  Tijdens de week in Thailand ging alles goed. Geen bloedingen of krampen. Wel zeer pijnlijke borsten. Ik kreeg weer wat hoop. Op woe de 3e, dag van vertrek, net na opstaan kreeg ik krampen. Ik dacht iets verkeerds gegeten aangezien ik ’s nachts wat diarree had. De rit naar de luchthaven duurde een uur en de pijn werd alleen maar erger. Ik barstte in tranen uit en zei tegen m’n moeder dat ik zo niet kon vliegen. Eenmaal op de luchthaven een dokter bijgehaald. Ik kon toen al niet meer zitten. Zij hebben me met gillende sirenes af laten voeren naar een internationaal ziekenhuis in Phuket stad. Daar aangekomen ben ik 3x flauwgevallen. Mn bloeddruk zakte naar de 70 en het werd kritiek. Bij een inwendige echo zagen ze veel bloed. Mn eileider was geknapt. In eerste instantie vermoedde ze dus een normale BBZ in m’n linker afgeclipte eileider. Misschien is het in een klein stompje gaan zitten. Ik kreeg toen ineens zoveel pijn dat ik heb gegild. Ze hebben me toen met spoed afgevoerd naar de OK. Uiteindelijk bleek ik aan de rechterkant een cornuale zwangerschap te hebben en deze is in zijn geheel verwijderd en m’n baarmoeder is hersteld. 

  Heb uiteindelijk 3 dgn in het ziekenhuis gelegen en heb goede pijnstilling gehad en ben zeer goed verzorgd. Mn moeder mocht op m’n kamer blijven en slapen. Nu in een hotel en woe controle en hopelijk do weer naar huis. In NL mag ik de 18e op controle komen. De zusters vertelde me dat ik heel veel geluk heb gehad. Had ik 30 min later geweest of toch gaan vliegen dan was ik dood gegaan. Ben dan op dit moment ook niet echt verdrietig dat ik het vruchtje ben verloren. Ben gewoon heel dankbaar dat ik nog in leven ben. 

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct