Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct .

Corrigeren Gedrag Dreumes

 • Auteur
  Berichten
 • #10518402

  Hoe gaan jullie om met ongewenst gedrag van een dreumes (14 maanden)? De afgelopen weken wordt alles hier op de grond gegooid en ze kan af en toe ook keihard in mijn gezicht knijpen. Volgens mij wel normaal gedrag op deze leeftijd (denk ik?) Tot nu toe negeer ik alles compleet en probeer ik haar vooral positief te bekrachtigen. Maar ik weet soms even niet wat wijsheid is… Ik ben bang dat als ik elke keer consequent de grens aangeef en dit blijf herhalen dat ze dat alleen maar mooi vindt als ze er telkens reactie op krijgt. Hoe doen jullie dit?

  #10518410 Quote

  ik geef juist liefde wanneer ze ‘boos’ wordt vaak hebben ze juist dan het nodig. misschien als ze met dingen gooit zeggen dat ze daar niet mee mag gooien maar wel met bijv een bal? als je dat hebt. vaak is het een schreeuw om aandacht dus zou goed kijken wat ze er gebeurd voor ze zo doet.

  #10518420 Quote

  Ik heb niet zozeer het gevoel dat ze boos is want meestal doet ze het lachend. Qua aandacht probeer ik heel bewust 100% aandacht te hebben voor haar voor bepaalde tijd zodat ze daarna even zelfstandig speelt. Het is juist vaak tijdens het samen spelen of het eten dat ze het doet.

  #10518422 Quote

  Op de grond gooien van spullen doen ze op deze leeftijd niet “express” en is over het algemeen ook geen roep om aandacht, maar meer gewoon een spel. Wat kan helpen, is om de fles/het eten/het speelgoed daarna buiten bereik te zetten en het rustig te benoemen. Grote kans dat ze gaat huilen (want het spelletje is voorbij). Blijf daar gewoon rustig onder. Is ze gestopt met huilen, dan krijgt ze het terug. Gooit ze weer, dan zet je het weer buiten bereik. Zo leren ze dat het ongewenst is, zonder dat ze het koppelen aan boosheid of aandacht. Mocht ze trouwens niet huilen, dan is het verstandig toch even te wachten met teruggeven.


  Juffielies
  Bijdrager
  #10518486 Quote

  Ik zette het inderdaad dan ook altijd even weg en benoemde waar hij wel mee mag gooien. “We gooien alleen met de bal”. En gaf hem deze dan ook.


  Sopi
  Bijdrager
  #10518540 Quote

  Ik zei gewoon rustig maar duidelijk “nee” en haalde haar weg uit de situatie of bood iets anders aan. Ze wisten al snel genoeg wat wel en niet mocht.

  Lees ook: Slaapritueel: 1 tot 3 jaar

  Lewis
  Bijdrager
  #10518549 Quote

  Gebeurt hier ook vaak genoeg. Ik sta er soms versteld van hoe het in haar wereld gewoon logisch is dat als ze ergens klaar mee is dat ze het dan niet weglegt of aan mij geeft, maar dat het dan ook echt kwak op de grond moet. 😅 Zit geen boosheid of frustratie achter, is gewoon logisch voor haar. 

  Ik blijf gewoon herhalen dat ze het niet op de grond moet gooien en wijs aan waar ze het dan wel kan leggen. Als ik op tijd ben werkt dat. Maar ze onthoudt het natuurlijk nog niet voor de volgende keer. 

  En als ze met speelgoed oid gooit, dan leg ik gewoon uit dat je er niet mee gooit. Maar laat ik zien wat je er wel mee kan doen. Blijft ze het doen. Dan gaat dat speelgoedje weg en gaan we wat anders doen. Ook als ze daarvan moet huilen. Beetje het 1 x waarschuwen, 2 x afgelopen principe. Maar zonder boosheid. Gewoon vrolijk een nieuwe (afleidende) bezigheid zoeken. 

  Op deze leeftijd zijn dit soort dingen nog zo erg onderdeel van de wereld ontdekken en spelenderwijs leren wat het gevolg van een actie is. Ik geloof echt niet dat ze al expres zitten je jennen ofzo. En boze reacties en negatieve correcties begrijpen ze nog niks van.  Het is ook moeilijk om regels te onthouden voor de volgende keer nog. 


  Firemen
  Bijdrager
  #10518639 Quote

  Haha. Hier hebben we er ook zo eentje. 

  Ze doet niets liever dan met blokken tegen de ruiten krassen. Hatelijk. ik neem het object ook weg, benoem dat dat niet mag en dat ze wel met een knuffel tegen de ruit mag hobbelen. Of ze het verstaat …. goede vraag.

  Zelfde met het gooien. Enkel met een bal mag je op de grond gooien. Vaak moet ik het object even wegnemen en later terug geven. Maar wat kan ze koppig en nukkig zijn. Heeft ze van de mama haha.


  ElsieJoy
  Bijdrager
  #10518842 Quote

  Herkenbaar, we zijn inmiddels zo ver dat zijn bordje gelukkig gewoon bij ons op tafel wordt gezet (hij heeft zo’n stoel met eigen tafelblad) als hij klaar is met eten. Daar hebben we dus ook aangegeven en voorgedaan wat hij wel moet doen als hij klaar is met eten, heeft wel even geduurd voor hij het door had maar nu gaat er zelden nog een bordje op z’n kop op zn hoofd of op de vloer als hij klaar is met eten. Maar er zijn al heel wat krijtjes gebroken als hij klaar is met kleuren en de boel op de grond smijt… Ik denk dat hij heel goed aanvoelt dat ik etensresten overal écht vervelend vind, en kleurtjes oprapen als hij klaar is met spelen niet zo heel erg vind.

  Bij knijpen of pijn doen vind ik streng zijn minder moeilijk, dat gaat voor mij veel duidelijker een grens over dan gooien met spullen (wat ik ook irritant vind). Laatst sloeg hij een duplo auto stuk op mijn hoofd (slaan kende ik eigenlijk helemaal niet van hem en met spullen gooien mikt hij anders ook niet op personen), dat deed gewoon pijn. Ik vind niet dat je dan je ‘AU! zo doe je mama pijn’ in hoeft te houden, dan mag je kindje best een beetje schrikken van een echt boze toon, sommig gedrag is nu eenmaal écht niet acceptabel. Hij is snel naar papa toegevlucht om een knuffel te halen en daarna kwam hij ook terug bij mij voor een knuffel en ‘aaien lief?’ en het is ook niet meer gebeurd sindsdien. (Was toen overigens wel ongeveer 21 maanden, dan is het begrip natuurlijk al wel heel wat verder dan met 14 maanden.)

Meepraten op het forum? bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct