Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meepraten op het forum? Maak een account aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct inloggen.

Dikke Nekplooi 103

 • Auteur
  Berichten
 • #10258136

  Beste lezers,

  Met 9 weken en 3 dagen was er op de echo te zien dat er vocht zal onder de baby…dit mocht er volgens de intake arts nog zitten maar kon ook wijzen op bijvoorbeeld een chromosoomafwijking. Een week lang onzekerheid gehad en gehoopt dat het mee zal vallen.

  Gisteren bij 10+3 dagen een termijnecho gehad en hier was op te zien dat het vocht nog steeds aanwezig was, een verdikte nekplooi van 3.7 mm werd er gemeten. Er werd gezegd dat de kans groot is op een chromosoomafwijking, ook aangezien naar leeftijd (36 jaar). Het zal bijvoorbeeld down kunnen zijn of turner. Zij adviseerde vervolgonderzoek, de gynaecoloog gaat mij vanmiddag bellen over de mogelijkheden. Op mijn vraag hoeveel kans er op een miskraam is bij een vlokkentest gaf zij aan dat de kans op een afwijking vele malen groter is dan de kans op een miskraam bij een vlokkentest. Zijn meerdere ouders die dit hebben meegemaakt en hoe gingen jullie hier mee om? Ik ben echt erg emotioneel en kan alleen maar huilen.


  gebruiker111771
  Bijdrager
  #10258221 Quote

  En eerst een nipt evt met nevenbevindingen?

  Ik vind het persoonlijk nogal harde uitspraken die gedaan worden. Een verdikte nekplooi vergroot de kans op afwijkingen, maar zoals het er nu staat lijkt het meer een zekerheid dan een kans en dat kunnen ze er zo toch niet zo makkelijk uithalen met deze echo. Tenminste, zo lijkt mij.

  Laat je goed voorlichten door de gynaecoloog. Vraag om getallen als je wil weten wat de kans is op een afwijking en kans op een miskraam door vlokkentest oid. 

  Sterkte.

  #10258222 Quote

  Ik vind het best raar hoe ze dit gebracht hebben. Een verdikte nekplooi geeft inderdaad een vergrote kans op afwijkingen (80% van de kindjes met bijvoorbeeld down heeft een verdikte nekplooi), maar 60 tot 70% van de kindjes met een verdikte nekplooi in deze periode heeft geen afwijking..

  Laat je inderdaad goed voorlichten over eventuele cijfers zoals hierboven ook al gezegd wordt! Persoonlijk zou ik in jouw geval wel de vlokkentest doen (omdat ik gewoon zo snel mogelijk duidelijkheid zou willen hebben), maar is makkelijk praten voor mij zo.. Sterkte 🙁

   


  Loulouu
  Bijdrager
  #10258291 Quote

  Bij mij zagen ze met 9 weken ook een verdikte nekplooi. Toen een nipt test gedaan en met de 12 weken echo was het weg! Niks meer van te zien. Daarna kwam de uitslag en die was ook goed. Dus het kan ook de goede kant opgaan. Positief proberen te blijven, hebben wij ook gedaan en ik geloof daar echt in! Heel veel sterkte!

  #10258331 Quote

  Ik kom niet meer in aanmerking voor de Nipt omdat ze op de echo al een afwijking hebben gezien, dat is wat er vertelt wordt. Dit ga ik nog wel even navragen aan de gynaecoloog.


  moonsky
  Bijdrager
  #10258367 Quote

  Dat vind ik toch vreemd… Waarom zou je dan geen NIPT meer mogen doen? Dat zou ik zeker navragen! Met de NIPT ben je alleszins zekerder.

  Volgens mij wordt de nekplooimeting ook later gedaan (tussen 11 en 14 weken) omdat de nekplooimeting voor 11 weken niet betrouwbaar is. Mijn gynaecoloog deed dat op 12 weken en daarna werd er bloed getrokken voor de NIPT.

  Ik hoop dat je snel meer zekerheid krijgt!

  read more image Lees ook: Uitgerekende datum berekenen - handige tool

  Mevrouwtje
  Bijdrager
  #10258380 Quote

  Ik zou toch echt proberen om die nipt test alsnog te krijgen. Dan heb je tenminste geen extra risico op een miskraam en ze weten gelijk waar het om zou kunnen gaan. Vriendin van mij had dr kindje ook een verdikte nekplooi maar die mankeerde uiteindelijk niks


  gebruiker514549
  Bijdrager
  #10258405 Quote

  Hoi,

  Wat afschuwelijk die onzekerheid. Als je het geld kunt missen, kun je in België (ZH Antwerpen bijvoorbeeld) zo een NIPT laten doen. 

  Ik weet niet of je een second opinion kunt vragen. Wij hebben echo’s gehad in Tilburg en in het Radboud in Nijmegen. Wereld van verschil wat betreft apparatuur en kennis. 

  Heel veel sterkte!


  ChaCha
  Bijdrager
  #10258693 Quote

  Hey,

  allereerst heel veel sterkte in deze moeilijke en onzekere periode!

  ik heb hier jammer genoeg ervaring mee, niet met afwijkende nekplooimeting maar wel andere afwijkingen aan onze kindjes. Mijn eerste zwangerschap was van een kindje met trisomie 18, ons kindje nu heeft anencefalie. Bij beide zwangerschappen is het opgemerkt op echo. Het klopt idd dat van zodra ze op echo een afwijking zien, ze geen nipt meer doen. Dit komt omdat je met een vlokkentest 100% zeker bent en met een nipt nog steeds niet.. ik heb 2x een vlokkentest gedaan, risico is er altijd maar dit is enorm klein.. het enige aan de vlokkentest is dat het best wel onaangenaam voelt voor jou. Met een goede arts is de pijn best wel verdraagzaam voor mij en is het eerder een lastig gevoel dan pijn. 

  ik moet zeggen dat ik jouw termijnecho toch ook redelijk vroeg vind? Mijn was op 11+5 en de vorige op 12+1. Normaal doen ze dit pas in je elfde week ten vroegste? Je krijgt ook altijd eerst een echo vooraleer ze de vlokkentest doen, vraag zeker na bij de gynaecoloog hoe hij\zij erover denkt! 

  Veel sterkte nog!

Meepraten op het forum? Meld je aan bij Ouders van Nu. Heb je al een account dan kun je direct inloggen